О
КРЪЖЕН СЪД ДОБРИЧ
 Бързи 
Връзки
Ok
Начална страница
Календар на заседанията
Съдебни актове
Отводи
Защита на личните данни
Окръжен съд - Добрич
Районни съдилища в областта
Годишен отчетен доклад
Подбор и наемане на служители
Кутия за предложения и сигнали
Съдебни бланки и такси
Вие и съдът
Декларации по ЗПКОНПИ
ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА в ДОС
НОВИНИ
МЕДИЙНА ПОЛИТИКА
ПОРТАЛ за достъп до съдебни дела
Годишен бюджет
Стажант - юристи
Профил на купувача
 НОВИНИ  
 

 Untitled Document

 

 

06.12.2018 година
Изложба „Моята Коледа“ гостува в Окръжен съд - Добрич

           Двама подсъдими за притежание на наркотици с цел продажба получиха условни наказания, след като Окръжен съд - Изложба на тема „Моята Коледа“ гостува в Окръжен съд - Добрич. Творбите, изпълнени с колажна техника, са дело на възпитаниците на Детско ателие „Палитра” при Общински младежки център ”Захари Стоянов” с ръководител Галина Върбанова. Талантливите автори - на възраст от 7 до 13 години, са изобразили коледни елхи, снежни човеци, бенгалски огън, коледни венци, играчки за елха.
Експозицията в Окръжния съд илюстрира част от уменията, които децата са придобили в областта на приложните изкуства, едно от направленията, по които работи ателие “Палитра“. Малките художници са обучавани още да рисуват върху коприна, да изработват витражи, а тази година е обърнато специално внимание и на използването на текстилна техника. Заниманията по приложни изкуства развиват сръчността, възпитават усет за съчетаване на цветове, провокират творческото мислене на децата.
С настоящата изложба Окръжният съд продължава традицията да представя в Съдебната палата творби на талантливи млади автори от Добрич.


06.12.2018 година
Започва дело срещу кмета на Шабла, обвинен за неправомерно усвоени евросредства по проект за градския стадион

           В Окръжен съд - Добрич започна наказателно дело срещу кмета на Шабла Мариян Жечев, спрямо когото е повдигнато обвинение за неправомерно усвоени европейски средства по проект за реконструкция на градския стадион. Прокуратурата твърди, че на 13 ноември 2015г., пред Регионална разплащателна агенция на ДФ"Земеделие" във Варна, подсъдимият е представил неверни сведения относно изпълнението на проекта, за да получи средства в размер на 525 488.25 лв. без ДДС, предоставени от фондове на Европейския съюз на българската държава.
Твърди се още, че на 21 декември същата година са били получени 267 836.64 лв. от заявените средства. Обвинението отбелязва, че подсъдимият е извършил деянието в качеството си на кмет, представляващ Общината по договор за проект „Развитие на спорта в Община Шабла, реконструкция и доизграждане на стадион и парков комплекс в Шабла“, който бил сключен с Министерство на земеделието и храните, по мярка „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони.
Неверните данни се съдържали в „Заявка за окончателно плащане“ и приложени към нея документи за предаване на изпълнени строително- монтажни работи в първия етап на проекта. Обвинението твърди, че част от отчетените като свършени дейности, не са били изпълнени и завършени към датата на изготвяне на документите.
Делото ще премине по общия ред с призоваване на всички 40 свидетели и 3 вещи лица. Следващото съдебно заседание е насрочено за 17 януари 2019г., от 10.00 часа, за когато са призовани на разпит първите 10 свидетели.


04.12.2018 година
Мярка „задържане под стража“ за 23-годишен, разследван за убийството на майка си

Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 23-годишния К.Р., разследван за убийство. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 2 декември т.г. в тервелското село Честименско, умишлено е умъртвил 51-годишната си майка.
Окръжният съд счете, че към настоящия момент е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към извършеното тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Преценено беше, че съществува и реална опасност мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление с цел избягване на евентуална бъдеща наказателна репресия.
Съдът постанови определението си като взе предвид и представените данни за личността на обвиняемия, спрямо когото е налице неприключило наказателно производство за притежание на наркотични вещества. Срещу мъжа е била издавана и съдебна заповед по Закона за защита от домашното насилие.
Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


30.11.2018 година
Условни наказания за двама, държали наркотици с цел продажба

            Двама подсъдими за притежание на наркотици с цел продажба получиха условни наказания, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразуменията, сключени между тях и прокуратурата.
29-годишният Ивайло У. и 23-годишната Айджан Р., живущи в тервелското село Орляк, се признаха за виновни в това, че на 12 октомври 2017г. в същото село, в съучастие помежду си, без надлежно разрешително, са държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества - марихуана с общо тегло 3.27 грама, на стойност 19.62 лева. Наркотичното вещество било разпределено в четири пакетчета.
За извършеното деяние 29-годишният, който вече е осъждан, ще търпи условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, с изпитателен срок от 3 години.
Съучастничката му е с чисто съдебно минало и получава наказание от 1 година лишаване от свобода - условно, при същия изпитателен срок.
И двамата подсъдими декларираха пред съда, че са подписали доброволно споразуменията и се отказват от по-нататъшното разглеждане на делата им по общия ред.
Одобрените споразумения имат последиците на влезли в сила присъди.


23.11.2018 година
Мярка „задържане под стража“ за 56-годишен, разследван за убийство

            Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 56-годишния И.Ж., разследван за извършено убийство. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Първо районно управление на МВР - Добрич за това, че на 31 октомври т.г. във вилна зона „Лозята“, по пътя Добрич - село Богдан, умишлено умъртвил мъж от Добрич.        

            Жертва на разследваното престъпление е 59-годишен мъж, който е бил в неизвестност от 31 октомври и обявен за издирване след  сигнал на близките му. На 19 ноември т.г. тялото на издирвания е намерено до изоставен автомобил във вилна зона „Лозята“.

            Окръжният съд прецени, че към настоящия момент е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към извършеното тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Съдът счете, че неналагането на най-тежката мярка за процесуална принуда би довело до реалната опасност мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


22.11.2018 година
40-годишен мъж влиза в затвора заради отвличане на непълнолетно  момиче

            Подсъдим за отвличане на непълнолетно момиче ще изтърпи ефективно наказание от 1 година лишаване от свобода при първоначален общ режим. 40 - годишният Марин И. от Добрич влиза в затвора, след като Окръжният съд одобри постигнатото между него и прокуратурата споразумение.

            Мъжът е осъден за това, че на 24 юли т.г.,  в съучастие с 18-годишен младеж, е отвлякъл непълнолетно момиче от село Крушари. Двамата извършили престъплението спрямо девойка, с която 18-годишният по-рано живеел на семейни начала. Намерението им било да я накарат отново да заживее с него. Мъжете предварително знаели, че момичето доброволно няма да се съгласи и решили да я доведат в Добрич против волята й. Стигнали с такси до дома на пострадалата в Крушари и насила я качили в колата. Подсъдимият, който няколко месеца преди престъплението, живеел на съпружески начала с майката на съучастника си, уверявал шофьора на таксито, че може да кара спокойно, тъй като девойката е негова снаха. Момичето било отведено в апартамент в Добрич, въпреки че през целия път викало и се съпротивлявало, плачело и искало да бъде освободено.

            Малко след отвличането в полицията бил подаден сигнал за случилото се и още същия ден пострадалата била освободена.

            Пред Окръжния съд подсъдимият се призна за виновен, увери, че е сключил споразумението доброволно и е наясно, че то е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

            Досега той е осъждан три пъти, като е извършил отвличането в изпитателния срок на предходно негово условно осъждане за срок от 5 месеца. Поради това обстоятелство сега мъжът ще трябва да изтърпи ефективно и това наказание.

            Другият участник в отвличането също вече е осъден. Неговото наказание е условно “лишаване от свобода“ за срок от 1 година, отложено с 3-годишен изпитателен срок.

            Съдът разпореди да се уведоми пострадалата, че може да предяви граждански  иск за нанесените й неимуществени вреди.


22.11.2018 година
За поредна година Окръжният съд провежда образователна кампания сред ученици в Добрич

            В Окръжен съд - Добрич започна поредното издание на образователната програма “Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Партньори на съда са две учебни заведения, които досега не са попадали в обхвата на образователната кампания - Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“ и Професионална гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов“. Ученици от двете училища ще присъстват на поредица от лекции на правна тематика, подготвени от магистрати и съдебни служители.

            Обучението започна с урок за съдебната власт, представен от съдия Петър Монев - заместник-председател на съда и ръководител на наказателното отделение. Магистратът приветства младежите и изрази надежда, че изнесените в съдебните зали учебни часове ще бъдат интересни за тях и ще им помогнат да получат повече правни познания. Той запозна учениците със структурата на съдебната система и функциите на различните органи в нея, с различните видове съдилища и делата, които се разглеждат в тях. Представени бяха професиите съдия, прокурор и следовател.           

            В разговор с младежите магистратът обясни какви са правилата за поведение в съдебната зала, кои са участниците и страните в съдебния процес, къде застават те по време на съдебните заседания. Учениците проявиха интерес към участието на съдебни заседатели в разглеждането на наказателни дела, след като им беше разяснено, че като част от съдебния състав те имат еднакви права със съдиите. Коментирани бяха различни случаи, при които може да се наложи гражданите да се явят пред съда.

            Младежите получиха възможност да се снимат, заели местата на участниците в съдебния процес.

            Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” се осъществявана по Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Инициативата има за цел да повиши правна грамотност на учениците и степента на доверието им в съдебната власт, както и да ги подтикне към спазване на законите. Програмата се реализира с доброволното и безвъзмездно участие на магистрати и съдебни служители в цялата страна.

Окръжен съд - Добрич  се включва в инициативата за пети пореден път.


21.11.2018 година
6-месечна условна присъда за шофиране след употреба на наркотици

            Окръжен съд - Добрич наложи условно наказание на подсъдим по въззивно дело за шофиране след употреба на наркотици. На първата съдебна инстанция 24-годишният Никола Т. от Варна е бил освободен от наказателна отговорност за извършеното деяние, като му е било наложено административно наказание - глоба в размер на 1000 лева.  Състав на Окръжния съд установи обаче, че първата инстанция неправилно е приела, че са налице предпоставки за освобождаване на младежа от наказателна отговорност. В законодателството е предвидена такава възможност, но тя не се прилага, ако деянието е извършено след употреба на наркотични вещества, което в случая е безспорно установено, посочва в мотивите си съдът.

            С оглед на изложеното Окръжният съд измени първоинстанционния съдебен акт и наложи на подсъдимия условно наказание за срок от 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Той е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 месеца.

            Младежът е осъден за това, че на 24 юли т.г., около 23.45ч., в Тервел, е управлявал лек автомобил след употреба на амфетамин, метамфетамин и и марихуана. Деянието му било засечено от полицейски служители, които първоначално забелязали, че намиращия се пред тях автомобил се движи бавно и криволичейки. Това ги мотивирало да предприемат проверка на водача, който веднага признал, че е пушил марихуана. Впоследствие при извършен тест с техническо средство, взетата проба отчела положителен резултат за съдържание на наркотични вещества.

            Наложеното на младежа наказание е в размер близък до минималния, тъй като съдът взе предвид многобройните смекчаващи вината му обстоятелства - липса на предходни осъждания, направените пълни самопризнания, добрите характеристични данни по местоживеене, както и изявено критично отношение към извършеното.

            Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.


15.11.2018 година
Окръжен съд - Добрич оправда подсъдим по дело за грабеж

            Състав на Окръжен съд - Добрич призна за невиновен подсъдим по дело за грабеж. Съдът измени и наложената му мярка за неотклонение - от „задържане под стража“ в „подписка“, като разпореди мъжът да бъде незабавно освободен още в съдебната зала.

            29-годишния Ганчо Г. беше оправдан по повдигнатото му обвинение, че в периода 5-7 май 2016г., в Добрич, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, е ограбил две жени, като употребил за това заплашване чрез насочване на газов пистолет към потърпевшите. От едната жена бил отнет мобилен телефон заедно със СИМ карта, на обща стойност 62 лв., а от другата 250 лева.

            Пострадалите, които работели като проститутки на околовръстния път в Добрич, първоначално не съобщили в полицията за извършения грабеж. За него се разбрало около месец по-късно, когато при специализирана полицейска акция едната от тях била установена да проституира в същия район и била отведена в полицията за съставяне на предупредителен протокол. В една от стаите на полицейското управление тя видяла табло със снимки на издирвани лица, сред които била и снимката на подсъдимия. Тогава жената разказала пред органите на реда за грабежа, като заявила, че е разпознала нападателя си в лицето на подсъдимия.

            Окръжният съд прецени обаче, че в хода на делото не е доказано по безспорен начин, че 29-годишният мъж е автор на престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Мотивите за оправдателната присъда ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

            С постановения съдебен акт се отхвърлят и предявените от двете жени граждански искове за сумите от 5000 лева за причинени неимуществени вреди, както и исканите обезщетения за нанесените им имуществени вреди.

            Присъдата на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.


13.11.2018 година
Условна присъда за шофьор, причинил по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие

            Условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на 54-годишен подсъдим по дело за причинена по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие. Съдът го лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

            54-годишният С. С. беше признат за виновен в това, че на 5 май 2017г. при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на мъж от село Одринци, като след деянието е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия.

            Тежкият пътен инцидент е станал на около 1 км преди село Одринци по пътя към Добрич. Наближавайки мястото на произшествието лекият автомобил се движел с 90 км/час, при максимално разрешени в участъка 60 км/час. Непосредствено преди навлизането в ляв завой водачът изгубил контрол над управлението, колата напуснала пътното платно и се преобърнала. Пострадалият мъж е пътувал на предната седалка до шофьора. Той е бил без предпазен колан.

            Веднага след настъпване на произшествието свидетели, пътували в района, спрели за да помогнат и се обадили за помощ на тел. 112. Подсъдимият останал до пострадалия и до пристигането на линейката направил всичко по силите си, за да му помогне. Мъжът е починал по пътя за болницата в Добрич.

            Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие и първоначално определеното наказание на подсъдимия беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като той призна всички факти, изложени в обвинителния акт. Пред съда мъжът изрази съжаление за случилото се и изказа съболезнования на близките на загиналия.

 Родствениците на пострадалия бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Окръжният съд уважи предявените от тях граждански искове в общ размер 3437.52 лв., представляващи обезщетение за причинените им в резултат на деянието имуществени вреди. Подсъдимият ще плати и направените в хода на производството разноски.

            Присъдата на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.


09.11.2018 година
Осъдиха на 18 години затвор подсъдим за грабеж, придружен с опит за убийство

            Окръжен съд - Добрич наложи наказание от 18 години лишаване от свобода на подсъдим за грабеж, придружен с опит за убийство. Постановено беше той да изтърпи наказанието си при първоначален строг режим.

            19-годишният Стивън С. от село Росица беше признат за виновен в това, че през нощта на 12 август 2017г. е отнел от 79-годишен мъж от същото село две кутии цигари, като употребил за това сила, като грабежът бил придружен с опит за убийство.

            Подсъдимият е влязъл в дома на потърпевшия и му нанесъл множество силни удари по главата и тялото. След побоя пострадалият останал да лежи на пода в дома си, а 19-годишният взел намиращите се на масата две кутии цигари, едната от които била наполовина празна и тъй като не успял да открие пари си тръгнал. В хода на разследването било установено, че общата стойност на отнетите чрез употреба на сила вещи възлиза на 7.35 лева.

            Възрастният мъж бил намерен на сутринта от негов родственик, който го открил на пода окървавен и неконтактен. В много тежко състояние пострадалият бил приет за лечение в добричката болница. Според изготвената в хода на разследването съдебно-медицинска експертиза, вследствие на побоя животът на възрастния мъж е бил в реална опасност и той е оцелял само благодарение на оказаната му навременна високоспециализирана медицинска помощ. През септември пострадалият бил изписан от болница и настанен в хоспис, където постепенно започнал да се възстановява. По време на досъдебното производство обаче мъжът е починал, като причина за смъртта му била заболяване - внезапна сърдечна смърт.

            Окръжният съд уважи предявените от двама наследници на пострадалия граждански искове в размер на 2400 лв. и 3799.26 лв., представляващи обезщетение за причинени от деянието на подсъдимия имуществени вреди, заедно с лихвите и сторените по делото разноски.     Присъдата на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


07.11.2018 година
Окръжен съд - Добрич остави в ареста 19-годишен, разследван за държане на наркотици с цел продажба

            Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на 19-годишния А. Г. за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 22 септември т.г. в Добрич, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - около 84.2 грама марихуана и 38.4 грама амфетамин.

            Адвокатът на младежа поиска по-лека мярка за подзащитния си с аргумента, че той имал заболяване, което е несъвместимо с пребиваването му в ареста.

            Прокурорът настоя обвиняемият да остане задържан, тъй като се лекувал медикаментозно, а при промяна на мярката съществувала опасност да се укрие или да извърши други престъпления.

            След като се запозна с внесената жалба, материалите по делото и изложените доводи на страните, Окръжният съд прецени, че и към момента е налице обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към разследваното престъпление, което е свързано с държане с цел продажба на сравнително голямо количество наркотици. С оглед високата обществена опасност от деянието, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът счете, че той трябва да остане в ареста. Съдът аргументира преценката си и с обремененото съдебно минало на задържания, който има предходно осъждане за същото по вид престъпление.

            По отношение на заболяването на младежа, съдът коментира, че то е било налично и при първоначалното му задържане. Сега по делото е приложена актуална медицинска справка, според която обвиняемият е в добро общо състояние. По искане на защитата е назначена и съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали здравословното състояние на задържания позволява оставането му в местата за лишаване от свобода.

            Въз основа на изложеното Окръжният съд прецени, че на този етап няма основания за промяна на вече взетата спрямо младежа най-тежка мярка за процесуална принуда.

            Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


06.11.2018 година
Прокуратурата дължи 5000 лева обезщетение на мъж от Добрич, реши Окръжният съд

            Обезщетение от 5000 лева дължи прокуратурата на мъж от Добрич заради незаконно обвинение, реши Окръжният съд.    Съдебният акт е постановен по дело, образувано по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, въз основа на искова молба, подадена от 53-годишния добричлия. В нея той настоява за обезщетение от 150000 лв. за нанесените му неимуществени вреди в резултат на незаконно обвинение в извършване на данъчно престъпление и документна измама, като сочи, че наказателното производство срещу него е започнало през 2008г. и продължило 8 години, преди да бъде прекратено поради недоказаност на обвинението.

             Окръжният съд прие за справедливо мъжът да получи 5000 лв. и отхвърли като неоснователна претенцията за разликата над посочения размер. В мотивите за решението си съдът посочва, че наказателното производство е било образувано през 2008г., но първоначално разследването се е водело срещу „неизвестен извършител“. Първото привличане на ищеца в качеството му на обвиняем датира от октомври 2011г., а освен това в определени периоди производството е било разглеждано от различни съдебни инстанции. Въз основа на горното съдът прави заключението, че досъдебното производство, за срочното приключване на което отговаря Прокуратура, е продължило общо 3 години и 1 месец /около 37 месеца/. В решението се отбелязва, че сам по себе си този срок за разследване на тежко престъпление не е прекомерен, но в случая съдът го приема за такъв поради факта, че по-голямата част от доказателствата са били събрани преди привличането на ищеца като обвиняем, а след това е имало големи периоди, в които процесуално-следствени действия не са били извършвани, въпреки продължаването на сроковете за разследване.

            При тези съображения Окръжният съд счете за установен факта на незаконно обвинение, прекомерната продължителност на досъдебното производство, по време на което мъжът е бил отстранен от работа и негативните му преживявания в този период. Съдът намери за недоказани твърденията на ищеца за разгласяване на факти относно обвинението и поставянето му в социална изолация, както и че сочени от него заболявания се намират в пряка причинно-следствена връзка с незаконното обвинение.

            Въз основа на изложеното Окръжен съд - Добрич постанови решение, с което осъжда Прокуратурата на България да плати 5000 лева на мъжа заради незаконното му обвинение за период от 37 месеца. Сумата представлява обезщетение за нанесените му в периода неимуществени вреди - психически и емоционални страдания, негативни душевни преживявания и дискомфорт, и прекратяване на трудовото му правоотношение вследствие на неоснователното обвинение.

            Прокуратурата дължи и законната лихва върху посочената сума, считано от датата на прекратяване на воденото наказателното производство срещу ищеца - 22.11.2016 г., до окончателното й изплащане.

            Решението на Окръжен съд - Добрич не е окончателно и може да бъде атакувано пред Апелативен съд - Варна.


30.10.2018 година
Младеж от Генерал Тошево с ефективно наказание за разпространение на марихуана

            Ефективно наказание за срок от 6 месеца при първоначален общ режим ще изтърпи 20-годишен младеж от Генерал Тошево, след като Окръжен съд - Добрич одобри сключеното между него и прокуратурата споразумение.

            Подсъдимият Иван В. се призна за виновен в това, че на 29 май т.г. в Генерал Тошево е държал с цел разпространение и разпространил чрез продажба 0.82 грама марихуана, на стойност 4.92 лева.

            Той декларира пред съда, че е подписал доброволно споразумението и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Осъденият ще плати и направените по делото разноски в размер на 858.70 лева.

            Определението е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

            Деянието, предмет на днешното споразумение, е извършено от подсъдимия в изпитателния срок на предходно негово условно осъждане на 3 месеца „лишаване от свобода“ за шофиране след употреба на наркотични вещества. Окръжният съд определи той да изтърпи отделно и това наказание при първоначален общ режим.


24.10.2018 година
Условно наказание за шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на велосипедист в Добрич

            Условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок получи мъж от Добрич за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Съдът го лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години. Той ще плати и направените в хода на производството разноски в общ размер  на 16 943 лева.

            Подсъдимият Атанас А. беше признат за виновен в това, че на 1 юли 2015г. в Добрич, по бул. „Добруджа“, на кръстовището с ул.„Хан Тервел“, при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 73-годишен велосипедист.

            Произшествието е станало около 14.30 часа, непосредствено преди Т-образното кръстовище. Подсъдимият се движел по булеварда в посока от кв.„Рилци“ към Добрич, а пострадалият по ул.„Хан Тервел“ в посока към кръстовището, по път, обозначен със знак Б1-„Пропусни движещите се по пътя с предимство“. Велосипедистът навлязъл в булеварда и предприел маневра „завой наляво“, за да продължи движението си към кв. „Рилци“. Подсъдимият не успял да предотврати удара. След инцидента той незабавно подал сигнал на телефон 112.

            В състоялите се в предходно съдебно заседание пледоарии представителите на държавното и частно обвинение посочиха, че подсъдимият  доказано е извършил нарушение на правила от Закона за движение по пътищата, като е шофирал с превишена скорост от около 61км./час, при позволените 50км./час в населено място и не е успял своевременно да предприеме спиране при възникване на опасността.     Защитниците на подсъдимия поискаха той да бъде признат за невинен и да бъде оправдан по повдигнатите му обвинения, като изтъкнаха, че  водачът се е движел по път с предимство, а велосипедистът е пресякъл кръстовището неправилно.

            В  последната си дума пред съда Атанас А. изрази съжаление за случилото се, изказа съболезнования към близките на пострадалия, но заяви, че не счита себе си за виновен.

            Окръжен съд - Добрич ще изготви мотивите към постановената присъда в законоустановения срок.

            Съдебният акт подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна.


19.10.2018 година
Окръжният съд потвърди ареста на добричлия, задържан за шофиране след употреба на наркотици

            30-годишен мъж ще остане в ареста, след като състав на Окръжен съд - Добрич потвърди наложената му от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража”.

            Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 8 октомври т.г., в условията на повторност, е шофирал след употреба на наркотици, придобити преди това без надлежно разрешително. За първото деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок  от 1 до 5 години и глоба от 500 до 1500 лева, а за второто глоба до 1000 лева.         Разследваните престъпления са извършени в изпитателния срок на предходно осъждане на мъжа за шофиране след употреба на наркотици.

            Окръжен съд - Добрич, след като се запозна с материалите  по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, намери, че към настоящия момент е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към предявените му обвинения. Съдът отбелязва, че и двете разследвани деяния се характеризират с висока степен на обществена опасност, като едното от повдигнатите обвинения срещу мъжа е за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества, при условията на повторност. Съобразявайки това, съдебният състав счете, че е налице реална опасност както от укриване на обвиняемия с цел избягване на евентуална бъдеща наказателна репресия, така и от извършване на друго престъпление.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно.


18.10.2018 година
Добричлия, осъден за сводничество във Франция, остава задържан под стража

            Окръжният съд остави без уважение молбата на мъж от Добрич за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. 41-годишният Демирел Я. е задържан през юни т.г. във основа на Европейска заповед за арест, издадена от компетентните френски власти с искане мъжът да им бъде предаден, за да изтърпи постановена спрямо него 4-годишна ефективна присъда.

            Във Франция българският гражданин е бил осъден задочно, след като е бил признат за виновен в извършване на престъпление, представляващо тежка форма на сводничество, с няколко съучастници, с множество пострадали лица и осъществено с цел набавяне на доход от проституирането на жертвите. Присъдата е постановена през март 2013г. от Окръжен съд - Марсилия, а през май 2014г. мъжът е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест.

            В проведеното у нас, след задържането му, съдебно производство е уважено желанието на мъжа да не бъде предаван на френските власти, а да търпи наказанието си в български затвор. Присъдата му ще бъде приведена в изпълнение след приспособяването й към нашето законодателство. На този етап процедурата по адаптиране на чуждестранната присъда все още не е приключила, тъй като френските власти не са изпратили поисканите материали по съдебната преписка.

            Въпреки забавянето на производството по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, Окръжен съд - Добрич отказа да измени наложената на мъжа най-тежка мярка за процесуална принуда. Съдебният състав мотивира определението си с вида на престъпните деяния, за които мъжът е издирван от съдебните власти на Франция, с размера на наложеното му наказание „лишаване от свобода“, както и с необходимостта от обезпечаване на неговото присъствие в производството по привеждане на присъдата му в изпълнение.

            Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред горната съдебна инстанция.


16.10.2018 година
Окръжен съд - Добрич измени мярката за неотклонение на младеж, задържан за кражба в Каварна

            Състав на Окръжен съд - Добрич уважи молбата на 19-годишния С. Х. и измени наложената му от Районен съд - Каварна мярка за неотклонение „задържане под стража” в „подписка“.

            Младежът е привлечен като обвиняем за кражба, извършена на 4 октомври т.г. от частен дом в Каварна, откъдето са били задигнати бутилка мускатова ракия, буркан мариновани краставички и ръчен часовник.         Окръжният съд намери, че към настоящия момент действително е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към повдигнатото му обвинение, но това подозрение не е в необходимата и достатъчна степен, за да обоснове нуждата той да търпи най-тежката мярка за неотклонение.

            Съдебният състав счете, че не е налице опасност младежът да повлияе или попречи на разследването, тъй като по-голямата част от процесуално-следствените действия вече са извършени. По делото липсват данни 19-годишният да се е укривал, отбелязва още съдът. Нещо повече той е съдействал на разследващите органи. Неминуемо трябва да се отчете и фактът, че повдигнато обвинение има за предмет вещи с очевидно нищожна стойност, коментира съдът.

             Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно.


12.10.2018 година
Започна съдебното следствие по дело за грабеж, придружен с опит за убийство

            С разпит на свидетели започна съдебното следствие по дело за грабеж, придружен с опит за убийство. Подсъдим е 19-годишният Стивън С. от село Росица,  срещу когото е повдигнато обвинение за това, че  през нощта на 12 август 2017г.  е отнел от 79-годишен мъж от същото село две кутии цигари, като употребил за това сила. Грабежът бил придружен с опит за убийство, твърди прокуратурата.

            Според обвинителния акт младежът влязъл в дома на потърпевшия и му нанесъл множество силни удари по главата и тялото. След побоя пострадалият останал да лежи на пода в дома си, а подсъдимият  взел намиращите се на масата две кутии цигари, едната от които била наполовина празна и тъй като не успял да открие пари си тръгнал. В хода на разследването било установено, че общата стойност на отнетите чрез употреба на сила вещи възлиза на 7.35 лева.

            Възрастният мъж бил намерен на сутринта от негов родственик, който го открил на пода окървавен и неконтактен. В много тежко състояние пострадалият бил приет за лечение в добричката болница. Според изготвената в хода на разследването съдебно-медицинска експертиза, вследствие на побоя животът на възрастния мъж е бил в реална опасност и той е оцелял само благодарение на оказаната му навременна високоспециализирана медицинска помощ. През септември пострадалият бил изписан от болница и настанен в хоспис, където постепенно започнал да се възстановява. По време на досъдебното производство обаче мъжът е починал, като причина за смъртта му била заболяване - внезапна сърдечна смърт.

            Двама наследници на пострадалия са конституирани като частни обвинители и граждански ищци в процеса. Съдът допусна за съвместно разглеждане с наказателното дело предявените от тях граждански искове в размер на 2400 лв. и 3799.26 лв., представляващи обезщетение за причинени от деянието на подсъдимия имуществени вреди, заедно с лихвите и сторени по делото разноски.

            Делото се гледа от разширен съдебен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели, тъй като подсъдимият е обвинен в престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

            Следващото съдебно заседание е насрочено за 9 ноември, от 10.00 часа.


10.10.2018 година
10 месеца лишаване от свобода за мъж, държал наркотици с цел разпространение

            33-годишен мъж от Генерал Тошево, държал наркотици с цел разпространение, получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца, което ще изтърпи при първоначален „общ режим”. До ефективното наказание се стигна, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между Николай Н., неговата защита и прокуратурата.

            Мъжът се призна за виновен в това, че на 31 май т.г. в гр. Генерал Тошево, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение марихуана, на обща стойност 224.22 лева. Наркотичното вещество било разпределено в два пакета с тегло 32.51 грама и 4.86 грама.

            Подсъдимият декларира пред съда, че е подписал доброволно споразумението, съгласен е с неговите клаузи и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Той ще плати и направените разноски по делото в размер на 207.53 лева.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последствията на влязла в сила присъда.

            В отделно съдебно заседание съдът разпореди иззетите като веществени доказателства наркотични вещества да бъдат унищожени.


10.10.2018 година
Окръжен съд - Добрич върна на прокуратурата дело за убийство

            Окръжен съд - Добрич прекрати дело за убийство и го върна на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

            Подсъдим по делото е 65-годишният Исмаил А., срещу когото  е повдигнато обвинение за това, че на 13 ноември 2017г., в с. Смолница, общ. Добричка, умишлено умъртвил 72-годишен мъж от същото село, като убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с тежка обида и с насилие. Мъжът е осъществил деянието с незаконно притежавана от него въздушна пушка, преработена в еднозарядно неавтоматично оръжие за стрелба с бойни патрони. Престъплението е станало в къща в село Смолница, след употреба на алкохол и възникнал спор между подсъдимия и пострадалия, посочва обвинението.

            Окръжен съд - Добрич прекрати съдебното производство, след като прецени, че при изготвяне на обвинителния акт са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Съдебният състав констатира, че в обвинителния акт са изложени неясни и противоречиви фактически обстоятелства относно хронологията в действията на подсъдимия и неговото местонахождение непосредствено след стрелбата. Освен това не става ясно колко е продължило във времето силното раздразнение и приетото за налично у подсъдимия състояние на физиологичен афект, коментира в определението си съдът.

            Съдебният състав прие, че описаните нарушения са съществени, което налага делото да бъде върнато на Окръжна прокуратура - Добрич за отстраняването им.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Варна.


26.09.2018 година
Осъден в Германия  български гражданин ще търпи наказанието си у нас

            Окръжен съд - Добрич уважи молбата на осъден в Германия български гражданин да изтърпи наложеното му наказание от 9  месеца „лишаване от свобода“ в български затвор. Съдебният състав счете, че са налице основанията, визирани в Европейското законодателство, въз основа на които може да откаже да изпълни издадената спрямо 33-годишния М. Г. от село Карапелит Европейска заповед за арест, като приведе в изпълнение у нас наложеното му от германските съдебни власти наказание.

         В Германия българският гражданин е бил осъден за взломна кражба и унищожаване на движими вещи. Той е бил признат за виновен в това, че на 7 януари 2015г. в град Офенбах на Майн е разбил входната врата на жилище и откраднал оттам документи, дрехи и обувки, както и различни спиртни напитки.Осен това той е нарязал кабелите на всички електрически уреди в дома.

            Постановената спрямо мъжа присъда е влязла в сила на 27 юли 2016г., а две години по-късно той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Задържан е у нас на 12 септември.

            Пред Окръжен съд - Добрич мъжът заяви, че не желае да бъде предаден на немските власти, а би искал да изтърпи наложеното му наказание на територията на България.

            Съдебният състав уважи молбата му, след като прецени, че в случая се иска предаване на български гражданин, трайно интегриран в българското общество, обвързан от множество неформални връзки - семейни и икономически, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реинтеграция, ако изтърпи на наказанието си у нас. Съдът взе предвид и обстоятелството, че присъдата в Германия е постановена за деяния, извършени преди повече от 3 години, като в този период мъжът е пребивавал на национална територия и няма данни да е извършвал противообществени прояви. Отдалечаването му след толкова време от близките би довело до излишна и непропорционална намеса на държавните власти в упражняването на правото на личен и семеен живот, посочва в аргументите си съдът.

            Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


26.09.2018 година
В Окръжен съд - Добрич откриха „синя стая“ за щадящо изслушване на деца

            В Окръжен съд - Добрич вече е обособена т.н. „синя стая“, предназначена за щадящо изслушване на деца, влезли по една или друга причина в досег с правосъдието. Помещението дава възможност разпитите на малолетни и непълнолетни да се осъществяват извън съдебните зали, в спокойна и предразполагаща обстановка, от обучени специалисти - педагози, психолози, социални работници.

            Стаята е изградена от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”. Това е седмото помещение за щадящо изслужване на деца в страната, открито в рамките на проекта, по който Окръжен съд - Добрич е един от партньорите.

            „Доволни сме, че нашият съд беше включен в проекта, защото сме убедени, че децата, като най-уязвимата група участници в съдебните и досъдебни процедури, се нуждаят от специална грижа, съобразена с тяхната възраст и интереси“, каза по време на откриването председателят на Окръжен съд - Добрич съдия Галатея Ханджиева. Тя обясни, че синята стая ще се ползва при наказателни производства с участието на деца, като свидетелите, жертви или извършители на противоправни деяния. Помещението е необходимо и за изслушване на деца в гражданското съдопроизводство, като най-често това се налага при семейни спорове за родителски права, когато се търси мнението на детето при кой от двамата родители иска да остане. Изслушвани могат да бъдат и деца, жертви на домашно насилие.

            За разлика от други градове, синята стая в Добрич е изградена в съдебната палата, което ще осигури бързина на производствата, стегнатост на съдебните заседания с участието на деца, без да е необходимо съдиите да напускат сградата, за да проведат изслушването на друго място, посочи още Ханджиева. На практика обаче децата дори няма да разбират, че влизат в съдебна сграда, тъй като помещението е разположено в административния корпус на сградата, където се намират само работни кабинети и освен това е осигурен достъпът до помещението през отделен от централния вход.

            Синята стая е обзаведена с подходящи мебели и осигурява близка до домашната среда. В нея са налични помощни материали – играчки и пособия за рисуване, предназначени да улеснят детето да илюстрира моменти от преживяното, ако се затруднява да говори за това.

            Помещението е оборудвано с необходимата аудио и видеотехника, и е свързано с една от съдебните зали, където разговорът с детето може да бъде наблюдаван в реално време на монитор от останалите участници в процеса - съдия, прокурор, подсъдим, адвокат и др. Изградената видеоконферентна връзка позволява въпросите към детето да бъдат задавани без да се осъществява директен контакт с него, а чрез експерта, който носи слушалка и микрофон.

            Разпитите в синята стая ще се записват и впоследствие могат да се използват многократно за целите на наказателните и граждански производства, за да не се налага децата да бъдат допълнително травмирани като повтарят една и съща информация.

            Гости на откриването бяха директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ - Добрич Магдалена Миткова и началникът на отдел „Закрила на детето“ Николинка Георгиева, с които съдът работи в сътрудничество при дела с участието на деца.

             „Работим активно със съдилищата, защото при всяко дело, свързано с дете социален работник задължително изготвя социален доклад или присъства на изслушване в съдебната зала“, обясни Миткова. Тя съобщи, че за миналата година служители на отдела са участвали в изслушването на 19 деца, а от началото на тази година до момента са проведени 7 изслушвания на малолетни и непълнолетни, като всички те са били свързани с граждански дела.

            Зам.-председателят на Районен съд - Добрич съдия Мариана Момчева, сподели, че преди доста години е имало случай, при който се е наложило пред съда да бъде изслушано около 4-годишно момиченце, пострадало от блудство, но подчерта, че за радост към настоящия момент няма наказателни производства с участието на деца.

            Новооткритата синя ще се ползва от Окръжния и Районния съд в Добрич, от прокуратурата, полицията и социалните служби. Специализираното помещение е единствено в община Добрич. В съдебния район с такова разполага и Районен съд - Генерал Тошево.

            Въвеждането на новата практика за изслушване на малолетни и непълнолетни е заложено в Закона за закрила на детето и отговаря на изискванията на международните правни актове, по които България е страна.


26.09.2018 година
Мярка „задържане под стража“ за 19-годишен, разследван за държане на наркотици с цел разпространение

            Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 19-годишния А.Г., който е привлечен като обвиняем за това, че на 22 септември т.г. в Добрич, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - около 84.2 грама марихуана и 38.4 грама амфетамин.

            Окръжният съд счете, че от събрания на този етап доказателствен материал може да се направи обосновано предположение, че младежът е извършил деянието, за което е разследван, а също, че съществува реална опасност той да се укрие.

            Предмет на престъплението са високорискови наркотични вещества в значително количество, чието разпространение до момента е доказано по отношение на поне две лица, коментира съдът. В определението се посочва още, че обвиняемият вече е осъждан, макар и като непълнолетен, за същото по вид престъпление, а настоящото деяние е извършено по-малко от 4 месеца след изтърпяване на наложената му пробация.

            Воден от тези съображения Окръжен съд - Добрич наложи на младежа най-тежката мярка за процесуална принуда.          

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


25.09.2018 година
След споразумение с прокуратурата условно наказание за 18-годишен, участвал в отвличане на непълнолетна

            Условно наказание от 1 година “лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок получи 18-годишният Юзджан Г. от Добрич, след като Окръжният съд одобри споразумението, сключено между подсъдимия, неговата защита и прокуратурата.

            С постигнатото споразумение страните по делото приемат за безспорно установено, че в съучастие с друг 40-годишен мъж, като съизвършител, младежът е отвлякъл непълнолетно момиче от село Крушари. Деянието било извършено на 24 юли т.г., след употреба на алкохол. Малко след отвличането в полицията бил подаден сигнал за случилото се и още същия ден пострадалата била освободена.

            От данните по делото става ясно, че престъплението е извършено спрямо девойка, с която 18-годишният искал да заживее на семейни начала.

            Младежът, който е с чисто съдебно минало, заяви пред Окръжния съд, че признава вината си, подписал е доброволно споразумението и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последствията на влязла в сила присъда.

            Досъдебното производство срещу втория обвиняем за престъплението все още не е приключило.


21.09.2018 година
Бивш областен управител и още двама подсъдими с осъдителни присъди за престъпления по служба

            Състав на Окръжен съд - Добрич постанови осъдителни присъди срещу трима подсъдими за престъпление по служба - Динчер Х., бивш областен управител на Добрич, Пламен Г. - бивш директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа и Костадин К. - бивш началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич.

            Бившият областен управител получи условно наказание от 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 2500лева. Съдът определи същото наказание и за втория подсъдим по делото Пламен Г., а Костадин К. беше осъден на 9 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено с 3-годишен изпитателен срок.

            Подсъдимите бяха признати за виновни в това, че в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, в периода от края на 2006г. до началото на 2008г., при условията на продължавано престъпление, са извършили неправомерни действия, свързани с продажбата на недвижими имоти, от което са настъпили значителни вредни имуществени последици за държавата и за Специализирана болница за рехабилитация "Тузлата"ЕООД в Балчик. Деянията били извършени умишлено с цел облага за купувачите, която се изразявала в разликата между платената за имотите цена и действителната им пазарна стойност.

            От събраните в хода на производството доказателства съдът намери за установено, че бившият областен управител е превишил властта и правата си като подписал 6 договора за продажба на земя, която била част от капитала на специализираната болница за рехабилитация "Тузлата", от което са настъпили значителни вредни последици за лечебното заведение на обща стойност 665743.44 лв., като случаят е особено тежък и престъплението е свързано с продажба на собственост на юридическо лице.      Неправомерните действия били осъществени в съучастие с Пламен Г., който като помагач съгласувал процедурата по изготвяне на договорите.

            Двамата, заедно с третия подсъдим по делото, бяха признати за виновни и в това, че са нарушили служебните си задължения при продажбата на един имот в Добрич и един в Шабла, от което са настъпили значителни вреди за държавата в размер на 135102.48 лв. и престъплението е свързано с продажбата на държавна собственост. Подсъдимия Костадин К. е извършил длъжностно нарушение като подписал скици без да са налице основанията за това, които послужили за сключване на двата договора за продажби.

            Динчер Х. беше признат за виновен за действията си при още една разпоредителна сделка, при която бил продаден държавен апартамент в Добрич, като вредите за държава в този случай са изчислени на 14900 лева.

            При определяне на наказанията съдебният състав прие, че по отношение на тримата подсъдими е налице изключително смекчаващо вината обстоятелство, а именно продължилото почти 5 години досъдебно производство, както и факта, че те са изправени на съд за деяния, реализирани преди повече от 10 години.

            Подсъдимите бяха осъдени да платят солидарно направените по делото разноски в размер на 4 237.42 лева.

            Постановената присъда не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.

            Съдебният състав обяви, че ще изготви мотивите по делото в 60-дневен срок.


20.09.2018 година
27-годишен влиза в затвора за кражби, грабеж и ползване на чужда банкова карта

            Ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и глоба от 500 лева наложи Окръжен съд - Добрич на 27- годишния Сергей Д. от село Победа, след като го призна за виновен в извършване на три престъпления - кражба, грабеж и ползване на платежен инструмент без съгласието на титуляра. Осъденият ще изтърпи присъдата си при първоначален строг режим.

            Мъжът извършил деянията в Добрич, в периода от 6 до 8 ноември 2017 година. Потърпевши били четирима души, като общата стойност на отнетото от тях имущество - пари, мобилни телефони, лични вещи и др., възлиза на 5 268.51 лева.

            По делото е установено, че на 6 ноември 2017г. подсъдимият извършил кражби като счупил стъкла на два паркирани автомобила и задигнал намиращите се вътре мъжки чанти, в които открил пари, лични вещи и дебитна карта. Той изхвърлил вещите, но прибрал парите и картата, с която още същия ден изтеглил 420 лева. На следващия ден изхарчил придобитата сума в игрална зала в Добрич и тъй като нямал с какво да се върне в дома си, решил да се огледа за „подходяща жена, на която да издърпа чантата“. Около 19.00 часа той осъществил замисленото.

            На 8 ноември мъжът извършил трета кражба от кола. Потърпевша била жена, която се качила в автомобила си, стартирала двигателя, но секунди преди да потегли подсъдимият отворил дясната предна врата и задигнал дамска й чанта, която била оставена на седалката.

            Наказателното производство срещу 27-годишния премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства. Пред съда той заяви, че съжалява за стореното.

            Мъжът беше осъден да плати обезщетение за причинените имуществени вреди на двама от пострадалите, които пожелаха да бъдат конституирани като граждански ищци в рамките на настоящото наказателно производство. Той ще плати и направените разноски по делото.

            Постановената присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


20.09.2018 година
Откриха и изправиха отново пред съда добричлия, опитал да избяга от правосъдието

            Подсъдим, обявен за издирване и задържан с Европейска заповед за арест, отново застана пред Окръжен съд - Добрич. 32-годишният Велин  М. е обвинен за това, че през октомври 2013г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, на обща стойност 451.74 лева.

            Делото срещу подсъдимия започна през 2015г., като в продължение на две години съдът направи нужното да издири и разпита множество свидетели, някои от които работят в чужбина.

            През септември миналата година, когато съдебното следствие вървеше към финал, мъжът спря да се явява на съдебните заседания и се укри. Съдът го обяви последователно за местно, общодържавно и повторно щателно издирване, след което спрямо него беше издадена Европейска заповед за арест. В резултата на проведеното търсене местонахождението на подсъдимия беше установено в Германия, където, оказа се, българският гражданин е бил задържан във връзка с разследване за трафик на хора. Впоследствие добричлията беше екстрадиран от Германия и приведен в затвора във Варна, което даде възможност процесът срещу него да продължи.     

            Проведено беше съдебно заседание, в което обаче изненадващо адвокатът на подсъдимия се отказа от поетата защита, като обоснова решението си със съществено разминаване между неговата професионална преценка и линията на защита, която подсъдимият желае да бъде осъществена.

            Съдът прецени, че следва да даде възможност на 32-годишния мъж да организира отново адвокатската си защита, която е задължителна предвид факта, че той е задържан под стража, и насрочи следващото заседание по делото за 6 октомври, от 9.00 часа.

            Междувременно до германските власти ще бъде изпратено запитване дали воденото там разследването спрямо българския гражданин е приключило и следва ли той да им бъде предаден отново след края на делото в Окръжен съд - Добрич.


18.09.2018 година
Окръжен съд - Добрич отказа да намали обезщетението, което осъден за изнасилване трябва да плати на пострадалата

            Състав на Окръжен съд - Добрич намери за неоснователна жалбата на осъден за изнасилване, внесена с искане да бъде намален размерът на обезщетението, което той трябва да плати на пострадалата.

            На първа инстанция Районният съд в Генерал Тошево е признал 53-годишния Димитър Б. за виновен в това, че на 28 септември 2015г. е изнасилил жена от генералтошевско село, като използвал сила и заплашване. На посочената дата мъжът извършил и блудствени действия спрямо същата жена. За двете деяния той е получил общо наказание от 3 години „лишаване от свобода“ условно с 5-годишен изпитателен срок. Постановено било мъжът да заплати и обезщетение от 6000 лв. за нанесените неимуществени вреди на пострадалата, заедно с лихвите, считано от датата на  извършване на престъпленията.

            Мъжът не е атакувал присъдата си по отношение на наложеното му наказание, а е обжалвал само размера на присъденото в полза на насилената жена обезщетение.

            Окръжният съд, след като се запозна със събраните по делото доказателства, изложените в жалбата доводи и становищата на страните, отхвърли искането на подсъдимия, като неоснователно. Нещо повече, в решението си съдебният състав определя обезщетението като „явно занижено“, предвид претърпените от жената, вследствие на посегателството, болки и страдания, и дългосрочните негативни последици върху нейната психика. Съдът прецени обаче, че не може да завиши размера на обезщетението, поради липсата на постъпил протест от страна на прокуратурата или жалба от пострадалата. По тази причина постановената от Районен съд - Генерал Тошево присъда беше изцяло потвърдена.

            Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.


14.09.2018 година
Очакват се заключителните пледоарии по дело срещу трима подсъдими за престъпление по служба

            В два поредни дни състав на Окръжен съд - Добрич ще заседава по дело, водено срещу трима подсъдими - Динчер Х., бивш областен управител на Добрич, Пламен Г. - бивш директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа и Костадин К. - бивш началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич. Съдебните заседания са насрочени за 17 и 18 септември, от 9.30 часа и са отредени за заключителните пледоарии по делото.

            Тримата подсъдими са обвинени за това, че в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, са извършили престъпления по служба, свързани с продажбата на 9 недвижими имота в Добрич, Шабла и местността „Тузлата“ в Балчик. Според обвинителния акт деянията са осъществени от края на 2006г. до началото на 2008г. при условията на продължавано престъпление и са довели до неправомерно придобиване на имущество от държавата и от Специализирана болница за рехабилитация "Тузлата"ЕООД.

            Прокуратурата твърди, че бившият областен управител е превишил властта и правата си като подписал 6 договора за продажба на земя, която била част от капитала на специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" в Балчик, от което са настъпили значителни вредни последици за лечебното заведение и случаят е особено тежък. Посочва се, че той е действал в съучастие с Пламен Г., който съгласувал процедурата по изготвяне на договорите.

            Според държавното обвинение двамата, заедно с третия подсъдим по делото, са нарушили служебните си задължения и при продажбата на един имот в Добрич и един в Шабла. От бившия областен управител се търси отговорност за още една сделка, при която е продаден държавен апартамент в Добрич.

            Прокуратурата твърди, че подсъдимите са извършили нарушенията умишлено с цел да набавят облага за купувачите, която се изразявала в разликата между платената за имотите цена и действителната им пазарна стойност.


14.09.2018 година
Отложиха делото срещу подсъдим за грабеж, придружен с опит за убийство

            Делото срещу подсъдим за грабеж, придружен с опит за убийство, не тръгна днес в Окръжен съд - Добрич. Причина за това стана отсъствието на двама от общо четиримата наследници на пострадалия.

            В съдебната зала стана ясно, че адресът на единия от тях не е бил известен при призоваването му, но днес такъв беше представен пред съда. Съдебният състав прецени, че това е процесуална пречка, поради която не може да се даде ход на делото, тъй като двамата отсъстващи имат право да се конституират като частни обвинители и граждански ищци. Съдът счете, че след като вече има адрес, на който лицето може да бъде призовано, трябва да се положат усилия това да бъде направено. Още повече, че присъстващите в залата наследници заявиха, че възнамеряват да предявят граждански иск във връзка с разноските, направени за лечението на пострадалия.

            Определена беше нова дата за провеждане на разпоредително заседание по наказателното производство - 25 септември, за която да бъдат призовани и отсъстващите днес лица.

            Подсъдим в процеса е 19-годишният С. С. от село Росица. Той е привлечен под отговорност за това, че през нощта на 12 август 2017г. чрез употреба на сила е отнел от 79-годишен мъж от същото село две кутии цигари, като грабежът е бил придружен с опит за убийство. Престъплението било извършено в дома на пострадалия. Девет месеца по-късно възрастният мъж е починал от заболяване, което не е било свързано с нападението.

             Делото се гледа от разширен съдебен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели, което е задължително, когато подсъдимият е обвинен в престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


13.09.2018 година
Магистрати от Унгария гостуваха в Окръжен съд - Добрич

            Петима унгарски съдии от Районен съд - гр. Мако и Окръжен съд - гр.Сегед посетиха Окръжен съд - Добрич и се срещнаха с председателя на институцията съдия  Галатея Ханджиева.

            Юристите разговаряха за сходствата и различията в съдебните системи на двете държави, за назначаването и кариерното израстване на съдиите, за техните права и задължения. Коментирани бяха и съществуващите в двете европейски страни кодекси за етично поведение на магистратите.

            Гостите проявиха интерес към образователните инициативи, реализирани от Окръжния съд с цел повишаване на правната грамотност сред учениците, както и към традицията в съда да се представят изложби с творби на млади художници.

            Делегацията имаше възможност да разгледа Съдебната палата и да присъства на кратка презентация за дейността на Окръжния съд.

            Унгарските магистрати гостуват в страната ни по линия на Програмата за двустранен обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО), в рамките на която си партнират с Районен съд - Балчик. Визитата им в Добрич беше инициирана от председателя на балчишкия съд Ивелина Велчева.


13.09.2018 година
Обвинен в грабеж, придружен с опит за убийство, застава на подсъдимата скамейка

            Разширен съдебен състав на Окръжен съд - Добрич ще гледа дело срещу подсъдим, обвинен за грабеж, придружен с опит за убийство. Разпоредителното съдебно заседание по наказателното производство е насрочено за утре - 14 септември, от 10.00 часа. Делото ще се гледа от двама съдии и трима съдебни заседатели, което е задължително, когато подсъдимият е обвинен в престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

            Пред съда ще се изправи 19-годишният С. С. от село Росица. Той е привлечен под отговорност за това, че  през нощта на 12 август 2017г.  е отнел от 79-годишен мъж от същото село две кутии цигари, като употребил за това сила. Грабежът бил придружен с опит за убийство, твърди прокуратурата.

            Според обвинителния акт младежът влязъл в дома на потърпевшия и му нанесъл множество силни удари по главата и тялото. След побоя пострадалият останал да лежи на пода в дома си, а подсъдимият  взел намиращите се на масата две кутии цигари, едната от които била наполовина празна и тъй като не успял да открие пари си тръгнал. В хода на разследването било установено, че общата стойност на отнетите чрез употреба на сила вещи възлиза на 7.35 лева.

            Възрастният мъж бил намерен на сутринта от негов родственик, който го открил на пода окървавен и неконтактен. В много тежко състояние пострадалият бил приет за лечение в добричката болница. Според изготвената в хода на разследването съдебно-медицинска експертиза, вследствие на побоя животът на възрастният мъж е бил в реална опасност и той е оцелял само благодарение на оказаната му навременна високоспециализирана медицинска помощ. През септември пострадалият бил изписан от болница и настанен в хоспис, където постепенно започнал да се възстановява. По време на досъдебното производство обаче мъжът е починал, като причина за смъртта му била заболяване - внезапна сърдечна смърт.

            Наред с обвинителния акт в Окръжен съд - Добрич са постъпили и писмени изявления от подсъдимия и неговия защитник, в които се настоява за „възобновяване“ на досъдебното производство с цел извършване на допълнителни следствени действия. Депозираните искания ще бъдат разгледани на предстоящото разпоредително заседание.


11.09.2018 година
Окръжен съд - Добрич остави в ареста разследван за палеж

            Състав на Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на разследван за палеж за изменение на наложената му на 31 август т.г. от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража”.

            Той е привлечен като обвиняем за извършен на 2 януари т.г. палеж в село Медово, при който са били унищожени 5000 бали фураж. Първоначално с постановление на водещия разследването полицай на  мъжа била наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 500 лева.

            На 30 август обаче той бил задържан от наблюдаващия делото прокурор, след като два дни по-рано нанесъл побой на бившата си съпруга. Жената е свидетел по делото и твърди в показанията си, че от датата на първоначалното му привличане като обвиняем мъжът многократно е отправял закани за убийство към нея и нейни близки, включително и към потърпевшия от палежа.

            Окръжният съд прецени, че с горното си поведение мъжът е нарушил взетата спрямо него първоначална мярка за неотклонение.

            Доколкото една от целите на „паричната гаранция“ е да попречи на обвиняемия да извърши друго престъпление, то очевидно в случая тя не е изпълнила предназначението си, коментира съдът. В тази връзка законосъобразно и обосновано Районен съд - Добрич е заменил наложената му „парична гаранция“ с най-тежката мярка за процесуална принуда, посочват окръжните магистрати.

            Съдебният състав постанови определението си като взе предвид и съдебното минало на лицето, независимо от настъпилата реабилитация, негативните характеристични данни и цялостното поведение на обвиняемия.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.


 

07.09.2018 година
Окръжен съд - Добрич измени мярката за неотклонение на разследван за палеж

            Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на мъж от  село Лозенец, общ. Крушари за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. 34-годишният П.М. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР за това, че на 21 срещу 22 юни т.г., умишлено е умъртвил 69-годишен мъж от Добрич, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив. Според събраните на този етап данни от разследването 34-годишният е бил в дома на загиналия, между двамата възникнал конфликт и задържаният нанесъл удари на възрастния мъж, в резултат на които той е починал.

            В съдебното заседание днес мъжът отрече да е извършил престъплението, в което е обвинен. Той настоя съдът да промени мярката му за неотклонение с мотив, че страда от тежко заболяване, здравословното му състояние се е влошило и е имал няколко припадъка в ареста.

            Окръжният съд установи обаче, че твърденията на мъжа не се подкрепят от приложените по делото медицински документи. Евентуалното наличие на тежко заболяване следва да бъде установено от назначената по досъдебното производство съдебно-психиатрична експертиза, прецени съдът и прие, че към настоящия момент  липсват доказателства за несъвместимост на здравословното състояние на арестанта с условията за живот в местата за лишаване от свобода.

            В определението си съдът посочва, че все още е налице обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към разследваното тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Реална е и опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдът определи 30-дневен срок, в който няма да се допуска ново искане за промяна на мярката, освен ако то се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемия.

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.


 

05.09.2018 година
Младеж, държал наркотици с цел разпространение, с условна присъда след споразумение с прокуратурата

            Условно наказание от 1 година и 6 месеца “лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лв. получи младеж от Добрич, след като Окръжният съд одобри споразумението, сключено между подсъдимия, неговата защита и прокуратурата.

            С постигнатото споразумение страните по делото приемат за безспорно установено, че на 17 май т. г., в гр. Добрич, 20-годишният  Н. Н., без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - марихуана, разпределена в 4 отделни пакетчета, с общо тегло 48.38 грама, на обща стойност 290.28 лева.

            Подсъдимият декларира пред съда, че признава вината си, отказва се от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред и е наясно, че постигнатото споразумение има последиците на влязла в сила присъда. Той прие да плати и направените по делото разноски в размер на 198.98 лева.           

            В отделно съдебно заседание Окръжен съд - Добрич разпореди иззетата като веществено доказателство марихуана да бъде унищожена.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно.


 

04.09.2018 година
Мъж от Тервел ще плати 1200 леи за съдебните разноски  по водено срещу него дело в Румъния

            40-годишният Я. А. от Тервел ще плати 1200 леи за съдебните разноски  по водено срещу него дело в Румъния. Това реши Окръжен съд - Добрич, след като разгледа изпратено от румънските власти удостоверение за прилагане на принципа за взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

            В Румъния българският гражданин е бил осъден за това, че на 28 септември 2014г., около 15.23 часа, в района на село Батута, е управлявал микробус без да притежава свидетелство за управление на МПС. Деянието му било засечено, след като бил спрян от екип на пътна полиция за превишена скорост. В хода на извършената проверка той представил личната си карта и удостоверение за регистрация на колата, но признал, че не притежава шофьорска книжка. Мъжът обяснил, че е преминал шофьорски курс в България и е решил да седне зад волана, тъй като неговият брат, който управлявал колата от Германия до Румъния, бил много изморен. Направена била справка, която потвърдила, че мъжът не притежава свидетелство за управление, издадено от българските власти.

            За извършеното деяние той бил осъден условно на 8 месеца „лишаване от свобода“ с 2-годишен изпитателен срок. Мъжът бил задължен да плати на румънската държавата и сумата от 1200 леи за направените  съдебни разноски, като наложената му финансова санкция е изпратена за признаване и изпълнение от Окръжния съд в Добрич.

            След като се запозна с материалите по делото съдът прецени, че мъжът следва да плати 526.41 лв., равностойни на 1200 леи по курса на БНБ към датата на постановяване на решението за санкцията - 3 март 2016 година.

            Делото беше гледано в отсъствието на санкционирания, който не е бил открит на адреса му за призоваване. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


 

23.08.2018 година
Две българки, осъдени в Холандия за кражби, ще излежат присъдите си в наш затвор

            Влезе в сила решение на Окръжен съд - Добрич, което дава право на две осъдени в Холандия българки да изтърпят наложените им наказания в български затвор. 24-годишната М. П. от добричкото село Дончево и родената в Добрич 20-годишна М. П., която понастоящем живее в село Борец, обл. Пловдив, са били осъдени за три деяния, квалифицирани по холандското законодателство като кражба от две заедно действащи лица.

            Двете са били признати за виновни в това, че през август 2017г., в различни населени места в Холандия, са извършили джебчийски кражби. От четирима потърпевши били отнети общо три портмонета и един смартфон. За деянията си 24-годишната е получила наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 месеца, а 20-годишната е била осъдена на 6 месеца затвор.

            Постановените спрямо тях присъди са влезли в сила на 23 май т.г., след което холандските власти са ги обявили за международно издирване с Европейски заповеди за арест, издадени с цел изтърпяване на наложените им наказания. Двете жени са задържани в Добрич на 9 август.

            В производството пред Окръжен съд - Добрич те поискаха да не бъдат предавани на холандските власти, а да изтърпят присъдите си в български затвор, за да могат да бъдат посещавани от своите близки.       Окръжен съд - Добрич намери молбите им за основателни и отказа да изпълни Европейските заповеди за арест, като прие да приведе в изпълнение у нас наложените им в Холандия наказания. Съдът взе решението си, след като отчете, че жените са български гражданки, постоянно пребиваващи на територията на нашата страна, семейни са и имат по две малолетни деца. Съдебният състав счете, че следва да се спази правото на осъдените да изтърпят наказанието „лишаване от свобода“ най-близко до местоживеенето си, за да не се прекъсват семейните им контакти и да не се затрудни впоследствие правилната им ресоциализация.

            Жените вече са приведени в Сливенския затвор, където ще търпят наказанията си..


 

22.08.2018 година
Окръжен съд - Добрич измени мярката за неотклонение на разследван за причинена по непредпазливост смърт на пешеходец

            Окръжен съд - Добрич уважи молбата на 22-годишния Р.К. от Добрич и измени наложената му мярка за неотклонение  от „задържане под стража” в „парична гаранция“.

            Младежът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Първо РУ на МВР - Добрич за това, че на 23 юни т.г., в Добрич, по ул.“Хр.Ботев“ на кръстовището с ул.“Гривица“, при управление на мотоциклет „Сузуки“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 66-годишен пешеходец. Според обвинението младежът е извършил деянието след употреба на наркотично вещество - канабис и без да има необходимата правоспособност, като след инцидента е избягал от местопроизшествието.

            В съдебната зала и двете страни изразиха становище, че мярката за неотклонение на задържания трябва да бъде променена в по-лека. Защитникът на младежа поиска тя да бъде заменена с „подписка“, а представителят на прокуратурата настоя за „парична гаранция“.

            След преценка на материалите по делото и доводите на страните, Окръжен съд - Добрич наложи на обвиняемия “парична гаранция“ в размер на 1500 лева.

            Съдът постанови определението си като взе предвид факта, че спрямо младежа е повдигнато обвинение за деяние, извършено по непредпазливост, а в такива случаи според законовите разпоредби задържането под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от два месеца.

            Младежът е задържан на 23 юни и днес изтича посоченият срок за задържане, пояснява съдът. Това налага мярката да бъде изменена в по-лека, въпреки че и към настоящия момент е налице обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието, предмет на разследването, и все още съществува опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, коментира съдът. В определението се посочва, че законодателят е вменил задължение на прокурора след изтичането на двумесечния срок незабавно да разпореди освобождаване на задържаното лице, но тъй като това не е извършено, следва съдът да го направи.

            Съдебният акт може да бъде обжалван в тридневен срок пред Апелативен съд - Варна. Определението подлежи на изпълнение след влизането му в сила.


07.08.2018 година
Осъдиха шофьор, опитал да подкупи полицаи

            Окръжен съд - Добрич наложи условно наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок на мъж от село Пчелино, опитал да подкупи полицейски служители. На подсъдимия беше наложена и глоба от 200 лева.

            Съдебният състав призна 37-годишния С. Я. за виновен в това, че на 26 юли т.г., на пътя Добрич - курорт „Албена“, направил опит да даде подкуп на двама младши полицейски инспектори от състава на Второ районно управление на МВР - Добрич.

            Двамата полицейски служители патрулирали в участъка между селата Бранище и Стефаново. Около 10.30 часа те спрели подсъдимия, който управлявал товарен автомобил без включени дневни светлини на фаровете. След като разбрал, че ще му бъде съставен фиш за извършеното нарушение, мъжът извадил от джоба си банкнота от 20 лева и я пъхнал между листите на кочана с фишове, който бил оставен върху багажника на полицейския автомобил. Полицаите незабавно уведомили за случилото се дежурния служител при Второ РУ на МВР - Добрич.

            В съдебната зала мъжът призна изцяло вината си и фактите, изложени в обвинителния акт. Това даде основание на Окръжен съд - Добрич да приложи процедурата на съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното на подсъдимия наказание от 9 месеца „лишаване от свобода“ беше намалено с една трета.

            Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


03.08.2018 година
Окръжен съд - Добрич остави в ареста 19-годишен, разследван за разпространение на наркотици

            Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на 19-годишен младеж от Генерал Тошево за изменение на наложената му на 1 юни т.г. мярка за неотклонение „задържане под стража”.

            Той е привлечен като обвиняем за това, че на 29 май т.г. в Генерал Тошево е държал с цел разпространение и разпространил чрез продажба високорисково наркотично вещество - марихуана, с тегло 0.77 грама.

            В съдебното заседание 19-годишният помоли за по-лека мярка за неотклонение, като увери, че няма намерение да се укрива. Неговият адвокат заяви, че от събраните по делото доказателства не би могло да се направи извода, че той е извършител на престъплението, в което е обвинен. Защитата представи документи, които удостоверяват, че 19-годишният е студент, и призова съда да му даде шанс да продължи обучението си във втори курс.

            Представителят на прокуратурата определи като неоснователно искането за изменение на наложената мярка, като подчерта високата обществена опасност на престъплението, за което младежът е разследван.

            Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, счете, че не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат изменение на първоначално наложената на младежа мярка за неотклонение. В мотивите си съдът посочва, че са налице достатъчно данни за неговата съпричастност към разследваното деяние, както и че съществува опасност той да извърши друго престъпление. Изявеното желание от задържания да продължи обучението си във висше учебно заведение не игнорира тази опасност, допълва в определението си съдът. Отбелязва се още, че за обвиняемия са представени лоши характеристични данни, както и че разследваното деянието е извършено в изпитателния срок на предходно негово условно осъждане.

             Воден от тези съображения и предвид факта, че задържането на лицето към настоящия момент е в рамките на разумните срокове, предвидени в закона, Окръжен съд - Добрич потвърди първоначално наложената на 19-годишния най-тежка мярка за процесуална принуда.

            Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


30.07.2018 година
Глоба от 1000 евро ще плати българин, извършил нарушение по Закона за движение по пътищата в Германия

            Окръжен съд - Добрич призна финансова санкция, наложена в Германия на български гражданин от каварненското село Хаджи Димитър за извършено правонарушение по Закона за движение по пътищата. 29 - годишният мъж е бил глобен за това, че на 8 юли 2015г. е управлявал мотоциклет без да притежава книжка с необходимата за това категория.

            Нарушението му било засечено по федерална автомагистрала, където той се движел с мотоциклет със скорост от 45 км/ч., въпреки че знаел, че не притежава свидетелство за управление на МПС - клас М.

            Решението за налагане на глобата е било постановено от съдебен орган в Германия и е влязло в сила на 13 октомври 2017 година. Разпоредено било мъжът да плати и направените разходи по съдебното производство в размер на 78.70 евро.

            Производството в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено от германските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

             Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената глоба и мъжът трябва да плати 2109.75 лева, които са равностойни на общия размер на наложената в Германия санкция от 1078.70 евро.

            В съдебната зала българският гражданин заяви, че съжалява за извършеното нарушение и желае да плати наложената му глоба.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


27.07.2018 година
Условни наказания за двама младежи, откраднали портфейл и теглили пари с чужда банкова карта

            Влезе в сила присъда на Окръжен съд - Добрич, с която са наложени условни наказания на двама младежи, откраднали портфейл и теглили пари с чужда банкова карта. Подсъдимите - на 18 и 15 години, са признати за виновни в това, че на 2 декември 2017г. в Каварна, след предварителен сговор, в немаловажен случай, откраднали кожен портфейл, на стойност 18.50 лв., в който имало 450 лв., лични документи и банкови карти с бележки за ПИН кодове. Кражбата била извършена през нощта от паркиран в Каварна автомобил. Двамата успели да проникнат в колата като си послужили с техническо средство - отвертка. После, при условията на продължавано престъпление, в съучастие помежду си, те използвали едната банкова карта, с която изтеглили общо 400 лева.

            През деня младежите изхарчили цялата придобита от деянията им сума. Парите били изразходвани за такси от Каварна до Добрич, за дрехи и за храна. След пазаруването, в което участвала и приятелката на единия подсъдим, тримата се върнали в Каварна. На следващия ден, тъй като останали без никакви средства, подсъдимите решили отново да теглят пари с банковите карти. Направили 7 опита за транзакции, но всички се оказали неуспешни.

            За всяко от извършените деяния младежите получиха отделни наказания, като съдът определи те да изтърпят по-тежките от тях. 18-годишният, който е извършил кражбата в условията на повторност, получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок, както и глоба от 400 лева. 15-годишният също беше осъден условно, след като съдът прецени, че макар и непълнолетен, той е разбирал свойството и значението на извършеното от него и е могъл да ръководи постъпките си. Наложено му беше наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 2-годишен изпитателен срок, както и наказание „обществено порицание“.

            Производството премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определените наказания на подсъдимите бяха редуцирани с една трета. Съдът приложи процедурата, след като двамата се признаха за виновни по всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт и изразиха съгласие да не се събират доказателства по тях. Те ще платят солидарно и сумата от 868.50лв., представляваща обезщетение за нанесените с деянията им имуществени вреди, както и направените по делото разноски в размер на 366.79 лева.


24.07.2018 година
Условно наказание за мъж, причинил по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие

            Условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на 28-годишен мъж,  причинил по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие. Съдът го лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.

            Подсъдимият И.Г. беше признат за виновен в това, че на 22 октомври 2014г., на около 0.5 км след края на Тервел, движейки се в посока Добрич, при управление на товарен автомобил, нарушил правила от Закона за движението по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 61-годишна жена.

            От данните по делото става ясно, че в посочения участък от пътя в едно и също направление се движели три превозни средства. Първи в колоната бил лек автомобил, след него товарният автомобил, управляван от подсъдимия, а последна била колата, в която пътувала загиналата жена. До катастрофата се стигнало при изпреварване, предприето от подсъдимия, след като водачът на третата кола вече извършвал същата маневра. В резултат на това последвало съприкосновение между двете превозни средства, лекият автомобил се завъртял, напуснал платното за движение и се блъснал последователно в бетонен стълб и крайпътно дърво.

            Първоначално за причиняване на катастрофата било повдигнато обвинение на водача на колата, в която пътувала загиналата жена. С присъда от 18 юли 2016г. обаче състав на Окръжен съд - Добрич е го признал за невинен по повдигнатото му обвинение, като постановената оправдателна присъда е била потвърдена и от Апелативен съд - Варна. Мъжът бил оправдан въз основа на заключението на  изготвена по делото нова тройна автотехническа експертиза, според което маневрата изпреварване е била предприета от него правомерно и би завършила нормално, ако водачът на товарния автомобил също не е започнал изпреварване.

            В пледоарията си прокурорът по настоящото дело подчерта, че и тримата участници в пътнотранспортното произшествие са направили нарушения, но извършеното от подсъдимия е било първопричината за настъпване на тежката катастрофа.

            По делото като частни обвинители бяха конституирани наследниците на загиналата. Техният адвокат също заяви, че нарушението на правилата за изпреварване, извършено от подсъдимия, е било ключово за настъпване на пътното произшествие, довело до фаталния резултат.

            Делото беше гледано по реда на съкратеното съдебно следствие и първоначално определеното наказание на подсъдимия беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна фактите, посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Пред съда той изрази съжаление за случилото се и поиска справедливо решение.

            Двамата му адвокати заявиха, че вината на подзащитния им не е доказана по несъмнен начин и поискаха съдът да го оправдае или, при положение, че съдебният състав приеме престъплението за доказано, да му бъде наложено минимално наказание, предвид нарушения, извършени и от страна на другия водач, предприел изпреварване.

            Съдебният състав постанови присъдата си, след като намери, че подсъдимият е виновен по повдигнатото му обвинение. Мъжът ще плати и направените по делото разноски в размер на 4372.86 лева.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


20.07.2018 година
Бивш директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич с осъдителна присъда за престъпление по служба

            Състав на Окръжен съд - Добрич постанови осъдителна присъда срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич Стилиян М., подсъдим за престъпление по служба, като му наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок. Той беше лишен и от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 5 години.

            Подсъдимият беше признат за виновен в това, че в периода от 13.11.2009г. - до 03.09.2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за другиго - за търговските дружества „Митев“ ЕООД - Добрич и „Макситур Бряг на изгрева“АД - Варна, не е изпълнил служебните си задължения, установени в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като в резултат на това негово бездействие са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в замърсяване и увреждане на имот, с площ от 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, граничещ с плаж „Кранево - север“ и съставляващ част от Държавния поземлен фонд.

            От събраните в хода на производството доказателства съдът намери за установено, че подсъдимият не е сезирал компетентните органи за необходимостта от премахване на съществуващ в имота незаконен строеж „Двуетажен хотел“ и на строежи с временен статут - заведение „Винарна“ и „Медицински пункт“, за чието запазване в посочения период нямало издадено решение от областен управител на област Добрич или на Общинския съвет на Община Балчик. Той не е предприел и действия, с които да инициира премахването на поставени в имота без надлежни разрешения и без правно основание преместваеми обекти - бунгала, метални конструкции, фургони, павилиони, каравани и др.

            Подсъдимият не е упражнил и контрол върху дейността на назначените с негови заповеди комисии за извършване на теренни проверки за състоянието на имота и е допуснал изготвените констативни протоколи да не отговорят по съдържание на действителното положение за състоянието и ползването на процесния имот, което е попречило за започването на процедура за изземване на поземления имот от лицата, които неправомерно са го ползвали в този времеви период. Освен това, в периода 2010г.-2013г., подсъдимият не издал и заповеди за сформиране на комисии, които да извършат проверки през летния сезон, въпреки че знаел, че тогава неправомерното ползване на имота било най-интензивно.

            Подсъдимият не е изпълни задълженията си по отношение на имота с цел да осигури финансова изгода от неправомерното му ползване за дружеството-концесионер на плажна ивица „Кранево-север“ и за дружеството-подизпълнител на концесионера, което било собственост на неговия баща.

             Обвинението срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич беше повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. В състоялите се в предходно съдебно заседание пледоарии представителят на прокуратурата поиска подсъдимият да получи наказание между 3 и 4 години лишаване от свобода и забрана да заема държавна длъжност. Пред съда подсъдимият заяви, че не е извършвал престъпление, винаги е спазвал законите и продължава да ги спазва, и поиска да бъде оправдан. Адвокатът му също настоя за постановяване на оправдателен съдебен акт, като заяви, че подзащитният му не е извършил престъплението, в което е обвинен с обвинителния акт и доказателствата за това се съдържат в материалите по делото.

            Съдебният състав намери, че подсъдимият е виновен по повдигнатото му обвинение и постанови осъдителната си присъда. Подсъдимