О
КРЪЖЕН СЪД ДОБРИЧ
 Бързи 
Връзки
Ok
Начална страница
Календар на заседанията
Съдебни актове
Отводи
Защита на личните данни
Окръжен съд - Добрич
Районни съдилища в областта
Годишен отчетен доклад
Подбор и наемане на служители
Кутия за предложения и сигнали
Съдебни бланки и такси
Вие и съдът
Декларации по ЗПКОНПИ
ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА в ДОС
НОВИНИ
ПОРТАЛ за достъп до съдебни дела
Годишен бюджет
Стажант - юристи
Профил на купувача
Обяви
 НОВИНИ  
 Новини за 2019 година

 Новини

30.10.2019 г.

Глоба от 1000 евро трябва да плати български гражданин, допуснал ПТП с материални щети в Германия и напуснал местопроизшествието

        Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция от 1000 евро, наложена в Германия на мъж от Добрич заради непозволено напускане на мястото на пътно произшествие с материални щети. Според изпратените от германските власти данни, българският гражданин е бил глобен за нарушение, извършено на 11 юни 2018 година. Мъжът паркирал лекотоварен автомобил по улица в град Нюрнберг и при движение назад блъснал и одраскал паркиран зад него скутер Пиаджо, при което била причинена щета, оценена на 500 евро. В решението за налагане на санкцията е посочено, че водачът е напуснал местопроизшествието, вместо да изчака, за да бъдат направени необходимите констатации в полза на потърпевшия. Отбелязано е още, че мъжът е сторил това, въпреки че е забелязал пътнотранспортното произшествие и е осъзнал или е допускал, че чуждата вещ може да е увредена в немалка степен. За извършеното правонарушение му е била наложена глоба от 1000 евро. Постановено е било мъжът да плати и 78.50 евро за разходите, направени в съдебното и административно производство. Решението на германските власти е влязло в сила на 23 октомври 2018 година. Производството в Окръжния съд в Добрич беше образувано въз основа на изпратено удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави-членки на Европейския съюз. Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция и мъжът следва да плати 2109.36 лева, равностойни на общата санкция от 1078.50 евро. В съдебната зала българският гражданин заяви, че е бил уведомен за наложената му в Германия глоба и не оспорва санкцията. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


25.10.2019 г.

Съдът в Добрич наложи мярка задържане под стража на многократно осъждан мъж, разследван за разпространение на наркотици

        Окръжният съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на многократно осъждан мъж от Добрич. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 22 октомври т.г., без надлежно разрешително, е държал в дома си с цел разпространение високорискови наркотични вещества. В хода на съдебното заседание стана ясно, че по делото има налични доказателства и за това, че той е разпространявал наркотични вещества. Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебното производство и след преценка на доводите на страните, прие, че е налице обосновано предположение за съпричастност на мъжа към разследваното деяние, както и че съществува реална опасност при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът взе предвид и справката за съдимост на обвиняемия, която показва, че той вече е осъждан 7 пъти, включително и за идентично на сега разследваното престъпление. За него са представени и изключително лоши характеристични данни. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


22.10.2019 г.

Ефективно наказание за младеж, държал наркотици с цел разпространение

        Наказание лишаване от свобода за срок от 11 месеца при първоначален общ режим получи 20-годишен младеж от Добрич, след като Окръжният съд одобри сключеното между него и прокуратурата споразумение. Подсъдимият се призна за виновен в това, че на 27 февруари т.г., без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 33.24 грама марихуана, на обща стойност 199.44 лева, и 23.60 грама амфетамин, на стойност 708 лева. Част от наркотиците били открити при полицейска проверка на подсъдимия, а останалите в таванско помещение, обитавано от него, където била намерена и електронна везна. Пред Окръжния съд младежът заяви, че е подписал доброволно споразумението, съгласен с неговите клаузи и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Подсъдимият е извършил престъплението в изпитателния срок на две предходни негови условни осъждания – за грабеж и шофиране след употреба на наркотици. По тази причина сега той ще трябва да изтърпи ефективно още 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим. Това е размерът на общото наказание, което му бе определено след групиране на постановените санкции по двете предходни осъждания, и което съдът приведе в изпълнение. Одобреното от Окръжния съд споразумение, с което младежът е осъден на 11 месеца затвор, е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. Определението, с което се привежда в изпълнение 6-месечното наказание за предходните деяния, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.


22.10.2019 г.

Мярка задържане под стража за 30-годишен мъж, обвинен в държане на различни по вид наркотици с цел разпространение

        Окръжният съд определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 30-годишен мъж от Добрич, обвинен в държане на наркотици с цел разпространение. Във внесеното от прокуратурата искане за задържане е посочено, че на 18 октомври т.г. при извършване на личен обиск на обвиняемия и претърсване на апартамента, в който живее, са намерени 5 вида наркотични вещества. Открити били марихуана, амфетамин, метамфетамин, хашиш и пико, както и уреди за дозирането им - везни. Твърди се още, че количествата на откритите наркотици са големи, което изключва възможността те да са за лична употреба. Окръжния съд, след като се запозна с представените по делото доказателства, прие, че е налице обосновано предположение за съпричастност на мъжа към разследваното деяние, както и че съществува реална опасност при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът аргументира определението си и с наличните по делото данни, че 30-годишният мъж е разследван и по друго досъдебно производство, по което му е повдигнато обвинение за същото деяние и му е взета мярка за неотклонение "парична гаранция в размер на 1000 лева. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.


17.10.2019 г.

Разследван за изнасилване остава с мярка "задържане под стража"

        Състав на Окръжния съд в Добрич остави без уважение молбата на 36-годишен мъж за отмяна или изменение на наложената му от Районен съд - Генерал Тошево мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на РУ на МВР Генерал Тошево, за това че на 6 октомври т.г., в село Пчеларово е изнасилил жена, като я принудил към това със сила и заплашване. След анализ на данните по делото Окръжният съд счете, че към момента не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение. Все още е налице обосновано предположение за съпричастност на мъжа към разследваното престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години. Реална остава и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление. При постановяване на определението си съдебният състав взе предвид и факта, че преди седмица същият мъж беше осъден на първа инстанция от Окръжния съд в Добрич на 4 години затвор за причинена по непредпазливост смърт вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. Към момента тази присъда не е влязла в сила. Все още тече 15-дневният срок за обжалването й. Определението, с което днес беше потвърдена наложената на мъжа мярка за неотклонение, е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.


17.10.2019 г.

Съдът в Добрич наложи мярка задържане под стража на 24-годишен, разследван за държане на наркотици с цел разпространение

        Окръжният съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража на 24-годишен мъж от Добрич. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 14 октомври т.г., в Добрич, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - 25 грама марихуана и 40 грама амфетамини. Според повдигнатото обвинение мъжът е извършил деянието в съучастие с 21-годишна жена, на която е наложена мярка "подписка". Окръжният съд прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано в достатъчна степен предположение за съпричастност на 24-годишния към престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем и което се наказва с лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години. Налице е и реална опасност при по-лека мярка за неотклонение той да се укрие или да извърши друго престъпление. От приложените по делото справки става ясно, че деянието, за което е обвинен мъжът, е извършено в изпитателния срок на предходно негово осъждане за идентично престъпление. Само това е достатъчно основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, посочва в мотивите си съдът. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


14.10.2019 г.

Условно наказание за румънски гражданин, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения

        Условно наказание от 9 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок получи румънски гражданин за неплатени данъци в особено големи размери. Състав на Окръжния съд в Добрич призна подсъдимия за виновен в това, че от 24 февруари 2011г. до 28 февруари 2012г., в Генерал Тошево, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител на регистрирана у нас фирма, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗМДТ, като не подал декларации за притежавани от фирмата 97 превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. Декларациите трябвало да бъдат подадени в отдел "Местни данъци и такси" в Община Генерал Тошево. Неплатените задължения са за данъчен период 2011г. и 2012г. и възлизат на 15794.76 лева. Мъжът бил управител на дружество, със седалище и адрес на управление в село Кардам, общ. Генерал Тошево, с основен предмет на дейност търговия с автомобили. Според анализ на материали по досъдебното производство румънски граждани купували превозни средства от различни държави, но заради високата първоначална такса за регистрация на МПС в Румъния, пристъпвали към по-евтин вариант. Регистрирали колите си с временни номера за максималния законов срок в страната си, като междувременно намирали лица или фирми като управляваното от подсъдимия дружество, които им помагали да се сдобият с българска регистрация на техните превозни средства. Така с пълен комплект документи и с нотариално заверено пълномощно румънските граждани получавали автомобил, с който можели да пътуват навсякъде и да се разпореждат с него. За целта били прилагани фиктивни договори за покупка на превозните средства, в които за място на сключване на сделката се посочвал един и същи град в Румъния, а за купувач процесното дружество. Почти всички договори били на една и съща цена от 150 евро, без значение на марката, модела, възрастта и състоянието на автомобила. Придобитите по този начин превозни средства от дружеството-купувач обаче не били декларирани пред община Генерал Тошево и за тях не били платени дължимите данъци. Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна изцяло вината си и фактите, изложени в обвинителния акт. В съдебната зала той изрази съжаление за стореното, като подчерта, че е бил твърде млад, когато е извършил деянието. При определяне на наказанието на подсъдимия съдебният състав взе предвид наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства - неприключилото в разумен срок разследване, чистото му съдебно минало, липсата на други противообществени прояви. Постановената присъда не е обжалвана и вече е в законна сила.


10.10.2019 г.

Осъдиха на първа инстанция подсъдим за причинена по непредпазливост смърт вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда

        Окръжният съд в Добрич постанови 4-годишна ефективна присъда спрямо подсъдим за причинена по непредпазливост смърт на негов приятел вследствие на умишлено нанесена в село Пчеларово тежка телесна повреда. 36-годишният М.М. трябва да изтърпи наказанието си при първоначален общ режим. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна. От данните по делото става ясно, че на 29 април 2018 г. пострадалият бил поканен на вечеря в дома на подсъдимия, с когото били приятели. В семейството на домакина обаче възникнало напрежение и гостът решил да си ходи. На тръгване, пред входната врата на къщата, той направил на висок тон устна забележка на приятеля си да не се кара с жена си и по думите на подсъдимия, посегнал с ръце да хване тениската му. Тогава 36-годишният М.М. нанесъл на пострадалия два удара в областта на главата и той паднал по гръб на циментовата настилка пред входа на къщата. След кратко време нараненият мъж успял да се изправи, да се качи на велосипеда си и да си тръгне. На следващата сутрин пострадалият бил открит в недобро състояние. Първоначално бил откаран в дома на неговия брат. След като било установено, че състоянието му не се подобрява бил транспортиран до добричката болница, където на 7 май 2018г. починал, въпреки оказаното му интензивно лечение. Според изготвената при разследването съдебно медицинска експертиза причината за смъртта била тежка мозъчна травма. Налице била причинно-следствена връзка между установените травматични увреждания, причинени от подсъдимия, и настъпилата смърт на пострадалия. Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното на мъжа наказание от 6 години лишаване от свобода бе редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Материалите по делото сочат, че към момента на извършване на деянието мъжът не е бил осъждан и срещу него не са били водени други досъдебни производства. 15-дневен е срокът за обжалване на постановения съдебния акт.


09.10.2019 г.

Изложба "Моята България" гостува в Окръжен съд - Добрич

        В Окръжен съд - Добрич гостува изложба с отличени творби от 14-ото издание на националния конкурс за рисунка - дигитална живопис и графика "Моята България". В Съдебната палата са представени рисунките "Нестинарки от село Бродилово", "Една българка", "На село", "Моят живот е морето", "Мисля те", "Пейзаж от Шабла" и др. Техни автори са възпитаници на школата "Компютър арт" при Младежки център - Добрич, компютърна школа "Вале" - Хасково, "Арт-Ателие" - Приморско, МГ"Д-р Петър Берон" - Варна. Националният конкурс за рисунка - дигитална живопис и графика се провежда от 2005 година насам. Организира се от Общински младежки център "Захари Стоянов" в Добрич и се радва на широка популярност в цялата страна. В тазгодишното му издание са участвали 92 творби на млади художници от 28 населени места в страната.


04.10.2019 г.

Две години и пет месеца лишаване от свобода за мъж, извършил грабеж в големи размери

        Ефективно наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 години и 5 месеца ще търпи 24-годишен мъж, след като Окръжният съд в Добрич одобри постигнатото между него и прокуратурата споразумение. Той се признава за виновен в това, че на 24 юли 2019г. в Каварна е извършил грабеж в големи размери, на обща стойност - 55 849. 44 лева. Сумата била отнета от служителка на обменно бюро чрез употреба на сила - напръскване със спрей и издърпване със сила на две чанти от ръцете й, в които имало пари в различна валута. Престъплението било извършено около 8.30 часа близо до работното място на пострадалата, като нападателят бил с тъмна маска на лицето. Веднага след това той опитал да избяга, но бил задържан от очевидци на грабежа и за случая била уведомена полицията. 24-годишният е извършил деянието в изпитателния срок на предходно негово условно осъждане на 6 месеца лишаване от свобода за кражба. По тази причина съдът приведе в изпълнение и това наказание, което мъжът ще изтърпи отделно при първоначален строг режим. Одобреното от съда споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. Определението, с което се привежда в изпълнение предходното му наказание, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.


03.10.2019 г.

Германски съдия посети Окръжния съд в Добрич

        Съдия Петер Волф от Районния съд в Айзенхютенщадт, провинция Бранденбург, Германия посети Окръжния съд в Добрич. Той бе посрещнат от председателя на институцията съдия Галатея Ханджиева, която го запозна с организацията на работа в съда и видовете разглеждани дела. Съдиите разговаряха за сходствата и различията в съдебните системи на двете държави, натовареността на магистратите, начина на разпределяне на делата. Разговорът премина на родния език на госта, тъй като съдия Ханджиева е възпитаник на Езиковата гимназия в Добрич и владее немски. Съдия Петер Волф разгледа най-голямата съдебна зала в Окръжния съд, както и "синята стая" за щадящо изслушване на деца, влезли в досег с правосъдието. Той коментира, че Районният съд в Айзенхютенщадт също разполага с подобно помещение. Германският магистрат имаше възможност да наблюдава и съдебно заседание по първоинстанционно наказателно дело в Районен съд - Добрич. Съдия Волф е на посещение в страната ни по покана на Районен съд – Балчик, в рамките на Програмата за двустранен обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение. Визитата му в Добрич бе инициирана от председателя на Балчишкия съд съдия Ивелина Велчева, която придружаваше госта. В разговорите се включи и съдия Цонко Иванов от същия съд.


03.10.2019 г.

Окръжният съд в Добрич не призна финансова санкция, наложена на добричлия в Австрия

        Окръжният съд отказа да признае глоба от 70 евро, наложена на мъж от Добрич в Австрия заради нарушение на правилата за движение. Производството бе образувано след изпратено от австрийските съдебни власти удостоверение за прилагането на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. В хода на делото съдът установи, че в постъпилите документи, засягащи българския гражданин, има непълноти и различия, свързани с обстоятелствата, които описват извършеното нарушение. Затова съдът двукратно изиска от австрийските власти да изяснят причините за различията и да предоставят пълен превод на удостоверението. Въпреки положените усилия от страна на Окръжния съд, пълен превод на документа не бе получен, което даде основание на съдебния състав да откаже признаването на финансовата санкция. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


30.09.2019 г.

21-годишен, държал наркотици с цел разпространение, се призна за виновен

        Условно наказание от 1 година и 11 месеца "лишаване от свобода" с 4-годишен изпитателен срок получи 21-годишен младеж, след като Окръжният съд одобри споразумението, сключено между обвиняемия, неговата защита и прокуратурата. С постигнатото споразумение страните по делото приемат за безспорно установено, че на 26 октомври 2018г., в Добрич, без надлежно разрешително, младежът е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - амфетамин и марихуана, на обща стойност 2336.72 лева. 21-годишният се признава за виновен и в това, че на две по-ранни дати - 25 септември 2017г. и 15 януари 2018г., е държал марихуана и амфетамин, на обща стойност 120.36 лева. За двете извършени престъпления младежът получава отделни наказания, като е определено да изтърпи по-тежкото от тях. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 1900.38 лева. Одобреното от съда споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


26.09.2019 г.

Разследван за държане на наркотици с цел разпространение остава с мярка "задържане под стража"

        38-годишен мъж от Балчик, разследван за държане на наркотици с цел разпространение, остава с мярка за неотклонение "задържане под стража". Това реши Окръжният съд в Добрич, след като разгледа молбата на задържания за изменение на наложената му мярка в домашен арест. Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 18 юли т.г., в Балчик, без надлежно разрешително, в съучастие с още един извършител, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - 33.9 грама марихуана, 60.8 грама метамфетамин и 5.8 грама амфетамин. Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебното производство и след преценка на доводите на страните, счете, че към момента не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение. Все още е налице обосновано предположение за възможна съпричастност на мъжа към престъплението, за което се привлечен в качеството на обвиняем. Реална остава и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът мотивира определението си със значителното количество на наркотичните вещества, предмет на разследването, както и с наличните по делото данни, че мъжът е разпространил наркотици сред повече от 3 лица, като това е ставало и на публично място - пред дома, в който живеел. По тези съображения Окръжният съд отхвърли молбата на задържания, като определи 30-дневен срок, в който няма да се допуска ново искане за промяна на мярката, освен ако то се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемия. Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна..


25.09.2019 г.

Съдът в Добрич постанови задържане под стража за двама младежи, привлечени като обвиняеми за грабеж, придружен с убийство

        Мерки за неотклонение задържане под стража наложи Окръжният съд в Добрич на двама младежи – на 18 и 19 години. Те са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че за времето от 12 до 15 септември 2019г., в землището на с.Котленци, общ.Добричка, в съучастие помежду си, като съизвършители, са отнели златни накити от владението на 41-годишен мъж с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и грабежът е бил придружен с убийството на мъжа. Разследването на тежкото престъпление започнало на 22 септември т. г., след като в землището на село Котленци, общ. Добричка било открито тялото на мъж, който 10 дни по-рано бил обявен за издирване по молба на негови близки. По случая било образувано досъдебно производство за извършено убийство. След събиране на допълнителни данни обвинението било преквалифицирано в грабеж, придружен с опит за убийство. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Окръжният съд, след като се запозна с данните по делото и след преценка на доводите на страните, счете, че в случая са налице всички предпоставки за вземане спрямо младежите на най-тежката мярка за неотклонение. Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано в достатъчна степен предположение за възможна съпричастност на двамата към престъплението, за което са привлечени в качеството на обвиняеми. С оглед изключително високата обществена опасност на разследваното деяние, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление, Окръжният съд счете, че по отношение на всеки от тях следва да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


12.09.2019 г.

В Окръжния съд в Добрич приключи дело срещу двама подсъдими, обвинени, че са представили неверни сведения с цел да получат средства от проект за младежка заетост

        На първа инстанция приключи дело срещу двама подсъдими, обвинени, че са представили неверни сведения, за да получат средства от проект за младежка заетост. Обвинението беше повдигнато срещу 31-годишен управител на добричка фирма и неговата майка, която била упълномощена да върши административна дейност в дружеството. Окръжният съд в Добрич постанови оправдателна присъда по отношение на 31-годишния мъж и призна за виновна подсъдимата. Съдебният състав прие за установено, че в периода от 10 май до 28 юли 2016г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление, тя е представила неверни сведения, за да получи средства в общ размер от 3129.47 лв. от проект "Обучение и заетост за младите хора", финансиран от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Неверните данни били включени в четири искания за плащане, представени пред Дирекция "Бюро по труда" - Добрич и се отнасяли за трима наети по проекта младежи и служител на фирмата, посочен за техен наставник. В документите било невярно отразено, че за различен период от време всеки от младежите е работил във фирмата и е бил обучаван. За извършеното деяние съдът наложи на подсъдимата административно наказание – глоба от 2000 лева, като я освободи от наказателна отговорност, след като прецени, че са налице законовите предпоставки за това. Постановено беше тя да плати и направените по делото разноски на обща стойност 1486.47 лева. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.


12.09.2019 г.

Окръжният съд потвърди наложената на изпълнителния директор на ВиК - Добрич временна мярка "отстраняване от длъжност"

        Състав на Окръжния съд в Добрич остави без уважение жалбата на изпълнителния директор на "ВиК Добрич"АД срещу определение на Районния съд, с което той временно е отстранен от длъжност. В мотивите си съдът посочва, че с постановление от 30 август 2019г. по досъдебно производство на Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Добрич жалбоподателят е привлечен като обвиняем за това, че през периода от 10 до 14 февруари 2019г. в с.Батово, обл.Добрич, в качеството си на управител на акционерното дружество, чрез посредственото извършителство на трети лица - работници и служители във фирмата, в нарушение на разпоредби от Закона за водите, е изградил съоръжение за водоползване от река Батовска. Съдът коментира, че в случая е налице обвинение за умишлено престъпление от общ характер, предполагаемо извършено от жалбоподателя във връзка с работата му - при упражняване на правомощия, произтичащи от длъжността "изпълнителен директор" на ВиК - Добрич. От друга страна, е налична служебна зависимост на основните свидетели по делото, които са работници и служители в акционерното дружество, посочва съдът. Съдебният състав коментира в определението си и налични по делото данни за оказано от страна на жалбоподателя давление във връзка с показанията на някои от свидетелите по делото. Тези обстоятелства безусловно налагат временното отстраняване от длъжност на жалбоподателя до отпадането на нуждата от тази мярка, което изцяло зависи от развоя на продължаващото разследване и неговия краен резултат, посочва съдът. Воден от изложените съображения Окръжният съд потвърди вече наложената на жалбоподателя мярка "отстраняване на обвиняемия от длъжност". Постановеният съдебен акт е окончателен.


10.09.2019 г.

През октомври ще продължи делото, образувано по молби за откриване на производство по несъстоятелност на "Евроманган" ЕАД

        Окръжният съд в Добрич проведе съдебно заседание по дело, образувано по молби за откриване на производство по несъстоятелност на "Евроманган" ЕАД - село Църква, община Балчик, в което за пореден път от страна на дружеството не бяха предоставени всички документи, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза. Съдът обяви, че с нарочно определение за последен път ще задължи "Евроманган" да представи нужната документация и ще посочи в какъв срок трябва да бъде сторено това. По искане на един от кредиторите бе допусната и допълнителна задача към назначената съдебно-счетоводна експертиза. Производството по делото е образувано по молби, внесени в началото на тази година от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" - София и "Енерго Про Продажби"АД - Варна заради неизплатени трудови възнаграждения на работници и непогасени задължения за доставка на електроенергия. Двата иска се разглеждат в едно производство, след като Окръжният съд прецени, че са налице законовите предпоставки за служебното им съединяване. Следващото заседание по делото е насрочено за 29 октомври, от 11 часа.


28.08.2019 г.

Окръжният съд в Добрич допусна екстрадицията на молдовец, издирван от съдебните власти в Украйна

        Окръжният съд в Добрич допусна незабавна екстрадиция на молдовец, издирван от украинските съдебни власти с цел наказателното му преследване по обвинение за грабеж. Тричленният съдебен състав прецени, че са налице всички предпоставки по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и международните договори, по които България е страна, за допускане предаването на 24-годишния К.Т. на властите в Украйна. От приложените по делото документи става ясно, че мъжът, който е украински гражданин, притежаващ и молдовски паспорт, е разследван за грабеж, извършен на 16 януари 2017г. в селище Авангард, Одеска област. Според постъпилите данни той е заподозрян за участие в нападение с цел завладяване на чужда собственост, съчетано с насилие, което е опасно за живота и здравето на нападнатото лице, и е извършено от група лица при предварителен заговор. Още в деня на грабежа мъжът е бил уведомен, че е заподозрян в извършване на престъплението, но само 10 дни по-късно, в хода на започналото досъдебно производство, той е напуснал Украйна с молдовския си паспорт. По тази причина е бил обявен за международно издирване по линия на Интерпол. Задържан е на 18 юли т.г. на ГКПП - Кардам, при влизането му в България. От 22 юли мъжът е с мярка за неотклонение задържане под стража, наложена му от Окръжния съд в Добрич. В съдебното заседание 24-годишният мъж декларира, че е съгласен да бъде незабавно екстрадиран в Украйна. Украинските власти са представили гаранция, че той няма да бъде съден за престъпления, различни от посоченото в молбата за екстрадиране. Предоставени са и гаранции, че исканата екстрадиция няма за цел наказване на основания като раса, религия, етническа принадлежност и политически убеждения. Окръжният съд прецени, че липсват и основания да се счита, че лицето ще бъде подложено в Република Украйна на насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително наказание, или че не са гарантирани правата му, свързани с наказателното производство и изпълнението на наказанието съгласно изискванията на международното право. Предвид изложеното съдебният състав счете, че молбата за екстрадиция на лицето е основателна и следва да бъде уважена. Съдът разпореди мъжът да остане задържан под стража до фактическото му предаване на молещата държава. Постановеното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.


07.08.2019 г.

Пет месеца лишаване от свобода за мъж, извършил кражба и ползвал чужда дебитна карта

        31-годишен получи наказание от 5 месеца лишаване от свобода за кражба и ползване на чужд платежен инструмент без съгласието на титуляра, след като Окръжният съд в Добрич одобри сключеното между мъжа и прокуратурата споразумение. Подсъдимият се признава за виновен в това, че на 13 януари т.г. от частен дом в добричкото село Стефаново, е откраднал портмонето на жителка на селото, в което имало 70 лв. и дебитна карта. На следващия ден той използвал два пъти картата на банкомат в Добрич, като изтеглил общо 600 лева. Причинените имуществени вреди вече са възстановени. Мъжът е извършил деянията в изпитателния срок на предходно негово условно осъждане на 5 месеца лишаване от свобода за шофиране след употреба на наркотици. По тази причина съдът приведе в изпълнение и това наказание, което мъжът ще изтърпи отделно при първоначален общ режим. Одобреното от съда споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. Определението, с което се привежда в изпълнение предходното му наказание, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.


06.08.2019 г.

Условно наказание за мъж, държал наркотици с цел разпространение

        Условно наказание от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок получи мъж от Добрич, след като Окръжният съд одобри споразумението, сключено между него и прокуратурата. Той се признава за виновен в това, че на 20 март 2018г., в Добрич, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - 304.94 грама амфетамин, на обща стойност 9148.20 лева. Мъжът, който е с чисто съдебно минало, декларира пред съда, че е подписал доброволно споразумението, съгласен е с неговите клаузи и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


05.08.2019 г.

Мерки "задържане под стража" за баща и син от Добрич, разследвани за държане на наркотици с цел разпространение

        Окръжният съд наложи мерки за неотклонение "задържане под стража" на двама мъже от Добрич – на 21 и 47 години, разследвани за държане на наркотици с цел разпространение. Спрямо 21-годишния е повдигнато обвинение за това, че на 3 август т.г., като извършител, без надлежно разрешително, е придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - кокаин, метамфетамин, амфетамин и марихуана. Според обвинението 47-годишният му баща е участвал в извършване на престъплението като помагач. Окръжният съд, след като се запозна с данните по делото и след преценка на доводите на страните, счете, че към момента е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемите към разследваното престъпление, а също, че при по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление. Съдът мотивира определението си и с високата степен на обществена опасност на разследваното престъпление, с лошите характеристични данни, представени за двамата, а също с данните, че 47-годишният обвиняем вече е осъждан 3 пъти. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


01.08.2019 г.

Разследван за блудство остава с мярка "задържане под стража"

        Състав на Окръжния съд в Добрич остави без уважение молбата на разследван за блудство за изменение на наложената му от Районния съд мярка за неотклонение задържане под стража. 28-годишният мъж е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Първо РУ на МВР - Добрич за това, че на 23 юли т.г. е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление спрямо жена, която не е разбирала свойството и значението на извършеното. Според обвинението посегателството било извършено до велосипедна писта "Гарвана" в градския парк на Добрич. Престъплението, за което е обвинен мъжът, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години. Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебното производство и след преценка на доводите на страните, счете, че към момента не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение. С оглед високата степен на обществена опасност на деянието, както и с цел да се предотврати възможността мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът счете, че той трябва да остане задържан под стража. При постановяване на определението си съдебният състав взе предвид и данните, че задържаният е многократно осъждан. Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване и протест.


01.08.2019 г.

Съдът в Добрич глоби "Евроманган" заради неоснователно причинено отлагане на дело, образувано по искове за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството

        Окръжният съд в Добрич наложи три глоби от по 1200 лева на "Евроманган"ЕАД - село Църква, община Балчик. Глобите са заради неизпълнени разпореждания на съда по дело, образувано по искове за откриване на производство по несъстоятелност на "Евроманган"ЕАД. Дружеството не е представило в срок изискани от съда документи, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза, поради което е станало причина за неоснователно отлагане на делото. Постановените глоби могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок. Производството по делото е образувано по молби, внесени в началото на тази година от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" - София и "Енерго Про Продажби"АД - Варна заради неизплатени трудови възнаграждения на работници и непогасени задължения за доставка на електроенергия. Двата иска се разглеждат в едно производство, след като Окръжният съд прецени, че са налице законовите предпоставки за служебното им съединяване. В молбата на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" се посочва, че дружеството, в качеството му на работодател, не е изплатило трудовите възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите му за повече от два месеца. На това основание се иска да бъде установена неплатежоспособността на "Евроманган" и да се открие производство по несъстоятелност. "Енерго Про Продажби"АД твърди, че към момента на подаване на молбата ответникът има непогасени задължения в общ размер на 64 986.38 лева. Доставчикът на електроенергия иска Окръжният съд да постанови решение, с което да открие производство по несъстоятелност на "Евроманган"ЕАД поради неплатежоспособност и свръхзадълженост. Следващото заседание по делото е насрочено за 10 септември, от 10 часа.


10.07.2019 г.

Съдят в Добрич руски гражданин, обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери

        В Окръжния съд в Добрич започна дело срещу руски гражданин, обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Делото се гледа в отсъствието на подсъдимия, който се намира извън пределите на страната. Той е бил редовно призован и не е посочил уважителни причини за неявяването си. Съдебният състав прецени, че неявяването на подсъдимия няма да попречи за разкриване на обективната истина по делото и разпореди производството да протече задочно. Срещу 61-годишния А. К. е повдигнато обвинение за това, че на 16 февруари 2015 г., в Балчик, като длъжностно лице, е осъществил привидна сделка и присвоил чужди вещи, собственост на търговско дружество - 86 апартамента, намиращи се в жилищен комплекс в село Кранево, на стойност 11 460 615 лева. Според обвинителния акт на 22 януари 2015г. подсъдимият бил освободен от длъжността "управител" на дружеството, но преди това обстоятелство да бъде вписано в Търговския регистър той се разпоредил с имущество на търговското дружество. Деянието било извършено чрез посредственото извършителство на друго лице, което било упълномощено от подсъдимия да сключи договор за покупко-продажба на апартаментите. Сделката била изповядана пред нотариус в Балчик. Апартаментите били продадени за обща цена от 775 000 лв. на дружество-купувач, със седалище и адрес на управление в Република Белиз. В обвинителния акт се посочва, че според изготвена в хода на разследването съдебно - оценъчна експертиза към датата на продажбата пазарната стойност на апартаментите възлизала на 5 859 719 евро, с левова равностойност от 11 460 615 лева. Делото се гледа по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица. Следващото съдебно заседание е насрочено за 11 септември 2019г., от 10.30 часа.


08.07.2019 г.

Окръжният съд в Добрич призна глоба от 320 евро, наложена на български гражданин в Германия

        Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция, наложена на български гражданин в Германия заради шофиране с превишена скорост. 31-годишният мъж е бил санкциониран за това, че на 24 март 2018г., като водач на лек автомобил, движейки се по федерална автомагистрала в посока гр. Франкфурт, е превишил с 50 километра в час максимално разрешената скорост. Мъжът шофирал със 150 км/час, при позволена в района скорост от 100 км/час. Заради извършеното правонарушение германските власти са постановили българинът да плати общо 348.50 евро - глоба от 320 евро и 28.50 евро за направените по административното производство разходи. Производството в Окръжния съд бе образувано след изпратено от Германия удостоверение за прилагането на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ и мъжът следва да плати 681.60 лв., равностойни на финансовата санкция в размер на 348.50 евро. В съдебната зала санкционираният български гражданин заяви, че знае за глобата и изрази съгласие да плати дължимата сума. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


08.07.2019 г.

26-годишен получи условно наказание за шофиране след употреба на амфетамин

        26-годишен мъж, шофирал след употреба на наркотични вещества, е осъден на 3 месеца лишаване от свобода - условно, с 3 - годишен изпитателен срок. Той е лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година и 6 месеца. Присъдата е постановена от Районния съд в Добрич и беше изцяло потвърдена от състав на Окръжния съд. Автомобилът, управляван от подсъдимия, бил спрян за проверка от полицейски служители на 20 септември 2017г. в Добрич. Поради възникнали съмнения за употреба на психотропни вещества мъжът бил отведен в участъка, където бил тестван с техническо средство. Уредът отчел положителен резултат за употреба на амфетамин. Самият подсъдим признал същото пред полицейски служител, но не посочил датата на приема. След това той бил придружен до лечебно заведение, където му била взета и кръвна проба. Там подсъдимият уточнил, че е употребил амфетамини два дни по-рано. Впоследствие на взетата проба била извършена съдебно - химическа експертиза, която потвърдила наличието на следи от амфетамин. Тъй като кръвната проба била предадена за изследване на 27 септември, с 90 часа по-късно от нормативно предвидения срок, по делото била назначена и допълнителна съдебно-химическа експертиза. Според нейното заключение допуснатото забавяне на практика не се е отразило на достоверността на резултата от изследването. Не са установени нередности при вземането, съхраняването и транспортирането на взетата кръвна проба, изключена е възможността за предприето неправомерно въздействие върху нея, потвърдена е годността на получената проба за провеждане на анализ. Въз основа на посоченото Окръжният съд прие, че допуснатото забавяне при предаването на пробата не поставя под съмнение резултата от направеното изследване и потвърди постановената на първа инстанция осъдителна присъда. Решението на Окръжния съд е окончателно.


04.07.2019 г.

1000 лева глоба за подсъдима, избегнала плащане на данъци

        Окръжният съд в Добрич освободи от наказателна отговорност и наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лева на подсъдима за неплатени данъци. Тя беше призната за виновна в това, че през периода от 1 януари 2007г. до 30 април 2009г., в Добрич, в условията на продължавано престъпление, е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери - 9006.98 лева. Подсъдимата не подала годишни данъчни декларации за придобитите през 2007 и 2008г. доходи. Жената бе освободена от наказателна отговорност, тъй като до приключване на съдебното следствие необявеното и неплатено данъчно задължение е било внесено в бюджета, заедно с лихвите. Освен това подсъдимата е с чисто съдебно минало и досега не е била освобождавана от наказателна отговорност по същия ред. Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.


03.07.2019 г.

Холандски гражданин ще положи у нас 100 часа труд в полза на обществото

        Състав на Окръжния съд в Добрич призна присъда, постановена срещу холандски гражданин в родината му, и допусна да се изпълни у нас наложената му пробационна мярка - 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Мъжът, с последен известен адрес на пребиваване в село в община Балчик, е бил осъден за нарушаване на нидерландския Закон за наркотичните средства и за кражба. Той е бил признат за виновен в отглеждане на 145 растения марихуана и в кражба на електроенергия. Двете деяния били извършени в периода 1 - 17 септември 2014г. в гр. Ейнховен. С присъдата, постановена от Окръжен съд Ост-Брабант, му е наложено условно наказание лишаване от свобода за срок от 2 месеца, с 2-годишен изпитателен срок. Спрямо мъжа е постановена и пробационна мярка - 100 часа труд в полза на обществото, подлежаща на замяна при неизпълнение с 50 дни лишаване от свобода. Присъдата е влязла в сила на 12 юли 2018 година. Производството в Окръжния съд в Добрич бе образувано по постъпило от холандските власти удостоверение за прилагането на принципа на взаимно признаване на съдебни решения и решения за пробация, постановени в друга държава - членка на Европейския съюз, с оглед надзора върху пробационните мерки и алтернативните санкции. Съдебният състав прецени, че няма основания да откаже признаване на присъдата и холандският гражданин следва да положи у нас 100 часа безвъзмезден труд. Делото бе гледано в отсъствието на мъжа, който не е бил открит на адреса по регистрацията. Съгласно представените пред съда справки обаче, той е със статут на постоянно пребиваващ у нас, с издадена от ОД на МВР - гр.Добрич карта за пребиваване на гражданин на ЕС. В проведеното задочно производство срещу него, мъжът беше представляван от служебен защитник. Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок. След влизането му в сила изпълнението на пробационната мярка ще бъде възложено на съответната пробационна служба.


01.07.2019 г.

Младши съдия встъпи в длъжност в Окръжен съд - Добрич

        Младши съдия Георги Пашалиев е новото попълнение в състава на Окръжен съд - Добрич. Назначен е с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, след проведен конкурс и успешно завършено задължително първоначално обучение в Националния институт на правосъдието. Днес той положи клетва и подписа акта си за встъпване в длъжност пред Общото събрание на съдиите в Окръжния съд. Младши съдия Пашалиев бе посрещнат с добре дошъл от председателя на институцията Галатея Ханджиева и поздравен от останалите съдии. Той е на 29 години, от град Гоце Делчев. Завършил е Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ - гр. Гоце Делчев, след което Нов български университет, специалност “Право”. Придобива юридическа правоспособност през 2016г. след проведен стаж в Софийски градски съд.


01.07.2019 г.

Шест месеца затвор и 5000 лв. глоба за мъж, държал марихуана с цел разпространение

        Шест месеца лишаване от свобода и глоба от 5000 лева е наказанието, наложено на подсъдим за държане на наркотици с цел разпространение. 42-годишният мъж се е признал за виновен по повдигнатото му обвинение и е сключил споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от Окръжния съд в Добрич. По силата на постигнатото споразумение страните приемат за безспорно установено, че на 29 декември 2018г. в с.Оброчище, общ. Балчик, без надлежно разрешително, подсъдимият е държал с цел разпространение марихуана с общо тегло 330.71 грама, на стойност 1984.26 лева. Наркотичното вещество било открито в офис, в който мъжът работел. Пред съда той декларира, че е подписал доброволно споразумението, съгласен е с неговите клаузи и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. С отделен съдебен акт бе разпоредено иззетите като веществени доказателства наркотични вещества да бъдат унищожени.


01.07.2019 г.

Условно наказание за мъж от Балчик, използвал данни от банкови карти на туристи

        Условно наказание от 1 година лишаване от свобода, с 3-годишен изпитателен срок ще търпи мъж от Балчик, след като Окръжният съд в Добрич одобри постигнатото между него и прокуратурата споразумение. Подсъдимият се признава за виновен в това, че от 9 август 2016г. до 4 юли 2017г., при условията на продължавано престъпление, е използвал данни от платежни инструменти, без съгласието на титулярите. 39-годишният мъж стопанисвал къща за гости във вилна зона в Балчик и имал регистрация в сайт за резервации. При запазване на нощувки през сайта, като част от необходимата информация, гостите предоставяли данни за банковите си карти, след което подсъдимият имал достъп до тях. В посочения период той използвал данни от 3 банкови карти, чрез които направил покупки от сайтове за онлайн търговия. Закупени били три смартфона, на обща стойност 4525.33 лева. Ощетени били двама българи и една румънска гражданка, като причинените им от престъплението имуществени вреди вече са възстановени. Щетите на румънката били възстановени от банката, издател на кредитната й карта, веднага след като тя оспорила транзакцията. Сумите, с които били ощетени двамата българи, са възстановени от подсъдимия. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 1167.06 лева. Одобреното от Окръжния съд споразумение e окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


28.06.2019 г.

600 евро глоба за българин, откраднал дизелово гориво в Холандия

        Състав на Окръжния съд в Добрич призна глоба от 600 евро, наложена в Холандия на мъж от Генерал Тошево. 46-годишният български гражданин е бил санкциониран за деяние, извършено на 15 март 2018г. в гр. Севенум. В съучастие с трети лица той осъществил чрез взлом кражба на дизелово гориво, собственост на транспортна фирма. Решението за налагане на глобата е влязло в сила на 14 юни 2018 година. Производството в Окръжния съд бе образувано въз основа на изпратено от холандските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. Съдебният състав прецени, че няма основания да откаже признаване на глобата и българският гражданин следва да плати левовата й равностойност в размер на 1170 лева. Делото беше гледано в отсъствието на санкционирания, който не е бил открит на регистрирания адрес. Според представена пред съда справка мъжът е напуснал страната на 1 март т.г. и няма данни за завръщането му. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


20.06.2019 г.

Български граждани, шофирали с превишена скорост в чужбина, ще платят глобите си у нас

        Окръжният съд в Добрич призна финансови санкции, наложени на двама български шофьори в чужбина заради нарушения на правилата за движение по пътищата. Глобените са жители на Добрич и Генерал Тошево. 34-годишен добричлия е бил санкциониран в Германия за това, че на 1 юни 2018 г., като водач на товарен автомобил, движейки се по федерален път в землище Анвайлер, е превишил максимално допустимата скорост извън населени места със 7 км/час. За това нарушение германските власти са постановили българинът да плати общо 128.50 евро - глоба от 100 евро и 28.50 евро за направените по административното производство разходи. Глоба от 145 евро ще плати и 58-годишен мъж от Генерал Тошево, който е шофирал с превишена скорост в Холандия. На 20 октомври 2018г. той е бил засечен да се движи с 18 км/час над максимално допустимата скорост на магистрала. Производствата в Окръжен съд - Добрич бяха образувани след изпратени от Германия и Холандия удостоверения за прилагането на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. И двата съдебни състава прецениха, че не са налице основания за отказ и разпоредиха българските граждани да платят левовата равностойност на наложените им глоби. Постановените съдебни актове подлежат на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок. След влизането им в сила преписи от тях ще бъдат изпратени на органите на НАП за изпълнение. Приходите от глобите постъпват в националния бюджет.


19.06.2019 г.

Две години затвор за мъж, извършил кражби от жилища в Балчик

        35-годишен мъж е осъден на 2 години затвор за кражба, извършена в условията на опасен рецидив и продължавано престъпление. Той ще търпи наказанието си при първоначален „строг режим“. Присъдата е постановена от Районен съд - Балчик и беше обявена за влязла в сила от състав на Окръжния съд в Добрич. Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 12 септември 2018 г., е извършил кражби от 4 жилища в Балчик. От домовете на пострадалите били отнети пари, сребърни и златни накити, мобилен телефон и други вещи. Общата стойност на откраднатото възлиза на 4301.54 лева. Мъжът, който е многократно осъждан, живеел в село в община Нови пазар, заедно със семейството си. Излязъл от затвора на 21 август 2018г. и тъй като нямал пари, започнал да взема заеми от своите близки. После, за да върне парите, започнал отново да извършва кражби. Отишъл в Балчик с маршрутка, избрал случайно къщите, от които извършил кражбите и след това се прибрал в селото си. На другия ден бил задържан от полицията и върнал част от отнетите вещи, които били предадени на пострадалите. На първа съдебна инстанция мъжът е бил осъден в условията на съкратено съдебно следствие, след като е признал вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Впоследствие той е обжалвал присъдата с искане за по-леко наказание. В съдебното заседание пред Окръжния съд подсъдимият заяви обаче, че оттегля жалбата си, тъй като междувременно е бил осъден на 2 години лишаване от свобода по друго дело в Районен съд - Провадия и предстои групиране на наказанията му по двете присъди. След направеното от подсъдимия изявление, Окръжният съд прекрати съдебното производство по въззивното дело и обяви за влязла в сила постановената на първа инстанция присъда.


18.06.2019 г.

Добруджанец ще плати 1200 леи за съдебните разноски по водено срещу него дело в Румъния

        Мъж от община Тервел, ще плати 1200 леи за съдебните разноски по водено срещу него дело в Румъния. Това реши Окръжният съд в Добрич, след като разгледа изпратено от румънските власти удостоверение за прилагане на принципа за взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. В Румъния българският гражданин е осъден за шофиране без книжка и за употреба на фалшив документ. Той е признат за виновен в това, че на 5 май 2018г., на граничен пункт Ченад, е представил полско свидетелство за управление, издадено на негово име, за което е знаел, че е фалшиво. Органите на гранична полиция се усъмнили в автентичността на документа и извършили проверка. Установено било, че нито в България, нито в Полша на името на мъжа са издавани шофьорски книжки. Присъдата спрямо българския гражданин е постановена от съда в град Сънниколау Маре, област Тимиш и е влязла в сила от 23 април 2019 година. Мъжът е осъден на 1 година и 1 месец „лишаване от свобода” - условно, с 2-годишен изпитателен срок, в рамките на който му е наложено и наказание „пробация“. Той е бил осъден да плати и направените по делото разноски, като наложената му финансова санкция е изпратена за признаване и изпълнение от Окръжния съд в Добрич. След като се запозна с материалите по делото, състав на Окръжния съд прецени, че българският гражданин следва да плати 494.79 лв., равностойни на 1200 леи по курса на БНБ към датата на постановяване на решението за санкцията. Делото беше гледано в отсъствието на санкционирания, който не е бил открит на адреса му за призоваване. Справка на полицията показва, че той е напуснал страната през август миналата година и няма данни за завръщането му. Получена е информация, че мъжът се намира в чужбина заедно с цялото си семейство. В проведеното задочно производство срещу него той беше представляван от служебен защитник. Фактът, че осъденият български гражданин не живее в страната, доведе до прекратяване на друго производство в Окръжния съд - за признаване и изпълнение на постановената спрямо него присъда. Делото бе изпратено на Софийски градски съд, тъй като в случаите, когато осъденото лице не живее в страната, това е съдът, компетентен да разглежда исканията за признаване на влезли в сила съдебни решения по наказателни дела и решения за пробация, постановени в друга държава - членка на Европейския съюз.


12.06.2019 г.

Условно наказание за мъж, нападнал лаборантка в добричката болница

        Мъж, нападнал лаборантка в добричката болница, получи наказание от 1 година и 4 месеца „лишаване от свобода“ - условно с 3-годишен изпитателен срок, след като Окръжният съд в Добрич одобри споразумението, сключеното между него и прокуратурата. Подсъдимият се признава за виновен в това, че на 29 януари 2018 г. в клиничната лаборатория на МБАЛ - Добрич, чрез нанасяне на юмручен удар, е причинил средна телесна повреда на медицинска лаборантка, като деянието е извършено по повод службата й и по хулигански подбуди. В деня на нападението пострадалата взела кръв на дете на година и два месеца, което било придружавано от майка си. Манипулацията била травмираща за детето и то започнало да плаче, а майката била видимо изнервена. След манипулацията жената и детето си тръгнали. Около половин час по-късно майката се върнала в болницата заедно с подсъдимия, който е баща на детето. Намерили лаборантката и 33-годишният Н.Н. й нанесъл удар. В съдебната зала подсъдимият потвърди, че признава вината си и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Той приема да плати и направените разноски по делото в размер на 1286.87 лева. Одобреното от Окръжния съд споразумение има последиците на влязла в сила присъда.


10.06.2019 г.

Осъждан 20 пъти получи поредно наказание за опит за грабеж

        Наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години получи 44-годишен мъж от село Победа за опит за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив. Той е признал вината си и е сключил е споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от Окръжния съд в Добрич. Страните по делото приемат за безспорно установено, че на 9 април т.г., в село Победа, подсъдимият е отнел от жител на същото село 358.44 лв., като употребил за това сила и деянието му останало недовършено по независещи от него причини. Потърпевш от престъплението бил 83-годишен мъж, който на същата дата взел пенсията си, а после седнал да се почерпи в заведение, в което бил и подсъдимият. След известно време възрастният човек решил да се прибира и тръгнал към дома си заедно със свой познат. 44-годишният поел след тях, изчакал докато двамата се разделят и когато 83-годишният останал сам на пътя го ударил в гръб. Пострадалият паднал напред, а извършителят опитал да измъкне портфейла от джоба на якето му. Грабежът бил предотвратен от хора от селото, които чули виковете на пострадалия и се притекли на помощ. Хванали извършителя и го издърпали настрани от възрастния човек, но той успял да се измъкне и хукнал да бяга. За случилото се била уведомена полицията и мъжът бил задържан. Пред съда той потвърди, че се признава за виновен и увери, че е подписал доброволно споразумението, съгласен е с неговите клаузи и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. 44-годишният мъж, който вече е осъждан 20 пъти, ще търпи наложеното му сега наказание при първоначален строг затворнически режим. Постановеният от Окръжния съд съдебен акт е окончателен и има последиците на влязла в сила присъда.


10.06.2019 г.

Условно наказание за младеж, държал марихуана с цел разпространение

        Условно наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок ще търпи 23-годишен младеж, след като Окръжният съд в Добрич одобри постигнатото между него и прокуратурата споразумение. Подсъдимият се признава за виновен в това, че на 4 април 2017г., в Балчик, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество. В жилище, обитавано от подсъдимия, била открита марихуана с общо тегло 43.22 грама, на стойност 259.32 лева, разпределена в 84 полиетиленови торбички. Подсъдимият декларира пред съда, че е съгласен с постигнатото споразумение и е наясно, че то има последиците на влязла в сила присъда. Той ще плати и разноските по делото в размер от 795.45 лева. Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. В отделно съдебно заседание беше разпоредено иззетите като веществени доказателства наркотични вещества да бъдат унищожени.


07.06.2019 г.

3000 лева глоба за мъж, извършил компютърно престъпление

        Административно наказание - глоба в размер на 3000 лв. наложи Окръжният съд в Добрич на мъж, извършил компютърно престъпление. 54-годишният подсъдим беше признат за виновен в това, че от 23 до 25 октомври 2012г., при условията на продължавано престъпление, е осъществил достъп и копирал данни от сървър и компютърна мрежа на Община Балчик, без разрешението на титуляра. Деянието било извършено по отношение на информация, представляваща защитена от закона тайна - лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни. На преносим компютър, иззет от дома на подсъдимия, били открити файлове с данни за Община Балчик и нейните служители - имена, заедно с техните единни граждански номера, адреси, телефони, пароли и друга информация. По делото е установено, че първоначалният нерегламентиран достъп бил осъществен от компютър, обслужващ видеонаблюдението на подземния паркинг на сградата на общината, който е свързан с локалната компютърна мрежа на Община Балчик. Разследването на деянието започнало след подаден сигнал от служители на Община Балчик за осъществен нерегламентиран достъп до компютърна система, а впоследствие и до сървърите, обслужващи Община Балчик. Съдът освободи подсъдимия от наказателна отговорност и му наложи административно наказание, тъй като досега мъжът не е осъждан и деянието му не е довело до имуществени вреди. Освен глобата, той трябва да плати и разноските по делото, които възлизат на 1422.14 лева. Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


05.06.2019 г.

Двама подсъдими за ползване на крадена банкова карта се признаха за виновни

        Окръжният съд одобри споразумения, постигнати между прокуратурата и двама мъже от Добрич - на 25 и 26 години, с които те се признават за виновни, че в съучастие помежду си са използвали чужд платежен инструмент, който преди това е бил откраднат. Кражбата била извършена от 26-годишния. На 29 април 2018г. той проникнал в автомобил, паркиран пред жилищен блок със забравени ключове на вратата, и откраднал оттам мъжко портмоне, в което имало лични документи, безконтактна дебитна карта и 10 лева. Още същия ден платежният инструмент бил използван от двамата подсъдими. Те плащали с картата покупки на стойност до 25 лева, основно цигари и лотарийни билети. Извършили 13 успешни плащания и направили още три опита да използват картата, но междувременно тя вече била блокирана. От банковата сметка на потърпевшия били изтеглени общо 241.44лв., които подсъдимите впоследствие са възстановили. За двете извършени престъпления 26-годишният получава общо наказание от 1 година „лишаване от свобода“ - условно, с 3-годишен изпитателен срок. Наказанието за 25-годишния, който е многократно осъждан, е 10 месеца затвор при първоначален строг режим. Двамата подсъдими декларираха пред съда, че са подписали доброволно споразуменията и са съгласни с техните клаузи. Одобрените от Окръжния съд споразумения са окончателни и имат последиците на влезли в сила присъди.


03.06.2019 г.

Осъдиха мъж, причинил по непредпазливост смъртта на майка си вследствие на умишлено нанесена телесна повреда

        Състав на Окръжния съд в Добрич осъди 54-годишен мъж за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на майка си вследствие на умишлено нанесена на 17 септември 2018г. средна телесна повреда. Подсъдимият е признат за виновен и по второто му повдигнато обвинение за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. За всяко от деянията мъжът получи отделни наказания, като съдът определи той да изтърпи по-тежкото от тях - 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Производството премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на подсъдимия бе редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт. Подсъдимият и неговата майка живеели в общо домакинство в шабленско село, но отношенията им били влошени и те често се карали. Подсъдимият системно злоупотребявал с алкохол и биел майка си. По тази причина в Районния съд в Каварна било образувано гражданско дело, по което била издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие, която задължавала мъжа да се въздържа от насилие спрямо майка си, както и да приближава жилището й и местата за социални контакти и отдих на разстояние не по-малко от 20 метра. Около 19.00 часа на 17 септември 2018г, след като употребил алкохол, в нетрезво състояние, подсъдимият нарушил заповедта и отишъл до дома на майка си. В двора на къщата започнал да се кара с нея, като й отправил обидни и нецензурни реплики, закани с убийство и й нанесъл побой с множество удари. Заканите и отправените реплики били чути от хора в съседните къщи. Непосредствено след това един от съседите видял, че пострадалата жена лежи на двора в безпомощно състояние. Опитал се да я свести, след което извадил телефона си, за да потърси лекарска помощ, но подсъдимият му попречил, като започнал да го дърпа и блъска. Тогава съседът отишъл до магазин в селото, където разказал за случилото се и бил подаден сигнал на телефон 112. Жената била транспортирана с линейка до Спешно отделение в Добрич в много тежко състояние. На следващия ден била приета за лечение в Клиника по неврохирургия във Варна, където на 2 ноември 2018г. починала вследствие на тежка черепно-мозъчна травма. Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок пред горната съдебна инстанция. Мъжът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 2287.20 лева.


27.05.2019 г.

Окръжният съд в Добрич отказа да измени мярката за неотклонение на подсъдим, обвинен в убийство на майка си

        Окръжният съд в Добрич остави без уважение молбата на подсъдим за изменение на наложената му мярка за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека. Срещу 50-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че на 5 декември 2017г. в село Орляк, общ. Тервел, умишлено е умъртвил майка си, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитата. Престъплението било извършено в дома, в който майката и синът живели в общо домакинство. Прокуратурата твърди, че вечерта на 4 срещу 5 декември 2017г. след злоупотреба с алкохол подсъдимият извършил побой над майка си, като й нанесъл множество удари с ръка и крак, както и с дърво за огрев, дървена пръчка и метален ръжен. В ранните часове на 5 декември 2017г. жената починала. Окръжният съд, като взе предвид данните по делото, прецени, че към настоящия момент не са налице нови обстоятелства, които да налагат изменение на първоначално взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение. В мотивите си съдът отбелязва, че подсъдимият е обвинен за престъпление с изключително висока степен на обществена опасност и съществува реална опасност той да се укрие, за да избегне евентуална бъдеща наказателна репресия. Наказателното дело срещу мъжа ще се гледа от разширен съдебен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели, тъй като деянието, за което той е обвинен, се наказва с лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 24 юни, от 10.00 часа. Днешното определение, с което Окръжният съд остави мъжа в ареста, може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


27.05.2019 г.

Окръжният съд в Добрич допусна предаване на български гражданин във Франция за изтърпяване на ефективна присъда

        Състав на Окръжния съд в Добрич допусна предаването на 30-годишен мъж от село Айдемир, община Силистра, на френските власти в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест с цел изтърпяване на наложено му ефективно наказание „лишаване от свобода“. Във Франция българският гражданин е бил осъден на 3 години затвор за притежание на оборудване за фалшифициране на платежни средства, опит за скиминг измама, извършена като част от организирана престъпна група и участие в група, съставена от криминално проявени лица. От данните по делото става ясно, че той е осъден заедно с още двама българи, които са получили наказания от 3 и 4 години затвор. Престъпленията били извършени в периода от септември до 13 октомври 2011г. на територията на Франция и Германия. Присъдата е постановена на 16 декември 2016г. от Изправителен съд в гр. Нанси. 30-годишният е обжалвал съдебния акт, но на 23 октомври 2018г. той е бил потвърден от Апелативния съд в същия град. Веднага била издадена и заповед за задържане на българския гражданин. На 5 март т.г. той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Открит е на 3 май в село Карапелит, след като полицейски служители спрели за проверка автомобил и установили, че колата е управлявана от обявения за международно издирване мъж. Пред Окръжния съд в Добрич 30-годишният заяви, че не желае да бъде предаден на френските власти, отрече да е извършвал посочените деяния и отбеляза, че има адвокат във Франция, който обжалва постановената срещу него присъда. Окръжният съд прецени обаче, че няма основания да откаже предаването му на френските власти. Съдът установи, че цитираната присъда действително не е влязла в сила и е обжалвана пред Касационния съд, но в изпратените от Франция документи е посочено изрично, че обжалването не спира изпълнението на съдебния акт, тъй като е налице заповед за арест. Френските власти са дали и необходимите гаранции, че след приключване на наказателното производство, ако мъжът бъде окончателно осъден, той ще може да изтърпи присъдата си в България. Окръжният съд потвърди взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“, като разпореди той да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване във Франция. Решението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция.


16.05.2019 г.

Разследван за притежание на наркотици остава с мярка „задържане под стража“

        Окръжният съд остави без уважение молбата на мъж от Добрич за изменение на наложената му от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. 31-годишният Н.Ж. е привлечен като обвиняем за това, че е придобил и държал без разрешение високорискови наркотични вещества. При претърсване на избено помещение към дома на задържания били открити 0.51 грама метамфетамин, 4.41 грама канабис и 1.2 грама амфетамин. Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, счете, че към момента не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение. Все още е налице обосновано предположение за съпричастност на мъжа към разследваното деяние. Реална остава и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление. От приложените по делото справки става ясно, че мъжът е осъждан два пъти. Деянието, за което е обвинен сега, е извършено в изпитателния срок на предходното му условно осъждане за шофиране след употреба на наркотични вещества. Само това е достатъчно основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, посочва в мотивите си съдебният състав. Съдът взе предвид и представената характеристична справка за обвиняемия, в която е посочено, че той е забелязан да се движи в среда с криминално проявени лица, да злоупотребява с алкохол и наркотични вещества. Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.


14.05.2019 г.

Осъдиха шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец и избягал от местопроизшествието

        Състав на Окръжния съд в Добрич наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“, с 5-годишен изпитателен срок на подсъдим за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Мъжът бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 4 години. Подсъдимият В.Х. бе признат за виновен в това, че на 2 октомври 2017г., при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходец, като след деянието е избягал от местопроизшествието. Тежкият пътен инцидент е станал около 19 часа, по ул.„Янтра“ в Генерал Тошево, на около 100 метра преди края на населеното място. Водачът е блъснал мъж, който се движел в десния край на пътното платно и бутал велосипед вдясно от себе си. След произшествието подсъдимият провел разговор със своя родственица, която веднага пристигнала на мястото и предложила да поеме отговорността за случилото се, като заяви, че тя е управлявала колата. Подсъдимият се съгласил и напуснал местопроизшествието. Версията, че жената е управлявала автомобила, била поддържана около десетина дни, след което подсъдимият признал вината си пред разследващите. По делото е установено, че непосредствено преди инцидента той е шофирал с около 56.30 км/час и е имал техническата възможност да предотврати удара, ако е реагирал своевременно и е предприел спиране в момента, в който е могъл да възприеме движещият се пред него пешеходец. Производството премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на подсъдимия беше редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт обстоятелства. В съдебната зала той изрази съжаление за случилото се и изказа съболезнования на близките на загиналия. Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок пред горната съдебна инстанция. Мъжът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 2830. 72 лева.


13.05.2019 г.

Условна присъда за шофьор, причинил по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие

        Окръжният съд в Добрич наложи условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок на подсъдим за причинена по непредпазливост смърт при катастрофа. Съдът лиши 25-годишния Е.Ф. от село Пристое, обл. Шумен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години. Мъжът беше признат за виновен в това, че на 16 юли 2018г., при управление на лек автомобил, е нарушил правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 33-годишен мъж. Тежкият инцидент е станал около 17.30 часа на кръстовището на пътя, свързващ Генерал Тошево и Балчик и пътя, който започва от околовръстния път на Добрич и свършва до село Сърнино, общ. Генерал Тошево. Подсъдимият шофирал с около 73 км/час, но тъй като слънцето го заслепявало не видял, че преди кръстовището има поставен знак „Стоп“ и навлязъл в него без да променя скоростта си и без да види, че по пътя с предимство се движи друг лек автомобил. Последвал удар между двете коли, при който били причинени сериозни травми на мъж, пътуващ на предната седалка до шофьора. Веднага след катастрофата подсъдимият оказал първа помощ на пострадалия, на мястото бил извикан и медицински екип, но въпреки положените усилия мъжът починал в линейката на път за болницата. В автомобила са пътували и две жени, едната от които при катастрофата е получила сравнително леки наранявания. Лека телесна повреда била причинена и на водача на другия автомобил – жена от село Дропла. Производството премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на подсъдимия беше редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт обстоятелства. В съдебната зала той многократно изрази съжаление за случилото се, като подчерта, че e бил много близък със загиналия. Постановената присъда подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


09.05.2019 г.

Условно наказание за мъж, получил неправомерно средства от проект за младежка заетост

        Условно наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок получи управител на фирма, след като Окръжният съд в Добрич одобри постигнатото между подсъдимия и прокуратурата споразумение. 37-годишният мъж се признава за виновен в това, че през периода април - юли 2016г.е представил неверни сведения пред дирекция „Бюро по труда“ в Каварна, в резултат на което е получил неправомерно 2418.72 лева по проект, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския съюз. Подсъдимият имал фирма с основна икономическа дейност “ресторанти и заведения за бързо обслужване“ и в качеството си на работодател през март 2016г. подписал договор за участие в проекта “Нова възможност за младежка заетост“, насочен към безработни младежи до 29-годишна възраст. След това наел на работа като сервитьорка млада жена, с която бил сключен трудов договор за 8-часов работен ден с трудово възнаграждение от 450 лева. Определена била и служителка на фирмата, която следвало да изпълнява задълженията на наставник, като обучава новоназначената и получава за това допълнително възнаграждение в размер на половин минимална работна заплата. Средствата за възнаграждения и осигуровки на двете жени се предоставяли от бюджета на проекта. Няколко дни, след като била наета безработната обаче преценила, че професията на сервитьор не й допада. Опитала да работи като барман в същото заведение, но и тази работа не я удовлетворила и поискала да напусне. Тогава подсъдимият й предложил да я осигурява, без да е необходимо да ходи на работа и жената приела. Впоследствие пред бюрото по труда били подадени 4 искания за плащане по проекта, с приложени към тях отчетни документи, в които се посочвали неверните сведения, че наетата сервитьорка е ходила на работа през месеците от март до юни и че в този период е била обучавана от наставник. Подсъдимият е извършил деянието в условията на продължавано престъпление чрез посредственото извършителство на своята майка, която като счетоводител на фирмата била упълномощена да подписва и получава всички документи, свързани с дейността на дружеството. Причинените от действията на подсъдимия имуществени щети вече са възстановени. Той е превел сумата от 2418.72 лв. по сметка на „Агенция по заетостта” - София. Мъжът ще трябва да плати и направените по делото разноски в размер на 413.22 лева. Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


07.05.2019 г.

Мярка „задържане под стража“ на разследван за убийство в село Божурово

        Окръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на мъж, разследван за убийство, извършено през 2012г. в село Божурово. 30-годишният Б.М. от Добрич е привлечен като обвиняем за това, че на 3 ноември 2012г. умишлено е умъртвил жител на посоченото село. Според събраните на този етап доказателства убийството е било извършено през нощта в дома на пострадалия след употреба на алкохол и възникнало скарване между двамата. Пострадалият бил открит на сутринта на леглото в стаята си от негови родственици. Той лежал безжизнен по очи, като по главата му, по леглото и стените се виждали петна от кръв. Назначената впоследствие съдебномедицинска експертиза е установила множество наранявания по главата и тялото на мъжа, причинени от удари с или върху твърди тъпи предмети. От данните по делото става ясно, че още в деня на убийството, във вечерните часове, обвиняемият е отпътувал за Германия под чужда самоличност. Досъдебното производство е започнало срещу неизвестен извършител. След събиране на достатъчно данни за фактическата обстановка, при която е извършено престъплението, както и данни за личността на задържания, той е бил привлечен задочно като обвиняем за извършеното престъпление и обявен за издирване с Европейска заповед за арест. Установен е на територията на Германия и предаден у нас. Окръжният съд, след като се запозна с данните по делото и след преценка на доводите на страните, счете, че в случая са налице всички предпоставки за вземане спрямо 30-годишния на най-тежката мярка за неотклонение. Срещу мъжа е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години, като е налице обосновано подозрение за неговата съпричастност към предявеното обвинение. Реална е и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да се опита да въздейства върху свидетели. По тези съображения и предвид данните, че обвиняемият вече е направил опит да се укрие, съдът счете, че спрямо него следва да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


25.04.2019 г.

За трети път Окръжният съд отказа да измени мярката за неотклонение на разследван за убийство в Добрич

        Окръжният съд в Добрич за трети път остави без уважение молбата на мъж от село Лозенец за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. 34-годишния П.М. е привлечен като обвиняем за това, че на 21 срещу 22 юни 2018г., умишлено е умъртвил 69-годишен мъж от Добрич, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив. Обвиняемият поиска по-лека мярка за неотклонение с мотив, че е влошено здравословното му състояние, поради което му е било проведено и болнично лечение. Окръжният съд прецени обаче, че към момента не са настъпили обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение. Все още е налице обосновано подозрение за съпричастността на обвиняемия към разследваното тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Реална остава и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление. От представените пред съда медицински документи става ясно, че задържаният действително е имал здравословни проблеми, свързани с негово хронично заболяване. Състоянието му обаче е било овладяно в болнични условия, мъжът е бил изписан и му е била назначена поддържаща медикаментозна терапия. Съдът счете, че поддържащото лечение би могло да се провежда и в затвора във Варна, където мъжът е настанен, а при необходимост той отново би могъл да получи специализирана медицинска помощ или да бъде настанен в затворническа болница. С тези съображения Окръжният съд отказа да измени вече взетата спрямо мъжа най-тежка мярка за неотклонение. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.


24.04.2019 г.

Над 150 посетители посрещна Окръжен съд - Добрич в Деня на отворените врати

        Симулиран процес, среща с магистрати и със служители на „Съдебна охрана“ бяха проявите, подготвени за посетителите в Деня на отворените врати в Окръжен съд - Добрич, който премина под наслов „Открито за съдебната власт“. Институцията посрещна над 150 ученици от три учебни заведения. Първите гости в съдебната палата бяха четвъртокласници от три паралелки на средно училище „П.Р.Славейков“. С малките посетители се срещна съдия Калина Димитрова от Наказателното отделение на съда, която обясни за какви престъпления хората застават на подсъдимата скамейка, какви правила трябва да се спазват в съда, какви видове дела се разглеждат в институцията, какви са задълженията на съдиите, прокурорите и адвокатите, каква е ролята на свидетелите и вещите лица. Децата питаха къде застават подсъдимите и свидетелите, какво образование трябва да имат магистратите, какво означава условното осъждане и кога се влиза в затвора. Четвъртокласниците проследиха с любопитство и специално подготвената за тях демонстрация от служители на областно звено „Съдебна охрана“. Показани им бяха помощни средства, с които разполагат служителите на съдебната охрана - белезници, електрошокови палки, пистолети, защитни жилетки, проводно електрическо оръжие - тейзър. Началникът на областното звено Стоян Стоянов обясни какви са процедурите за конвоиране на задържаните, реда за влизане в съдебната палата и какви други задачи изпълнява съдебната охрана. С голям интерес четвъртокласниците разгледаха и оборудването на специализиран автомобил за конвоиране на задържани. В следобедните часове Окръжният съд беше посетен от ученици от горния курс на обучение. В най-голямата съдебна зала влязоха младежи от ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ и ПГТС „М. В. Ломоносов“, за да проследят как техни съученици влизат в ролите на съдия, адвокати, свидетели и вещо лице в гражданско дело. Симулираният процес беше базиран на реално гледано в Окръжния съд дело, образувано по граждански иск за обезщетение на вреди от нанесена средна телесна повреда. Променени бяха само обстоятелствата, при които е била причинена травмата. Според сценария на симулирания процес телесната повреда е била причинена по време на футболна среща, след като играч на единия отбор умишлено ритнал футболист от противниковия тим и му счупил крака. Впоследствие нападателят бил признат за виновен в причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди и осъден условно на 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. От обявеното днес „съдебно решение“ стана ясно, че той ще трябва да плати и обезщетение на пострадалия в размер на 9000 лева. Симулираният процес беше подготвен със съдействието на председателя на Окръжния съд и ръководител на Гражданското отделение съдия Галатея Ханджиева. Делото предизвика разгорещена дискусия в залата. Публиката имаше много въпроси във връзка с представения съдебен казус и различни мнения относно сумата, която би трябвало да се плати на ищеца. В крайна сметка учениците се съгласиха, че присъденото обезщетение е справедливо. Съдия Ханджиева поздрави участниците в процеса и обеща да подари тога на „съдията“ по делото, ако в бъдеще избере тази професия. Симулираният процес беше заключителната проява, предвидена за учениците, включени в образователната програма “Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Всички младежи, преминали успешно курса на обучение, получиха удостоверения, Конституцията на България и информационни брошури, а участниците в симулирания процес и награди. Гост на събитието беше директорът на гимназия „М. В. Ломоносов“ инж. Марияна Дражева, която благодари за изнесените уроци на правна тематика и призова младежите да запомнят наученото в съда .


22.04.2019 г.

Окръжният съд в Добрич организира Ден на отворените врати на 24 април

        На 24 април Окръжният съд в Добрич ще проведе инициативата „Ден на отворените врати“. От 11.00 часа на посещение в съда ще бъдат четвъртокласници от СУ„П.Р.Славейков“, които ще получат възможност да разгледат съдебната палата и да придобият основна знания за работата на институцията. Специално за малките посетители служители от Областно звено „Съдебна охрана“ ще демонстрират техники за конвоиране на задържани лица. От 14.00 часа в осма съдебна зала ще бъде представен симулиран процес, подготвен от гимназисти със съдействието на председателя на Окръжния съд и ръководител на Гражданското отделение Галатея Ханджиева. Младежите ще пресъздадат гражданско дело, образувано по иск за обезщетение на вреди, причинени от нанесена средна телесна повреда. В ролите на съдия, адвокати, свидетели и вещо лице ще влязат възпитаници на ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ и ПГТС „М. В. Ломоносов“. Ученици от двете учебни заведения бяха включени в образователната програма “Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. В Деня на отворените врати те ще получат удостоверения за успешно преминатия курс на обучение. Окръжният съд кани жителите на Добрич, които проявяват интерес към планираните събития, да посетят институцията на 24 април.


19.04.2019 г.

Една година затвор и 2500 лв. глоба за 20-годишен, държал наркотици с цел разпространение

        Една година лишаване от свобода и глоба от 2500 лева е наказанието, наложено на 20-годишен младеж от Добрич за държане на наркотици с цел разпространение. Окръжният съд одобри сключеното между подсъдимия и прокуратурата споразумение, по силата на което страните приемат за безспорно установено, че младежът е извършил престъплението, в което е обвинен. На 22 септември 2018г. в Добрич, без надлежно разрешително, той е държал с цел разпространение 37.6 грама амфетамин и 65.74 грама марихуана. Наркотичните вещества били разпределени в пакетчета с различно тегло. Общата им стойност възлиза на 1522.44 лева. 20-годишният А.Г. вече е осъждан за същото по вид престъпление. Пред Окръжния съд той заяви, че се признава за виновен и по повдигнатото му сега обвинение и увери, че е подписал доброволно споразумението и е съгласен с неговите клаузи. Подсъдимият ще плати и направените по делото разноски в размер на 890.80 лева. Съдът одобри постигнатото между страните споразумение, след като прецени, че то не противоречи на закона и морала. Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. В отделно съдебно заседание беше разпоредено иззетите като веществени доказателства наркотични вещества да бъдат унищожени.


18.04.2019 г.

Глоба от 1750 евро ще плати български гражданин, шофирал дрогиран в Германия

        Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция от 1750 евро, наложена в Германия на мъж от село Ловчанци за извършено нарушение по Закона за движение по пътищата. Българският гражданин е бил глобен за това, че на 18 март 2017г., е управлявал лек автомобил с добричка регистрация след употреба на наркотични вещества. 23 - годишният мъж е пътувал по автомагистрала, движейки се в посока град Касел, въпреки че не е бил в състояние да управлява моторно превозно средство, става ясно от документите изпратени до Окръжния съд. Цялото тяло на мъжа треперело, зениците му били разширени, той не можел да стои спокойно, да се концентрира и да артикулира добре. Взета му била кръвна проба, която потвърдила употребата на упойващи вещества. Решението за налагане на финансовата санкция е издадено от съдебен орган на Германия и е влязло в сила на 14 април 2018 година. Със същия съдебен акт била отнета шофьорската книжка на българския гражданин и постановена забрана да му се издава ново свидетелство за управление за срок от 10 месеца. Разпоредено било той да плати и направените по делото разноски в размер на 833.85 евро. Производството в Окръжния съд в Добрич беше образувано въз основа на изпратено от германските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция и мъжът следва да плати 5053.57 лева, равностойни на 2583.85 евро - глобата от 1750 евро и съдебните разноски от 833.85 евро. В съдебната зала българският гражданин заяви, че знае за наложената му в Германия глоба и изрази съгласие да плати дължимата сума. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


17.04.2019 г.

Осъдиха мъж от Каварна за хулиганство

        Състав на Окръжния съд в Добрич потвърди изцяло присъда на Районен съд - Каварна, с която мъж от същия град е осъден на 6 месеца затвор за хулиганство. Той ще изтърпи присъдата си при първоначален строг режим. На подсъдимия е наложено и наказание „обществено порицание“, което следва да бъде обявено на страниците на общинския вестник в Каварна. 34-годишният мъж е признат за виновен в това, че на 14 и 15 ноември 2016г., в Районното управление на МВР в Каварна, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. В двата поредни дни мъжът крещял, ругаел и заплашвал полицейски служители, събличал се гол, демонтирал осветително тяло в изолаторното помещение и блъскал по вратата. Подсъдимият бил задържан, след като в полицията се получил сигнал, че нарушава издадена срещу него заповед за защита от домашно насилие. Непосредствено след вкарването му в сградата на районното управление той започнал да се държи непристойно и провокативно. Окръжният съд извърши цялостна проверка на обжалвания съдебен акт и прие за безспорно установено, че подсъдимият е демонстрирал поведение, което противоречи на установените в обществото морал и порядък и което е провокирано от хулигански подбуди. Проявите на мъжа се характеризират с висока степен на обществена опасност, тъй като са осъществени в сградата на полицейско управление и са били насочени към полицейски служители - органи, които по закон са натоварени с охраняването на обществения ред и спокойствие, коментира в решението си въззивният съд. Съдебният състав прецени, че наложеното на мъжа наказание правилно е било съобразено и с обременено съдебно минало на подсъдимия, който има 11 осъждания за разнородна престъпна дейност. Решението на Окръжния съд е окончателно.


16.04.2019 г.

Осъдиха мъж за злоупотреба с доверие при сключване на 14 сделки със земя

        Мъж от Пловдив е осъден условно на 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 100 лева за злоупотреба с доверие. Присъдата е постановена от Районен съд - Каварна и беше изцяло потвърдена от състав на Окръжния съд в Добрич. 46-годишният подсъдим е признат за виновен в това, че за периода от 26 февруари до 28 юни 2007г. в Каварна, като пълномощник на търговско дружество, е злоупотребил с гласуваното му доверие при сключване на 14 сделки с недвижими имоти. От действията на мъжа е последвала значителна щета за дружеството в размер общо на 2 188 141 лева. Подсъдимият бил упълномощен от ощетеното дружество да купува земеделски земи от различни собственици в района на Каварна и Шабла. При сключване на сделките той договарял приемлива за продавачите цена, а после съзнателно вписвал в нотариалните актове по-високи цени на закупуваните имоти. Налице била предварителна договорка с продавачите да предават на подсъдимия или на лице, посочено от него, разликата между записаните в нотариалните актове суми и договорените с тях цени. Мотивирани от това да приключат успешно сделките продавачите изпълнили поставеното им условие. Окръжният съд счете за установено, че по този начин мъжът съзнателно е действал против законните интереси на дружеството, от което са причинени значителни имуществени вреди за фирмата. Щетата се изразява в разликата между сумите, които били реално получени от продавачите и тези вписани в нотариалните актове и изплатени от дружеството. Първата съдебна инстанция е достигнала до аналогични фактически и правни изводи, в резултат на което е постановила правилна и законосъобразна присъда, посочва в решението си съдът. Съдебният състав приема, че и наложеното на мъжа наказание правилно е било съобразено с чистото му съдебно минало и оказаното от него съдействие в хода на разследването. С тези мотиви Окръжен съд - Добрич потвърди изцяло присъдата на Районния съд в Каварна. Подсъдимият ще плати и направените по делото разноски в общ размер 5 962.75 лева. Постановеното решение не подлежи на обжалване.


12.04.2019 г.

Задържаха рецидивист с 20 присъди за опит за грабеж

        Окръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 44-годишния Я.И. от село Победа. Мъжът е обвинен в опит за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив. От данните по делото става ясно, че на 9 април задържаният е нападнал мъж село Победа и опитал да го ограби. Докато пребърквал джобовете на пострадалия, деянието му било забелязано от други жители на селото, които извършили граждански арест, след което уведомили полицията за извършеното престъпление. От справката за съдимост на задържания е видно, че до настоящия момент той е осъждан общо 20 пъти, като в обичайния случай е бил наказван с ефективно наказание „лишаване от свобода“. С оглед високата обществена опасност от деянието, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, Окръжен съд- Добрич счете, че следва да му наложи най-тежката мярка за процесуална принуда. Очевидно е, че наличието на двадесет осъждания не са повлияли на обвиняемия по начин, че да го възпрат от извършване на ново престъпление, коментира в мотивите си съдът, като отбелязва, че и представените данни за личността на мъжа са изключително лоши. По тези причини и като взе предвид тежестта на извършеното престъпление, за което е предвидено наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“, съдът реши, че единствено адекватната мярка за неотклонение спрямо мъжа е "задържане под стража". Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


12.04.2019 г.

Окръжният съд в Добрич измени мярката за неотклонение на разследван за притежание на наркотици

        Окръжният съд в Добрич уважи молбата на разследван за притежание на наркотици и измени наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 3000 лева. 42-годишният М.И. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на РУ на МВР Албена за това, че на 29 декември 2018 г. в с.Оброчище, общ.Балчик, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - около 360 грама марихуана. Наркотикът е открит при претърсване и изземване в офис, в който задържаният работел. След анализ на данните по делото съдебният състав прецени, че към момента обвиняемият няма как да попречи на воденото разследване или да се укрие и да повлияе на свидетели по делото. Разследваното престъпление е с висока степен на обществена опасност, но от момента на задържането на мъжа досега по досъдебното производство не са извършвани никакви процесуално-следствени действия, посочва в мотивите си съдът. Съдебният състав съобрази определението си и със здравословното състояние на мъжа. Според заключението на назначена по делото съдебно-медицинска експертиза, заради заболяване той трябва да спазва определен хигиенно - диетичен режим, който не може да бъде приложен в условията на следствения арест. По изложените съображения съдът стигна до заключението, че постановената спрямо мъжа мярка за неотклонение е несъразмерно тежка, необходимостта от нея е отпаднала и тя трябва да бъде изменена в по-лека. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.


08.04.2019 г.

Окръжният съд призна глоба, наложена на мъж от Добрич за пътно нарушение в Германия

        Окръжният съд призна финансова санкция, наложена в Германия на мъж от Добрич заради неспазване на разпоредбите за движение по пътищата. 43-годишният А.Ж. е бил глобен за това, че на 26 октомври 2017г., като водач на лек автомобил, е превишил максимално допустимата скорост извън населени места с 28 км/час. Българският гражданин е бил засечен да шофира с 88 км/час при разрешена в района максимална скорост от 60 км/час. Заради извършеното нарушение германските власти са постановили българинът да плати общо 108.50 евро - глоба от 80 евро и 28.50 евро за направените по административното производство разходи. Решението за налагане на глобата е влязло в сила на 9 януари 2018 година. Производството в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено от Специализирана служба за граждански и административни услуги - гр. Залцгитер, Германия, удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. Тричленният съдийски състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената санкция и мъжът трябва да плати 212.66 лв., които са равностойни на глобата от общо 108.50 евро. Пред съда санкционираният български гражданин заяви, че желае и има готовност да плати наложената му глоба. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


05.04.2019 г.

Окръжният съд отхвърли иск за нарушени авторски права при изграждането на блок „Добрич“

        Окръжният съд отхвърли иск за нарушени авторски права при изграждането на блок „Добрич“. Делото бе образувано по искова молба на архитект Д.Б. срещу община Добрич, в която той претендира, че е нарушено правото му на съавтор спрямо архитектурен проект - Жилищен блок с магазини "9-ти септември", изработен през 1985г., в съавторство с друг архитект, който не участва в делото. Според ищеца впоследствие, без негово съгласие, този проект е бил преработен и използван при изграждането на блок „Добрич“. В исковата си молба архитектът посочва, че първоначалният проект включвал шест секции - А, Б, В, Г, Д и Е. По-късно първите четири от тях били изградени като жилищен блок "Добруджа", без да се нарушават правата на авторите. Нарушението било извършено през 2009г., когато Общината възложила на друг изпълнител изготвянето на два технически проекта, свързани с изграждането на блок „Добрич“. Според ищеца тези два проекта не проектирали нов самостоятелен жилищен блок, а съставлявали преработка за последните две секции на архитектурния проект, на който той е съавтор. С тези доводи ищецът настоява да бъде установено нарушението на съавторското му право върху архитектурното произведение, както и да се забрани на община Добрич да продължи действията по реализиране на техническите проекти за жилищен блок „Добрич“ без негово съгласие. Окръжният съд прецени обаче, че исковите претенции са неоснователни и следва да бъдат отхвърлени. Изработените технически проекти за блок „Добрич“ проектират различна сграда, а не са преработен вариант на произведението на ищеца, посочва в решението си съдът, като се позовава на заключението на назначената по делото техническа експертиза. Според това заключение двата сравнявани архитектурни проекта се различават по външното оформление на проектираните по тях сгради, по предвидените системи за изграждането им, тяхното решение по етажи, височини, обекти, паркоместа, конструктивни оси и т.н. Въз основа на посоченото Окръжният съд реши, че съавторските права на ищеца не са нарушени със създаването на техническите проекти от 2009г. за блок “Добрич“ и с реализиране на предвиденото в тях строителство, от което следва, че и община Добрич не е използвала без разрешение архитектурното му произведение. С оглед горното няма основание и искането да бъде забранено на Общината реализирането на техническите проекти за блок „Добрич“ без съгласието на ищеца. Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в двуседмичен срок от връчването му на страните.


05.04.2019 г.

Оставиха в ареста мъж, разследван за кражба, извършена при условията на опасен рецидив

        Окръжният съд в Добрич остави без уважение молбата на мъж от село Лясково за изменение на наложената му от Добричкия районен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ в „домашен арест“. 49-годишният И.Г. е привлечен като обвиняем за това, че на 14 февруари т.г., в Лясково, при условията на опасен рецидив, е извършил кражба в съучастие с двама непълнолетни. От частен имот в селото били откраднати 2 автомобилни гуми, заедно с джантите и меден проводник. Според обвинението мъжът е действал като подбудител и помагач. След анализ на данните по делото Окръжният съд счете, че към момента не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение. Все още е налице обосновано предположение за съпричастност на мъжа към разследваното престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 10 години. Реална остава и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление. В определението си съдът коментира, че в конкретния случай престъпното деяние е било осъществено в съучастие с двама непълнолетни, които до момента не са били криминално проявени, а задържаният, според обвинението, е съумял да ги подбуди към престъпление и да спомогне за осъществяването му. Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване и протест.


04.04.2019 г.

Разследван за участие в телефонна измама остава с мярка „задържане под стража“

        Състав на Окръжния съд в Добрич потвърди първоначално наложената от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ на разследван за участие в телефонна измама. 37-годишният Н.Н. от Варна е привлечен като обвиняем за това, че на 18 февруари т.г., в Добрич, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение във възрастна жена и с това й причинил имотна вреда в размер на 7500 евро. Според обвинението престъплението е извършено след предварителен сговор с още един обвиняем за случая и с други неустановени по разследването лица. От данните по делото става ясно, че задържаният е осъждан няколко пъти и има недобри характеристични данни. Окръжният съд прецени, че и към момента е налице обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към разследваното престъпление, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до осем години. С оглед посоченото, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът счете, че той трябва да остане в ареста. Съдебният състав постанови акта си, като взе предвид и високата степен на обществена опасност на конкретното деяние, предвид броя на участниците, механизма на осъществяване и размера на имотната вреда. Определението на Окръжния съд е окончателно.


03.04.2019 г.

Окръжният съд в Добрич наложи мярка „задържане под стража“ на 66-годишен мъж, разследван за изнасилване

        Мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Окръжен съд - Добрич на 66-годишния Й.И., разследван за изнасилване, станало на 31 март т. г. в Добрич. Жертва на посегателството е 5-годишно момиченце. Разследването на случая е започнало след постъпил сигнал от кабинет на Спешно отделение в добричката болница, където детето било заведено на преглед от свои близки. На следващия ден като обвиняем по образуваното досъдебното производство на Първо РУ на МВР е бил привлечен 66-годишният, който е дядо на пострадалото дете. Окръжният съд прецени, че от събраните на този етап доказателства може да се направи извод, че към момента е налице обосновано подозрение за съпричастност на мъжа към разследваното тежко умишлено престъпление. С оглед високата обществена опасност на деянието, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът счете, че спрямо мъжа следва да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда. Окръжният съд мотивира определението си и с факта, че обвиняемият живее на един адрес с пострадалото дете и е негов родственик. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


03.04.2019 г.

ВСС обяви национален конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“

        Висшият съдебен съвет обяви национален конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“. В него могат да участват учениците от VIII-и до ХІІ-и клас. Срокът за подаване на творбите е до 20 май 2019г., включително. Обявяването на победителите ще се състои на официална церемония в Деня на отворените врати във Висшия съдебен съвет, който ще се проведе на 7 юни. Авторът, класиран на първо място, ще получи лаптоп и грамота. Ще бъдат връчени и две поощрителни награди - фотоапарати и грамоти. Отличените есета ще бъдат публикувани на интернет сайта и Facebook страницата на ВСС. Целта на инициативата е да се повиши правната култура на учениците, да се провокират творческите им търсения и вниманието им към съдебната власт, съобщават от ВСС. Подробна информация за условията на конкурса може да се намери тук.


01.04.2019 г.

Мярка „задържане под стража“ за 31- годишен, разследван за държане на 800 грама марихуана

        Окръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 31-годишния С.С. от Варна. Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 29 март т.г. в село Стожер, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - марихуана с тегло около 800 грама. След като се запозна с материалите по досъдебното производство и изслуша изразените в съдебно заседание доводи на страните, Окръжният съд прецени, че към момента е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към разследваното престъпление, а също, че при по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност той да се укрие ли да въздейства на свидетели по делото. Съдът мотивира определението си и с високата степен на обществена опасност на разследваното престъпление, значителното количество на откритото в колата на задържания наркотично вещество и представените недобри характеристични данни за него. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


29.03.2019 г.

Окръжният съд в Добрич допусна предаване на българин в Полша за изтърпяване на ефективна присъда

        Окръжен съд - Добрич допусна предаването на български гражданин на полските власти, в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест с цел изтърпяване на наложено му ефективно наказание „лишаване от свобода“. В Полша 30-годишният С.Р. от Добрич е бил признат за виновен в разпространението на психотропни и упойващи вещества, извършено в периода март - юни 2014г., за което е бил осъден на 3 години и 6 месеца затвор. Съдебният акт, постановен от Районния съд в град Познан, е влязъл в сила на 25 октомври 2017 година. На 7 ноември 2018г. компетентните полски власти са обявили мъжа за международно издирване с Европейска заповед за арест и на 21 март т.г. той е бил задържан в Добрич. В предходно съдебно заседание мъжът заяви пред Окръжния съд, че дава доброволно съгласие да бъде предаден в Полша. Той декларира, че не се отказва от принципа на особеността, според който полските власти не могат да го разследват и съдят за различно престъпление, извън посоченото в Европейската заповед за арест. Съдебният състав потвърди наложената на мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“, като разпореди задържаният да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване на полските власти. Решението на Добричкия окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.


27.03.2019 г.

Окръжният съд в Добрич проведе обучение за новоизбраните съдебни заседатели

        В Окръжен съд - Добрич се проведе начално обучение за новоизбраните съдебни заседатели, водено от зам.-председателя на институцията и ръководител на Наказателното отделение съдия Петър Монев. Пред аудиторията беше представена информация за устройството на съдебната власт, статута на съдебните заседатели и етичните измерения на тяхната дейност. Присъстващите бяха запознати и с основните понятия и принципи от наказателното право и наказателния процес. Дадени бяха насоки за организацията на работата им като членове на съдебни състави по наказателни дела на първа инстанция. В разговор със заседателите лекторът обясни, че те имат еднакви права и задължения със съдиите и че изборът им за участието в дела ще става на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение. Новоизбраните заседатели поставиха въпроси, свързани с размера на налаганите наказания, ролята на вещите лица в съдебния процес и основанията, въз основа на които може да се направи отвод от разглеждането на дадено дело. Началното обучение на съдебните заседатели беше организирано съвместно от Окръжен съд - Добрич и Националния институт на правосъдието. Всички участници в него получиха удостоверения. Раздадени бяха и обучителни материали, които заседателите ще могат да ползват в работата си. Двадесет и пет са новите съдебни заседатели при Окръжен съд - Добрич. Те встъпиха в длъжност в началото на тази година с полагане на клетва и оттогава започна да тече 4-годишният им мандат.


26.03.2019 г.

Пролетна изложба в Окръжния съд

        В Окръжен съд - Добрич гостува пролетна изложба с дигитални рисунки. В експозицията са включени творби, създадени от възпитаници на клуба за дигитална живопис и графика „Компютър арт“ при Младежки център - Добрич, с ръководител Деян Костадинов. Авторите са на възраст от 9 до 18 години и са осъществили творческите си идеи с помощта на различни софтуерни програми. Изложбата показва магията на пролетта през очите на младите творци. Художниците разказват в картини за топлото слънце, пролетния дъжд, зелените поляни, пъстрите цветя и пеперуди, усещането за радост и лекота. Екипът на Окръжния съд благодари за усмихнатата цветна пролет в ученическите творби и очаква поредната изложба на талантливи млади автори от Добрич.


23.03.2019 г.

Председателят на Окръжния съд в Добрич се срещна с ученици

        Съдебното сътрудничество между страните в Европейския съюз беше тема на поредната среща с ученици, организирана в Окръжния съд в Добрич. В ролята на преподавател влезе председателят на съда Галатея Ханджиева, която обясни как националните съдилища си сътрудничат по граждански, търговски и наказателни дела. Младежите научиха в какви случаи се прилагат европейските заповеди за арест, за запор на банкови сметки, за плащане, а също, че са разработени механизми за взаимно признаване на финансови санкции и на мерките за осигуряване на защита. Съдия Ханджиева даде пример от своята съдебна практика за осъществено сътрудничество с полски съд при събиране на доказателства по иск за установяване на произход. Тя разказа на учениците и как след издадена от Окръжния съд Европейска заповед за арест е открит, върнат в страната ни и осъден подсъдим, опитал да се укрие от правосъдието. Учениците се интересуваха защо осъдените в чужбина имат право да излежат присъдите си у нас и в коя държава се гледат делата за развод между смесени двойки. Интерес предизвика и дело, гледано в Окръжния съд, за признаване на глоба, наложена в Германия на жена от Добрич за това, че два пъти е ползвала обществен транспорт без да перфорира билета си. Урокът беше представен пред ученици от ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ и ПГТС „М. В. Ломоносов“, които са включени образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".


22.03.2019 г.

Осъдителна присъда за 22-годишен, шофирал повторно без книжка

        Състав на Окръжен съд - Добрич потвърди 3-месечна ефективна присъда, постановена от Районния съд в Балчик срещу подсъдим, шофирал повторно без книжка. 22-годишният жител на село Оброчище е признат за виновен в това, че на 17 октомври 2017г., около 12.30 часа, е управлявал лек автомобил без да притежава свидетелство за управление на МПС и в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние. В решението си Окръжният съд подчертава, че подсъдимият не само е шофирал без книжка, но не е изпълнил и полицейско разпореждане да спре, а е опитал да осуети проверката. Отбелязва се и високата обществена опасност на извършеното деяние, предвид зачестилите случаи на шофиране без книжка. Съдебният състав постанови решението си, след като взе предвид и данните, че мъжът е системен нарушител на правилата за движение по пътищата и освен това е извършил деянието в изпитателния срок на предходно негово условно осъждане за документно престъпление. Сега той ще изтърпи ефективно и наложеното му с предишната присъда наказание от 4 месеца лишаване от свобода. Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно.


21.03.2019 г.

Годишен отчет за дейността на Окръжен съд - Добрич и Районните съдилища в региона през 2018 година

        1386 дела са постъпили в Окръжен съд - Добрич през 2018 година. С най-голям дял сред тях са гражданските - 41.2%, следвани от наказателните - 30.2%, търговските - 28.5% и фирмените - 0.1%. Сравнението с данните от двете предходни години показва, че е налице ръст в постъплението на търговски дела и намаление на новообразуваните наказателни производства. При гражданските дела се отчита минимално намаление и относителна стабилност в постъплението. Данните бяха оповестени от председателя на институцията съдия Галатея Ханджиева, която представи годишен отчет за дейността на Окръжния съд и на районните съдилищата пред годишното отчетно събрание на съдиите от Добрички съдебен окръг.

За поредна година в Окръжния съд е отчетено високо ниво на приключилите в кратки срокове дела. През 2018 г. са приключени общо 1354 дела, като 88% от тях са свършени в тримесечен срок. 99% от всички съдебни актове са постановени в установения едномесечен срок за гражданските дела и съответно в двумесечен за наказателните.

Показателно за качеството на правораздавателната дейност в съда е съотношението между потвърдените и недопуснатите до касационно обжалване съдебни актове и отменените и изменените актове, което е 72% към 28%. Данните говорят за традиционно прецизната работа, добрата подготовка на делата, съблюдаването на закона и съдебната практика, и високия професионализъм на съдиите.

Наказателно отделение

През отчетната година в съда са постъпили 418 наказателни дела. Те са с около 7% по-малко от предходната година и с почти 22% по-малко в сравнение с 2016 година.

Образуваните през 2018г. първоинстанционни наказателни дела от общ характер са 46. За поредна година с най-голям дял сред тях са делата за общоопасни престъпления - 18 за притежание и разпространение на наркотици и 6 за причинена по непредпазливост смърт при управление на МПС. На следващо място се нареждат делата за престъпления против стопанството, които са 14, при 9 и 8 за двете предходни години. Производствата от този вид са свързани с получаването на средства от фондове, принадлежащи на ЕС или на българската държава, сключване на неизгодна сделка и използването на платежен документ, без съгласието на титуляра.

Четири са новообразуваните дела за престъпления против личността - две от тях за отвличане, едно за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение и едно за причинена смърт при трудова злополука. За сравнение делата за престъпления против личността през миналата година са били две, а през 2016г. - осем.

Три от постъпилите през отчетния период дела са за престъпления против собствеността, а едно за престъпление против дейността на държавни органи - опит за подкуп на полицейски служители.

Отчетен е ръст на образуваните през годината производства по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, които са 20, при 14 за миналата година. През отчетния период са издадени 11 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства. В резултат на използването им са внесени 3 веществени доказателствени средства. Образуваните тази година производства от такъв характер са три пъти по-малко в сравнение с предходната - 11 към 34. Статистическите данни показват, че през всяка следваща година броят на исканията и съответно на разрешенията за използване на СРС-та намалява. През годината са осъдени общо 46 души. 39 от тях са получили наказание „лишаване от свобода“ за срок до 3 години, като за 27 подсъдими то е било условно, а за останалите 12 - ефективно. Пет са присъдите, с които е определено наказание от 3 до 10 години затвор. Постановена е една 18-годишна присъда за грабеж, придружен с опит за убийство. Сред осъдените през годината има един непълнолетен, който е получил условно наказание за кражба и ползване на чужда банкова карта. Един от подсъдимите е освободен от наказателна отговорност, като му е наложена глоба. Постановена е една оправдателна присъда.

Гражданско отделение

В Гражданското отделение на съда през 2018г. са образувани 571 дела, от които 129 първоинстанционни.

Отчетен е ръст в постъплението на първоинстанционни дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, които са 7, при съответно 3 и нито едно за предходните две години.

30 са постъпилите през годината облигационни искове за изплащане на договорни задължения или установяване на несъществуващи такива. Те запазват нивата си спрямо 2016г., но бележат почти трикратно увеличение спрямо постъпилите през миналата година 11 броя.

Пет са гражданските дела, образувани по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, от които 3 за обезпечения на бъдещ иск. При този вид дела се отчита намаление спрямо предходните две години, когато те са били съответно 7 и 9.

Цифрите сочат още, че през отчетния период в съда са постъпили 35 дела, свързани със спорове по Семейния кодекс - искове за установяване и оспорване на произход, осиновяване и др. За поредна година те са най-много сред общия брой на първоинстанционните производства, но в сравнение с двете предходни години постъплението им намалява съответно със 7 и 13 дела.

217 от постъпилите в съда въззивни граждански дела са образувани по жалби против решения на районните съдилища. Делата, образувани по жалби против действия на съдебен изпълнител са 109, при 90 и 92 за предходните години.

Търговско отделение

За трета поредна година в Окръжен съд - Добрич се отчита ръст в постъплението на търговски дела. През отчетния период са образувани 395 дела, при 348 и 303 за двете предходни години. 202 са новопостъпилите първоинстанционни дела, а въззивните - 193.

Наблюдава се значително увеличение на делата от и срещу търговци, които са 31% от общо образуваните първоинстанционни търговски дела. През годината са заведени 63 дела от такъв характер, докато в предходните години те са били съответно 18 и 21. Увеличението се дължи на законодателни промени, според които искове по Кодекса за застраховането вече могат да се предявяват пред съда, в чийто район се намира настоящият адрес на ищеца или по местонастъпване на застрахователното събитие и може да се предположи, че тенденцията ще се запази.

24% от общото постъпление се дължи на делата по Търговския закон и Закона за търговския регистър, а 15% на дела по молби за обезпечаване на бъдещ иск.

През отчетната година по молби за обявяване в несъстоятелност са образувани 13 дела, при 9 и 6 за предходните години. Справката показва, че 10 от производствата са започнали по молба на кредитори, а останалите 3 по молба на длъжника.

През отчетния период са образувани само 2 фирмени дела, като това отново се дължи на нормативни промени, след които твърде ограничен брой видове юридически лица, подлежат на регистрация в окръжните съдилища. Издадени са 108 удостоверения за актуално състояние във връзка с производство по пререгистрация.

Отчет за работата на районните съдилища от Добрички съдебен окръг

Общо 11326 дела са постъпили през отчетния период в петте районни съдилища в региона - в Добрич, Балчик, Каварна, Генерал Тошево и Тервел. За втора поредна година се отчита ръст в общото постъпление, като увеличението спрямо миналата година е с 5%, а спрямо 2016г. с 15%.

С най-голям брой постъпили дела е Районният съд в Добрич - 6930, следван от РС - Балчик с 1375 дела. В РС - Каварна са постъпили 1228 дела, а в районните съдилища в Генерал Тошево и Тервел съответно 933 и 860.

Анализът на данните показва, че ръстът на делата в районните съдилища е резултат изключително на увеличението в постъплението по граждански дела, каквото за поредна година е налице във всички районни съдилища и което е толкова сериозно, че води до нарастване на общия брой на делата, въпреки намалялото навсякъде постъпление на наказателни дела. Магистратите от районните съдилища са свършили през отчетната година общо 11249 дела, като 88% от тях са приключени в тримесечен срок. Най-висок резултат по този показател е постигнал РС - Ген.Тошево, където 93% от делата са свършили в 3-месечен срок.

Отчетът за дейността на Съдебно-изпълнителните служби в районните съдилища показва, че през годината са постъпили общо 1301 изпълнителни дела. Приключили са 1042, като събраната по тях сума възлиза на 1322503 лева. Общият брой на молбите за вписвания, отбелязвания и заличавания, постъпили в Службите по вписванията в районните съдилища е 23083.


18.03.2019 г.

Приключиха разпитите на свидетели по дело за убийство

        Приключиха разпитите на свидетели по дело за убийство, гледано в Окръжен съд - Добрич. Съдебният състав прие и заключенията на четири експертизи, направени в хода на производството. Подсъдим в процеса е 65-годишният И.А., срещу когото е повдигнато обвинение за това, че на 13 ноември 2017г. в село Смолница, общ. Добричка, умишлено е умъртвил 72-годишен мъж от същото село, като убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с тежка обида и с насилие. Мъжът е осъществил деянието с незаконно притежавана от него въздушна пушка, преработена в еднозарядно неавтоматично оръжие за стрелба с бойни патрони, за което също е подведен под отговорност. Следващото съдебно заседание е насрочено за 12 април, от 10.00 часа, когато ще бъде представено заключението на вещите лица, изготвили съдебно-медицинска експертиза по делото. Очаква се обяснения пред съда да даде и подсъдимият, след което, ако не постъпят допълнителни искания за доказателства, ще се премине към заключителните пледоарии на страните по делото.


15.03.2019 г.

Съдят двама за неправомерно получени средства от проект за младежка заетост

        Двама подсъдими за неправомерно получаване на европейски средства са изправени пред Окръжен съд - Добрич. Обвинението е повдигнато срещу 31-годишен управител на добричка фирма и неговата майка, която била упълномощена да върши административната дейност. Прокуратурата твърди, че в периода от 10 май до 28 юли 2016г., в Добрич, в съучастие помежду си, като съизвършители, при условията на продължавано престъпление, те са представили неверни сведения, за да получат 3227.44 лв. от бюджета на проект „Обучение и заетост за младите хора“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Според обвинението неверните данни били включени в четири искания за плащане, представени пред Дирекция „Бюро по труда“ - Добрич и се отнасяли за трима наети по проекта младежи и служител на фирмата, посочен за техен наставник. В документите било отразено, че за различен период от време всеки от младежите е работил във фирмата и е бил обучаван. Въз основа на подадените искания фирмата получавала средства за заплати и осигуровки на наетите младежи, както и за допълнително възнаграждение на наставника. Прокуратурата твърди, че всъщност младежите били формално назначени във фирмата, но на практика никога не са работили там и не са били обучавани. С двама от тях била постигната уговорка в срока на договорите им да получават по 50 лв. месечно без да ходят на работа. Третият отказал да участва в схемата и съобщил в полицията за случващото се. Делото преминава по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. Следващото заседание е насрочено за 26 март т.г., от 13.30 часа.


11.03.2019 г.

Условно наказание за шофьор на влекач, присвоил дизелово гориво

        Шофьор на тежкотоварен автомобил ще търпи условно наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за длъжностно присвояване. Присъдата срещу 46-годишния К.С. е постановена от Районен съд - Добрич и беше изцяло потвърдена от състав на Окръжния съд. Подсъдимият е признат за виновен в това, че в качеството си на длъжностно лице - „шофьор на седлови влекач с полуремарке“, е присвоил 729.16 литра дизелово гориво на стойност 1079.16 лева, собственост на фирмата, в която работел. Мъжът е осъден да възстанови нанесените с деянието му имуществени вреди, като плати обезщетение на работодателя си в размер на посочената сума, заедно с лихвите върху нея. По делото е установено, че в периода от 3 до 7 февруари 2016г., при изпълнение на възложена му задача, подсъдимият на два пъти заредил по 500 литра дизелово гориво - общо 1000 литра. В следобедните часове на 7 февруари 2016г., след като приключил работа, мъжът паркирал влекача на ползван от неговия работодател паркинг в Добрич. Непосредствено след това била извършена проверка на товарния автомобил, при която се установило, че в резервоара му има едва около 120 литра гориво. Изготвената в хода на разследването експертиза установила, че мъжът е присвоил общо 729.16 литра дизелово гориво. Количеството било изчислено, след като от данните за зареденото гориво били приспаднати изразходваното количество, съобразно изминатия с автомобила път и наличните в резервоара литри. На първа инстанция делото е преминало в условията на съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият е признал вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Впоследствие той е обжалвал постановената спрямо него присъда с искане за по-леко наказание. Окръжният съд прецени обаче, че определеното от Районния съд наказание е законосъобразно и справедливо и ще въздейства предупредително върху подсъдимия и другите членове на обществото към спазване на законите и добрите нрави. Постановеното решение е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.


08.03.2019 г.

Мярка „задържане под стража“ за неправоспособен водач, разследван за причинена по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие

        Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 28-годишния С.С. от село Житница, общ. Добричка, който е разследван за причинена по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие. Тежкият инцидент е станал в ранните сутрешни часове на 17 февруари т.г., в Добрич, по околовръстен път в посока Генерал Тошево. Според събраните на този етап доказателства при управление на лек автомобил, мъжът е допуснал ПТП, в резултат на което е пострадал и по-късно починал един от тримата пътници в колата. След инцидента 28-годишният, който е неправоспособен водач, избягал от местопроизшествието и се укрил от органите на реда, което наложило обявяването му за издирване. След почти три седмици, мъжът се предал сам на разследващите органи. От приложената по делото справка за съдимост става ясно, че той е осъждан два пъти. След като прецени изразените от страните становища и материалите от делото, Окръжният съд счете, че събраните на този етап доказателства указват за наличието на достатъчно данни за съпричастността на обвиняемия към разследваното престъпление, както и че съществува опасност при по-лека мярка за неотклонение той да се укрие или да извърши друго престъпление. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


06.03.2019 г.

Окръжният съд призна глоба, наложена на мъж от Добрич за пътно нарушение в Германия

        Окръжният съд призна финансова санкция, наложена в Германия на мъж от Добрич заради нарушение на разпоредбите за движение по пътищата. 33-годишният М.Р. е бил санкциониран за това, че на 30 август 2017г., като водач на лек автомобил, движейки се по федерална автомагистрала в посока Дортмунд, е превишил максимално допустимата скорост извън населени места с 58 км/час. Българският гражданин е пътувал със 118 км/час при разрешена в района максимална скорост от 60 км/час. Заради извършеното нарушение германските власти са постановили българинът да плати общо 265 евро - глоба от 240 евро и 25 евро за направените по административното производство разходи. Решението за налагане на глобата е влязло в сила в края на ноември 2017 година. Производството в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено преди седмица от Федерална служба „Правосъдие”, Германия удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. От данните по делото стана ясно, че мъжът вече е извършил частично плащане на санкцията в размер на 150 евро. Окръжният съд приспадна тази сума и постанови, че подлежащото на събиране вземане възлиза на 115 евро, равностойни на 224.92 лева. Съдебният акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


01.03.2019 г.

Мярка „задържане под стража“ за 20-годишен, разследван за държане на наркотици с цел разпространение

        Окръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 20-годишния М.Х., разследван за разпространение на наркотици. Младежът е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство на Първо РУ на МВР за това, че на 27 февруари т.г., в Добрич, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - около 37 грама марихуана и около 25 грама амфетамин. Окръжният съд счете, че събраните на този етап доказателства сочат за наличието на достатъчно данни за съпричастност на младежа към деянието, за което е разследван, както и че съществува опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът мотивира определението си и с представените за младежа лоши характеристични данни, наличие на две минали осъждания и едно висящо наказателно производство срещу него. Отчетен беше и фактът, че той е разследван за деяние, извършено в изпитателния срок на предходните му условни осъждания. Воден от тези съображения Окръжен съд - Добрич наложи на 20-годишния най-тежката мярка за процесуална принуда. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


01.03.2019 г.

Двегодишно условно наказание за младеж, държал наркотици с цел разпространение

        Двегодишно условно наказание „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок ще изтърпи младеж от Добрич, държал наркотици с цел продажба. Окръжният съд одобри сключеното между подсъдимия и прокуратурата споразумение, по силата на което страните приемат за безспорно установено, че 22-годишният Г.Ш. е извършил престъплението, в което е обвинен. На 15 октомври 2017г. в Добрич, без надлежно разрешително, той е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - 0.94 грама марихуана, на стойност 5.64 лева и 0.43 грама амфетамин, на стойност 12.90 лева. Пред Окръжния съд младежът призна вината си и заяви, че е подписал доброволно споразумението и е съгласен с неговите клаузи. Съдът прецени, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено. Постановеният съдебен акт е окончателен и има последиците на влязла в сила присъда. В отделно съдебно заседание Окръжният съд разпореди иззетите като веществени доказателства наркотични вещества да бъдат унищожени.


26.02.2019 г.

Поредна лекция за ученици от Добрич организира Окръжният съд

        Какви са най-често срещаните противообществени прояви, извършвани от малолетни и непълнолетни и какви наказания могат да получат извършителите, научиха младежи от Добрич в поредна лекция на правна тематика, организирана от Окръжния съд в Добрич. По покана на съда в срещата с ученици се включиха секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Наталия Франгова и инспекторът от Детска педагогическа стая Нели Павловска. Пред младежите бе разяснено, че притежанието на наркотици, сбиванията, бягството от дома, увреждането на имущество, шофирането без книжка, са наказуеми. Малолетните лица (ненавършили 14 години) не носят наказателна отговорност, но спрямо тях могат да се прилагат възпитателни мерки, най-тежката от които е „настаняване във възпитателно училище-интернат“, посочиха лекторите. Обяснено беше, че непълнолетните (навършили 14-годишна възраст, но ненавършили 18 години) могат да носят наказателна отговорност, само ако са могли да разбират свойството и значението на деянието и да ръководят постъпките си. Младежите научиха още каква е разликата между нарушение и престъпление, какво е пробация и по какъв начин се изпълнява наказанието обществено порицание. Урокът беше представен пред ученици от ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ и ПГТС „М. В. Ломоносов“, които участват в тазгодишното издание на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".


25.02.2019 г.

Съдят двама младежи за пазаруване с чужди банкови карти и 52-годишен мъж за пране на пари

        В Окръжен съд - Добрич започна дело срещу двама младежи, обвинени в неправомерно ползване на данни от чужди банкови карти и мъж, подведен под отговорност за пране на пари. Подсъдими са 21-годишният Н.Г. от София, 23-годишният Д.Д. от Добрич и неговият баща - И.Д., на 52 години. Срещу двамата младежи е повдигнато обвинение за това, че в периода септември - октомври 2013г., при условията на продължавано престъпление, са пазарували онлайн, като използвали номерата на банкови карти, издадени от банки в Канада и САЩ, без съгласието на титулярите им. Прокуратурата твърди, че подсъдимият столичанин е направил две поръчки на обща стойност 3356.28 лева, а добричлията пет - на стойност 2455.58 лева. Поръчвани били преносими компютри, часовници, смартфон, периферия за компютър и др. Младежът от Добрич е подведен под отговорност и за това, че от 12 до 13 октомври 2013г., на преносимия си компютър, през програмата Скайп, е съхранявал и предоставил на друго неустановено до момента лице информация за номерата на 34 валидни банкови карти и данни за титулярите им. Срещу третия подсъдим е повдигнато обвинение за пране на пари. Прокуратурата твърди, че той е получил два парични превода в общ размер на 943 лв., за които е предполагал, че са придобити чрез престъпление. Според обвинителния акт подсъдимите младежи се запознали в интернет и започнали често да общуват. Добричлията имал достъп до сайт, от който вземал данни за кредитни карти на различни лица от чужбина и с тези данни пазарувал онлайн. Под въздействие на разговорите си с него и споделено от други потребители в мрежата, софиянецът решил да направи същото. При поръчките той използвал данни на платежни инструменти, до които получил достъп чрез интернет от неустановено при разследването лице. Към датата на извършване на престъплението той е бил непълнолетен, но според прокуратурата е можел да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Държавното обвинение твърди още, че бащата на младежа от Добрич е знаел, че синът му има достъп до незаконни средства, защото в дома им се получавали скъпи стоки, за които младежът не разполагал с пари, тъй като бил ученик. От разговор със сина си мъжът разбрал, че той има достъп до данни за кредитни карти на чужденци и с тези данни може да се пазарува чрез интернет. Разбрал още, че в сайтовете за електронна търговия съществува опция за отказ на доставката, при която парите, заплатени за покупката се възстановяват по сметка на клиента. Синът му обаче нямал собствена банкова сметка, нито банкова карта, по която можел да получава средства от отказани поръчки. Бащата предоставил данните от собствените си банкови сметки и му разрешил да ги използва. Според обвинението впоследствие към сметките на бащата били насочени 943 лв., придобити от отказани поръчки. Разследването на деянията започнало, след като от електронния магазин, от който младежите пазарували, забелязали, че поръчаната стока се заплащала чрез банкови карти, собственост на чужди граждани, след което се доставяла на едни и същи адреси в Добрич и София. Производството е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, но се гледа в Добрич, защото повдигнатите обвинения срещу двамата добричлии са по-многобройни и по-тежки. Делото срещу тях ще се гледа задочно, тъй като двамата са напуснали страната, няма данни за завръщането им и местонахождението им е неизвестно. В задочното производство те ще бъдат представлявани от служебни защитници. Процесът ще премине по общия ред, с разпит на всички свидетели и вещи лица. Следващото съдебно заседание е насрочено за 22 март 2019г., от 10.00 часа.


22.02.2019 г.

Окръжният съд не даде ход на дело, образувано по молба за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД

        Окръжен съд - Добрич не даде ход на дело, образувано по искова молба за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД - село Църква, община Балчик, заради неизплатени трудови възнаграждения на работници. Делото бе отложено поради нередовно призоваване на длъжника - призовката не му е била връчена в 7-дневен срок преди насроченото за днес заседание. По тази причина съдът отложи първото съдебно заседание за 19 март. Производството е образувано по искова молба на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ - София, в която се твърди, че дружеството, в качеството му на работодател, не е изплатило трудовите възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите му за повече от два месеца. На това основание ищецът иска да бъде установена неплатежоспособността на „Евроманган“ и да се открие производство по несъстоятелност на дружеството. По делото е назначена съдебно - счетоводна експертиза, която трябва да извърши проверка на счетоводството на ответното дружество и да изследва финансовите му данни за периода от началото на 2016г. до края на 2018г., както и за периода юли - септември 2018 година. Експертизата трябва да даде отговор на въпросите какъв е размерът на задълженията на „Евроманган“ към работниците му, в какъв размер е задължението към всеки един от тях и какъв процент са те спрямо общия брой на наетите работници. Ще се изяснява още има ли проверяваното дружество финансови затруднения, какъв характер имат те - временен, траен или необратим и в състояние ли е бил ответникът да покрива краткосрочните си задължения за посочените периоди. Ще се търси отговор и на въпроса има ли „Евроманган“ наложени обезпечителни мерки от данъчната администрация. Съдът задължи проверяваното дружество да представи заверен препис от годишни финансови отчети за периода 2015-2018г., баланс, опис и оценка на активите и пасивите към датата на подаване на молбата, както и списък на кредиторите с посочване вида, размера и обезпеченията на вземанията им.


21.02.2019 г.

Окръжният съд в Добрич призна глоба, наложена на български гражданин в Германия

        Състав на Окръжен съд - Добрич призна решение, с което в Германия е била наложена глоба на мъж от село Победа заради извършено от него нарушение на Закона за движение по пътищата. 30-годишният Ю.М. е бил санкциониран за това, че през нощта на 18 ноември 2017г., в град Ораниенбург, е управлявал лек автомобил с добричка регистрация под въздействието на упойващи наркотични вещества. Германските власти са постановили българският гражданин да плати общо 1029.80 евро - глоба от 700 евро за извършеното нарушение и 329.80 евро за направените разходи по производството. Окръжният съд установи, че мъжът вече е извършил частично плащане на санкцията в размер на 500 евро, приспадна тази сума и постанови, че подлежащото на събиране вземане възлиза на 529.80 евро или 1036 лева. Производството в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено удостоверение от Федерална служба „Правосъдие”, Германия за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


20.02.2019 г.

Окръжният съд в Добрич допусна предаване на български гражданин, разследван в Германия за сводничество

        Окръжният съд в Добрич допусна предаване на български гражданин на германските власти в изпълнение на издадена спрямо него Европейска заповед за арест. Искането за предаване на 20-годишния Д.А. от село Карапелит е с цел провеждане на наказателно преследване срещу него за 2 престъпления, квалифицирани по немското законодателство като сводничество и принудително склоняване към проституция. Европейската заповед за задържането му е била издадена на 17 януари т.г., а на 6 февруари той е бил задържан у нас. Според постъпилата в Окръжния съд информация потърпевша от деянието е българска гражданка от друго добричко село, която била принуждавана да проституира в град Бремерхафен от края на 2017г. до 28 януари 2018 година. На ден тя печелела от 150 до 500 евро, като била заставяна да предава всички спечелени пари на задържания. Немските власти твърдят, че жената била удряна или заплашвана с насилие, когато заявявала, че не иска повече да работи като проститутка. Въпреки това в края на януари 2018г. тя избягала и се свързала с местната полиция. Пред Окръжния съд в Добрич задържаният даде съгласие доброволно да бъде предаден на немските власти за провеждане на наказателно производство срещу него. Той декларира, че не се отказва от принципа на особеността, което означава, че в Германия не може да бъде разследван и съден за друго престъпление, освен за посочените в Европейската заповед за арест. Максималният размер на наказанието, което немското законодателство предвижда за такива престъпления е 10 години „лишаване от свобода“. Германските власти са предоставили гаранции, че след изслушването на 20-годишния добруджанец, ако бъде признат за виновен и осъден, при негово желание, той ще бъде върнат обратно в България за по-нататъшно изпълнение на присъдата. Съдебният състав разпореди мъжът да бъде приведен в затвора във Варна до фактическото му предаване на германските власти. Постановеното от Окръжния съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване.


19.02.2019 г.

В Окръжен съд - Добрич са постъпили две молби за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД

        В Окръжен съд - Добрич са постъпили две молби за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД - село Църква, община Балчик. Исковите молби са внесени от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ - София и „Енерго Про Продажби"АД - Варна заради неизплатени трудови възнаграждения на работници и непогасени задължения за доставка на електроенергия. „Енерго Про Продажби”АД твърди, че към момента на подаване на молбата ответникът има непогасени задължения в общ размер на 64 986.38 лева. Доставчикът на електроенергия иска Окръжният съд да постанови решение, с което да открие производство по несъстоятелност на „Евроманган”ЕАД поради неплатежоспособност и свръхзадълженост. В молбата на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ се посочва, че дружеството, в качеството му на работодател, не е изплатило трудовите възнаграждения към най-малко една трета от работниците и служителите му за повече от два месеца. На това основание се иска да бъде установена неплатежоспособността на „Евроманган“ и да се открие производство по несъстоятелност. Окръжният съд назначи съдебно-счетоводни експертизи, които трябва да изяснят има ли проверяваното дружество финансови затруднения, какъв характер имат те - временен, траен или необратим и в състояние ли е бил ответникът да покрива краткосрочните си задължения за проверяваните периоди. Първото заседание по делото, заведено от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, е насрочено за 22 февруари, от 10.30 часа. Заседанието по другото дело е на 19 март, от 10.00 часа.


14.02.2019 г.

Окръжният съд в Добрич измени мярката за неотклонение на мъж, осъден за взломна кражба в Германия

        Окръжният съд в Добрич уважи молбата на мъж, осъден за взломна кражба в Германия и измени наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 500 лева. Съдебният състав постанови определението си, след като установи, че вече 5 месеца след задържането на 33-годишния М.Г. от село Карапелит германските власти не са изпратили необходимите документи за привеждане на присъдата му в изпълнение у нас. В Германия българският гражданин е осъден на 9 месеца „лишаване от свобода“. Той е бил признат за виновен в това, че на 7 януари 2015г. в град Офенбах на Майн е разбил входната врата на жилище и откраднал оттам документи, дрехи и обувки, както и различни спиртни напитки. Мъжът е нарязал и кабелите на всички електронни устройства в дома. Постановената спрямо него присъда е влязла в сила на 27 юли 2016г., а две години по-късно той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Задържан е у нас на 12 септември 2018 година. Впоследствие Окръжният съд в Добрич уважи молбата на осъдения и прие да приведе в изпълнение у нас наложеното му в Германия наказание, след като присъдата му бъде приспособена към нашето законодателство. Към настоящия момент обаче процедурата все още не е започнала, тъй като германските служби не са изпратили оригинала на немската присъда и преведен препис от нея. Предвид това обстоятелство и липсата на яснота кога необходимите документи ще бъдат изпратени, съдебният състав прецени, че наложената на мъжа най-тежка мярка за неотклонение трябва да бъде заменена в по-лека. Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


14.02.2019 г.

Условни наказания за мъж и жена, теглили пари с банкова карта на норвежки турист

        ОУсловни наказания получиха мъж и жена, ползвали неправомерно банковата карта на норвежки турист. Окръжен съд - Добрич одобри постигнатите между подсъдимите и прокуратурата споразумения, по силата на които двамата ще изтърпят наказания от по 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. 36-годишният А.Р. и 33-годишната Т.Д. се признаха за виновни в това, че на 2 август 2016г., в балчишкото село Оброчище, в съучастие помежду си, са използвали платежния инструмент без съгласието на титуляра, като изтеглили сумата от 410.84 лева, равностойни на 1982.17 норвежки крони. От данните по делото става ясно, че ден преди престъплението пострадалият чужденец пристигнал в страната ни с цел туризъм и се настанил в курорт „Златни пясъци“. После той вечерял, посетил няколко питейни заведения, след което се прибрал в хотела, но тъй като не могъл да открие стаята си започнал да обикаля етажите. Тогава бил забелязан от подсъдимата и служител на хотела, който впоследствие е свидетелствал, че познавал жената като чест посетител на хотела. Норвежкият турист поискал да си купи вода и бил заведен от двамата до най-близкия магазин. Чужденецът платил покупката с кредитната си карта, като съобщил пин кода на подсъдимата и тя го въвела. След транзакцията кредитна карта на норвежеца останала в 33-годишната жена. После туристът бил изпратен до хотелската му стая, а жената си тръгнала. Няколко часа по-късно тя се срещнала с втория подсъдим, на когото предоставила кредитната карта на чужденеца. Двамата заминали заедно до село Оброчище, където платежният инструмент бил използван. Транзакцията била извършена преди пострадалият чужденец да установи липсата на кредитната си карта и да поиска от банката си в Норвегия тя да бъде блокирана. Пред съда двамата подсъдими декларираха, че са подписали доброволно споразуменията и се отказват от по-нататъшното разглеждане на делата им по общия ред. Те вече са възстановили причинените имуществени щети на пострадалия. Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


12.02.2019 г.

Окръжен съд - Добрич измени мярката за неотклонение на мъж, осъден за сводничество във Франция

        Окръжен съд - Добрич уважи молбата на мъж, осъден за сводничество във Франция, като измени наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 1500 лева. Съдебният състав постанови определението си, след като установи, че почти 8 месеца след задържането на добричлията френските власти не са изпратили необходимите документи за привеждане на присъдата му в изпълнение у нас. 41-годишният Д.Я. е задържан през юни 2018г. във основа на Европейска заповед за арест, издадена от компетентните френски служби заради постановена спрямо него 4-годишна ефективна присъда. Във Франция българският гражданин е бил осъден задочно, след като е бил признат за виновен в извършване на престъпление, представляващо тежка форма на сводничество, с няколко съучастници, с множество пострадали лица и осъществено с цел набавяне на доход от проституирането на жертвите. Присъдата е постановена през март 2013г. от Окръжен съд - Марсилия, а през май 2014г. мъжът е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. В проведеното у нас съдебно производство е уважено желанието на мъжа да търпи наложеното му във Франция наказание в български затвор, след като присъдата му бъде приспособена към нашето законодателство. Към настоящия момент обаче, почти 8 месеца след задържането на мъжа, все още не са предприети реални действия по привеждане в изпълнение на наказанието. Процедурата е забавена по вина на френските служби, които, въпреки изричното настояване от българска страна, не са изпратили необходимия оригинал на постановената във Франция присъда, а също и на преведен препис от нея. Добричкият окръжен съд коментира, че това обстоятелство обосновава необходимостта от замяна на първоначално наложената мярката за неотклонение на мъжа в по-лека, тъй като срокът на търпенето на най-тежката мярка за процесуална принуда се явява прекомерен и неразумен. Очевидно е, че бездействието на френските съдебни власти, както и липсата на яснота кога ще бъде възможно да се приложи процедурата за адаптиране на чуждия съдебен акт се явява ново обстоятелство, спрямо данните преценявани при първоначалното вземане на мярката за неотклонение, посочва съдът. Съдебният състав определи размера на паричната гаранция, след като съобрази, че 41-годишният мъж е безработен, не е осъждан, срещу него няма заведени други наказателни производства. Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок.


11.02.2019 г.

Разследван за убийство остава с мярка за неотклонение “задържане под стража“

        Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на мъж от село Лозенец, общ.Крушари, за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в „домашен арест“. 34-годишният П.М. е привлечен като обвиняем за това, че на 21 срещу 22 юни 2018г. , умишлено е умъртвил 69-годишен мъж от Добрич, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив. В проведеното съдебно заседание адвокатът му изтъкна, че задържаният не е в добро здраве и има заболявания, които са несъвместими с условията за живот в местата за лишаване от свобода. Представителят на прокуратурата възрази, че мъжът изтърпява мярката си в затвора във Варна, където при необходимост би могъл да получи медицинска помощ. След като прецени изразените от страните становища и материалите от делото, Окръжният съд счете, че към настоящия момент не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение. В определението си съдът посочва, че все още е налице обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към разследваното тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Реална остава и опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление. Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.


05.02.2019 г.

4-годишна ефективна присъда за мъж от Добрич, причинил катастрофа с две жертви

        Окръжният съд в Добрич наложи ефективно наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на подсъдим, причинил катастрофа с двама загинали. Съдът го лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години. 27-годишният А.А. от Добрич беше признат за виновен в това, че на 24 октомври 2017г. по пътя Добрич - Генерал Тошево, при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на двама съпрузи от село Горица, както и средна телесна повреда на 18-годишната им тогава дъщеря. Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като подсъдимият призна изцяло вината си и фактите, изложени в обвинителния акт. Прилагайки процедурата съдът намали първоначално наложеното му наказание от 6 години с една трета. Така се стигна до 4-годишната ефективна присъда, която съдът постанови въпреки исканото от прокуратурата минимално условно наказание от 3 години, при предвидени в закона за това престъпление от 3 до 15 години. Тежката катастрофа е станала около 16.30 часа на посочената дата, когато мъжът пътувал в посока от Генерал Тошево към Добрич. Поради движение с превишена скорост той загубил контрол над автомобила и навлязъл в лентата за насрещно движение, в която в този момент се движела колата на пострадалите. Пристигналите незабавно на мястото на инцидента екипи на полицията, пожарната и спешна медицинска помощ, установили смъртта на двамата съпрузи, а дъщеря им, която пътувала на задната седалка в колата, била откарана в добричката болница с множество увреждания. По делото е установено, че причинените на момичето наранявания са довели впоследствие до трайно затруднение на движението на десния й крак за период около 5-6 месеца, на лявата й ръка за период от около 2-3 месеца, както и на дъвченето и говоренето й за същия период. Непосредствено преди настъпване на произшествието скоростта на движение на управлявания от подсъдимия автомобил е била около 117.98 км/ч., при максимално допустима 90 км/час. Автомобилът на пострадалите се е движел със скорост около 42.04 км/час. Според заключението на тройна съдебно автотехническа експертиза, подсъдимият е имал възможност да предотврати удара, ако е упражнявал постоянен контрол над управлението и не е навлизал в лентата за насрещно движение. От данните по делото е видно, че мъжът е правоспособен водач, но е нарушавал многократно правилата за движение по пътищата и спрямо него има наложени административни наказания по Закона за движение по пътищата. Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


04.02.2019 г.

Осем месеца затвор за мъж, шофирал повторно след употреба на алкохол и без книжка

        Мъж от Варна, шофирал повторно след употреба на алкохол и без книжка, е осъден на 8 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 500 лева. Той ще търпи наказанието си при първоначален „строг режим“. Присъдата срещу 44-годишния М.С. е постановена от Районен съд - Тервел и беше изцяло потвърдена от състав на Окръжния съд в Добрич. Мъжът е признат за виновен в това, че на 28 октомври 2018г., в село Честименско, е управлявал лек автомобил с 0.89 промила алкохол в кръвта си, след като вече е бил осъждан за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила. От материалите по делото е видно, че подсъдимият е шофирал без книжка, а управляваният от него автомобил е бил с прекратена регистрация поради неплащане на задължителна полица „Гражданска отговорност“. Той има предходни осъждания и многобройни нарушения на Закона за движението по пътищата. На първа инстанция делото е преминало в условията на съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият е признал вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Впоследствие той е обжалвал постановената спрямо него присъда с искане за по-леко наказание предвид съдействието, което бил оказал на органите на реда за разкриване на престъплението. Окръжният съд намери за неоснователни изложените в жалбата доводи и потвърди присъдата на Районния съд в Тервел. Според съдебния състав наложеното на мъжа наказание е справедливо и би трябвало да въздейства превъзпитателно и предупредително върху него към спазване на законите. Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.


01.02.2019 г.

Гимназисти от Добрич се включиха в урок на тема „Трафик на хора“, проведен в Окръжния съд

        Гимназисти от Добрич присъстваха на урок на тема „Трафик на хора“, организиран от Окръжния съд. Младежите научиха в какво се изразява престъплението, какви видове трафик съществуват, какъв е профилът на трафиканта и какви са наказанията за извършителите, предвидени в нашето законодателство. Урокът, подготвен от съдебния помощник Венцислава Печанска, беше представен пред ученици от ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ и ПГТС „М. В. Ломоносов“. Трафикът на хора е едно от най-сериозните престъпления срещу личността, обясни лекторът. Трафикът се извършва най-често с цел трудова или сексуална експлоатация, като за жертвите той винаги е съпътстван с насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. В множеството от случаите, трафикантите отнемат личните документи на потърпевшите, като така ги превръщат в незаконно пребиваващи в чужбина и ги поставят в зависимост, посочи Печанска. Тя подчерта, че все по-често трафикантите набират жертвите си през социалните мрежи. Пред учениците бяха представени примери от съдебната практика за дела, водени срещу подсъдими за трафик на хора. Обяснено беше, че сам по себе си трафикът генерира и други престъпления. Почти винаги например, той е свързан и с пране на пари, придобити от експлоатацията на жертвите. Лекторът очерта най-често срещаните рискови ситуации за попадане в трафик и акцентира върху основните правила за предпазване. Посещението на гимназистите в Окръжен съд - Добрич беше организирано в рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която Окръжният съд работи за поредна година.


30.01.2019 г.

25-годишен влиза в затвора за притежание и разпространение на хероин

        Ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца ще търпи 25-годишният В.Д. от Добрич, след като Окръжният съд одобри постигнатото между подсъдимия и прокуратурата споразумение. С него страните по делото приемат за безспорно установено, че на 13 септември 2018г., в Добрич, без надлежно разрешително, мъжът е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - хероин. В дома на подсъдимия са били открити 1.75 грама хероин, разпределен в 24 прозрачни полиетиленови пликчета, на обща стойност 113.75лв., както и по-голям плик с 3.47грама хероин, на стойност 225.55 лева. Установено било, че на същата дата подсъдимият е продал на купувач от Добрич 0.35грама хероин, на стойност 22.75 лева. Подсъдимият, заяви пред съда, че се признава за виновен, подписал е доброволно споразумението, съгласен е неговите клаузи и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. 25-годишният мъж, който вече е осъждан многократно, ще търпи наложеното му сега наказание при първоначален „строг режим“. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 372.48 лева. Одобреното от Окръжен съд - Добрич споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


29.01.2019 г.

Разследван за нанасяне на тежка телесна повреда остава в ареста

        Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на 67-годишния С.С. за изменение на наложената му от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 17 януари т.г., в с. Дончево, е причинил на мъж от Добрич тежка телесна повреда. Пострадалият е в болница с черепно-мозъчна травма и други наранявания, обусловили постоянно общо разстройство на здравето опасно за живота. От данните по делото става ясно, че престъплението е извършено след употреба на алкохол и възникнал спор между двамата мъже, който прераснал в сбиване. Съдебният състав прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към извършеното тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Според въззивния съд, първата инстанция правилно е взела предвид предходните осъждания на обвиняемия, както и представените негативни характеристични данни за него. В тази връзка правилно е прието, че съществува реална опасност при по-лека мярка на процесуална принуда мъжът да извърши престъпление или да се укрие, посочва съдът. Определението на Окръжния съд е окончателно не подлежи на обжалване и протест.


29.01.2019 г.

Ефективно наказание за мъж, признат за виновен в помагачество за държането на 4 кг кокаин

        Мъж от Добрич ще изтърпи ефективно наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, след като Окръжният съд одобри постигнатото между него и прокуратурата споразумение. 43-годишният Ж.Ж. се призна за виновен в това, че през август 2007г., в Добрич, в съучастие с друг мъж от същия град, като помагач, умишлено улеснил държането, без надлежно разрешително, на наркотични вещества в голямо количество - 4004.3 грама кокаин, на обща стойност 1001063 лв., с цел разпространение. Деянието му е останало недовършено по независещи от него причини. В Окръжния съд вече е водено задочно наказателно производство срещу същия подсъдим, по същото обвинение. През 2015г. той е бил признат за виновен и осъден на 10 години лишаване от свобода и глоба в размер на 12 000 лева. Постановената задочно присъда е била потвърдена и от двете по-горни инстанции - Варненски апелативен съд и Върховния касационен съд. Производството е преминало задочно, тъй като въпреки проведено издирване подсъдимият не е бил установен. Задържан е по-късно въз основа на издадена спрямо него Европейска заповед за арест и предаден на българските власти. При вече започнало изтърпяване на наказанието от 10 години лишаване от свобода, осъденият е отправил искане за възобновяване на наказателното производство срещу него с мотива, че не е бил уведомен за образуването му, а разглеждането на делото в негово отсъствие е попречило за разкриване на обективната истина. Състав на ВКС е намерил, че са налице законовите предпоставки за отмяна на постановените по делото съдебни актове от трите съдебни инстанции и за възобновяване на наказателното производство. В разпоредително заседание по възобновеното дело страните обявиха, че след внасяне на обвинителния акт са постигнали съгласие за приключване на производството със споразумение. Окръжният съд прецени, че то не противоречи на закона и морала и го одобри. При споразумение на подсъдимия може да се определи наказание под законоустановения минимум, който в случая е 3 години. От данните по делото става ясно, че през лятото на 2007г., подсъдимият помолил свой познат за услуга срещу заплащане и той се съгласил. Задачата му била да отиде до град Бърно в Чехия, да се настани в предварително нает апартамент и да получи пакет, съдържащ кокаин, който щял да бъде изпратен от Република Коста Рика. Целта била да се получи наркотик, произведен в Централна или Южна Америка, който да бъде внесен на територията на Европейския съюз и след това разпространен за употреба. Колетът бил изпратен от лице с неизвестна самоличност от Коста Рика за Чехия. Пратката обаче се сторила съмнителна на чешката полиция, тъй като няколко дни преди това бил заловен друг пакет с наркотик, който идвал от същата държава. Започнало разследване и с помощта на специални разузнавателни средства били записани множество телефонни разговори между съучастниците, от които ставало ясно, че и двамата мъже знаят, че в пакета има кокаин. В резултат на воденото разследване чешката полиция задържала добричлията, получил пакета. На следващата година той бил осъден от Областния съд в Бърно на 12 години затвор. С настоящия съдебен акт съучастникът му също вече е осъден окончателно. В съдебната зала той заяви, че е сключил споразумението доброволно, съгласен е с неговите клаузи и е наясно, че то има последиците на влязла в сила присъда.


23.01.2019 г.

Осъдиха млад шофьор, причинил по непредпазливост телесна повреда на спътника си

        19-годишен младеж, причинил по непредпазливост средна телесна повреда при пътнотранспортно произшествие, е осъден окончателно на 6 месеца лишаване от свобода - условно, с 3-годишен изпитателен срок. Той е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца. Присъдата срещу него е постановена от Районен съд - Тервел и беше изцяло потвърдена от състав на Окръжен съд - Добрич. 19-годишният Х.Б. от с. Ефрейтор Бакалово, е признат за виновен в това, че на 12 януари 2018 г., около 21.35 часа, по път в община Тервел, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил счупването на дясната бедрена кост на пътник в автомобила. По делото е установено, че младежът е шофирал след употреба на алкохол и с превишена скорост - около 110.09 км/ч, при разрешени 90 км/час. Той е нарушил правилата за движение само два дни, след като е получил свидетелство за управление на МПС. В деня на инцидента, в село Ефрейтор Бакалово, в компанията на пострадалия, подсъдимият изпил 1 кен бира от 500 мл. Тъй като магазинът в селото вече бил затворен, двамата решили да отидат до село Балик, за да си купят още бира, която смятали да консумират, след като се приберат. Считайки че не е повлиян от изпитото количество алкохол, подсъдимият предложил да пътуват с новопридобития от него лек автомобил. Произшествието възникнало, когато двамата поели обратно към село Ефрейтор Бакалово. Движейки се с несъобразена скорост, подсъдимият не забелязал наличието на ляв завой на пътя, загубил управлението над колата и се блъснал в крайпътно дърво. Незабавно след инцидента той се обадил на телефон 112 и на мястото пристигнал медицински екип и полицейски служител. Констатирано било, че пострадалият е със счупен десен крак, което впоследствие довело до трайно затруднение на движението му за период от около 4-5 месеца. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел съдържание от 0.75 промила алкохол в издишания въздух. На първа инстанция 19-годишният е бил осъден в условията на съкратено съдебно следствие, след като е признал вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Впоследствие той е обжалвал постановената присъда с искане да бъде редуциран размерът на наказанието лишаване от право да управлява МПС, тъй като не били отчетени всички смекчаващи отговорността му обстоятелства. Съдебният акт в останалата му част не е атакуван. Окръжният съд прецени обаче, че санкция е справедлива и би следвало да въздейства в достатъчна степен предупредително върху дееца и да го превъзпита към спазване на правилата за движение по пътищата. Младежът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 1169.48 лева. Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване.


23.01.2019 г.

По общия ред ще се гледа дело срещу подсъдим за убийство

        Дело за убийство ще се гледа по общия ред, определи Окръжен съд - Добрич на разпоредително заседание. Подсъдим е 65-годишният И.А., срещу когото е повдигнато обвинение за това, че на 13 ноември 2017г., в с. Смолница, общ. Добричка, умишлено умъртвил 72-годишен мъж от същото село, като убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с тежка обида и с насилие. Мъжът е осъществил деянието с незаконно притежавана от него въздушна пушка, преработена в еднозарядно неавтоматично оръжие за стрелба с бойни патрони, за което също е подведен под отговорност. Престъплението е станало в къща в село Смолница, след употреба на алкохол и възникнал спор между подсъдимия и пострадалия, посочва обвинението. Подсъдимият заяви пред съда, че признава вината си и изрази съжаление за стореното. Адвокатът му поиска делото да премине по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдебният състав прецени обаче, че не са налице основания за прилагане на тази процедура и определи процесът да протече по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. Двама наследници на пострадалия са конституирани като граждански ищци и частни обвинители в процеса. Допуснати за съвместно разглеждане в наказателното производство са и предявените от тях граждански искове - всеки в размер на 100 000 лева, представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Следващото съдебно заседание е насрочено за 8 февруари, от 10.00 часа.


21.01.2019 г.

Мъж, опитал да се укрие от правосъдието, вече е осъден за държане и разпространение на наркотици

        Мъж от Добрич, който опита да се укрие от правосъдието, вече е осъден за държане и разпространение на наркотици. Наложено му е ефективно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години и 3 месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим, както и глоба от 15 000 лева. 32-годишният Велин М. ще плати и направените по делото разноски в размер на 848.03 лева. Процесът срещу подсъдимия започна по общия ред, но в крайна сметка той сключи споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от състав на Окръжен съд - Добрич. Мъжът се призна за виновен в това, че през октомври 2013г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, с общо тегло 75.29 грама, на стойност 451.74 лева. Страните по делото приемат за безспорно установено, че на 27 октомври 2013г. подсъдимият е разпространил на мъж от Карапелит 31.32 грама марихуана, а на 31 октомври 2013г. в същото село е държал с цел разпространение 43.97 грама от наркотичното вещество. Приключилото със споразумение дело започна през 2015 години. По време на съдебното следствие съдът направи нужното да издири и разпита множество свидетели, някои от които работят в чужбина, представени бяха и 4 експертизи. През септември миналата година, когато делото вървеше към финал, мъжът спря да се явява на съдебните заседания и се укри. Съдът го обяви последователно за местно, общодържавно и повторно щателно издирване, след което спрямо него беше издадена Европейска заповед за арест. В резултат на проведеното търсене местонахождението на подсъдимия беше установено в Германия, където, оказа се, българският гражданин е бил задържан във връзка с разследване за трафик на хора и на още 6 повдигнати срещу него по-леки обвинения. Впоследствие той е бил признат за виновен в склоняване към проституция, като му е било наложено условно наказание „лишаване от свобода“ за 1 година и 6 месеца, с 3-годишен изпитателен срок. След приключване на наказателното производство в Германия добричлията беше предаден на българските власти и приведен в затвора във Варна, което даде възможност воденият у нас процес срещу него да продължи. Днес подсъдимият декларира пред Окръжен съд - Добрич, че е съгласен с постигнатото споразумение и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Съдът разпореди иззетите като веществени доказателства наркотични вещества да бъдат унищожени. Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


09.01.2019 г.

Условно наказание и глоба за мъж, отглеждал растения от вида на конопа

        Условно наказание от 1 година и 9 месеца “лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 2500 лв. получи мъж от Добрич, след като Окръжният съд одобри споразумението, сключено между подсъдимия, неговата защита и прокуратурата. С постигнатото споразумение страните по делото приемат за безспорно установено, че на 23 ноември 2017г. в стая от къща в Каварна, 41-годишният А. Н. е отглеждал 31 растения от рода на конопа с общо тегло на растенията като суха маса - 915.16 грама марихуана, на обща стойност 5490.96 лева. Мъжът се признава за виновен и в това, че на същата дата в жилище в Балчик, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение 25.91 грама марихуана, на стойност 155.46 лева. За двете извършени престъпления подсъдимият получава отделни наказания, като е определено той да изтърпи по-тежкото от тях. 41-годишният заяви пред Окръжния съд, че е подписал доброволно споразумението и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 707.76 лева. Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. В отделно заседание съдът разпореди иззетите като веществени доказателства наркотични вещества да бъдат унищожени.


08.01.2019 г.

Встъпиха в длъжност новите съдебни заседатели в Окръжен съд - Добрич

        Новите съдебни заседатели в Окръжен съд-Добрич положиха клетва пред Общото събрание на съдиите и официално встъпиха в длъжност. Те са избрани за 4-годишен мандат, който започва да тече от датата на полагане на клетвата. За четирима от тях това е втори мандат. Церемонията по встъпването в длъжност на новоизбраните заседатели беше ръководена от председателя на съда Галатея Ханджиева, която даде и първоначални разяснения за техния статут, права и задължения. „Нашето законодателство отрежда важна роля на съдебните заседатели в наказателното производство на първа инстанция. Те участват в съдебни състави, които разглеждат делата за тежки престъпления и имат еднакви права и задължения със съдиите“, обясни Ханджиева. Тя подчерта, че като представители на гражданите в съдебния процес, заседателите са длъжни да се грижат за постановяване на справедливи съдебни присъди според преобладаващото разбиране на обществото за справедливост. Съдия Ханджиева призова новите заседатели да изпълняват задълженията си обективно и добросъвестно, да решават наказателните дела по съвест и убеждение, без да се поддават на натиск или влияния, независимо от техния източник.
Двадесет и пет съдебни заседатели положиха клетва днес, като 22-ма от тях са представители на община Добрич, двама души са излъчени от община Каварна и един от община Тервел. Най-младият съдебен заседател е на 28 години, а двамата най-възрастни - на 66 години. Осемнадесет са с висше образование, а 7 със средно. Сред заседателите има хора с техническо, икономическо и юридическо образование. Спазено е и изискването поне 10% от тях да притежават квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности. То е въведено заради законовото условие в съдебните състави на първа инстанция, разглеждащи дела срещу непълнолетни, заседателите да бъдат учители или възпитатели. Разпределението за участие в дела на всички съдебни заседатели ще става на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение. Списъкът на избраните и положили клетва нови заседатели ще бъде публикуван на сайта на Окръжния съд.


07.01.2019 г.

Разследван за палежи в Добрич остава с мярка за неотклонение задържане под стража

         Състав на Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на 30-годишен мъж за изменение на наложената му на 31 декември м.г. от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража”. 30-годишният К.К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че в периода от 10 до 28 декември м.г. в Добрич, е запалил лек автомобил и участвал като помагач в два опита за палеж на заведение. Деянията били извършени в съучастие с друг 28-годишен мъж, в условията на продължавано престъпление. Прокуратурата твърди, че на 10 декември, около 2.30 часа, пред блок по ул.“Васил Левски“ двамата съучастници са запалили лек автомобил. Според обвинението на 24 и 28 декември били направени и два опита за палеж на ресторант по ул.“Горски извор“ в Добрич, в които 30-годишният е участвал като помагач. Твърди се, че той умишлено е улеснил да бъде запалено заведението чрез показване на неговото местонахождение срещу обещание след палежа да получи парично възнаграждение. Деянията са останали недовършени поради независещи от двамата съучастници причини. 30-годишният мъж обжалва наложената му най-тежка мярка за процесуална принуда с искането тя да бъде заменена с по-лека. Представителят на прокуратурата настоя мярката да не бъде променяна, като изтъкна, че са налице доказателства, които сочат, че е имало замисъл да бъдат извършени и други палежи в Добрич. Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, остави без уважение искането на задържания за изменение на наложената му мярка за неотклонение. В мотивите си съдът посочва, че мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за тежко умишлено общоопасно престъпление, обединяващо три отделни посегателства срещу два различни обекта. Съдебният състав счита, че от събраните в хода на разследването доказателства, може да се направи в достатъчна степен обосновано предположение, че 30-годишният мъж е съпричастен към извършването на вменените му деяния. Окръжният съд намери, че с оглед изключително високата опасност на извършеното, наличието на предварителен сговор и съучастие на двамата привлечени по делото обвиняеми, първата инстанция правилно е преценила, че съществува напълно реална опасност при по-лека мярка за неотклонение мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление. С тези съображения Окръжният съд потвърди първоначално наложената на мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“. Постановеното определение е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Вторият обвиняем за палежите - 28-годишният П.К., също е задържан под стража, но не е обжалвал наложената му мярка.


АРХИВ НОВИНИ


9300 гр. Добрич, ул. Д-р Константин Стоилов 7; тел.: (058) 652030, факс (058) 601480  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР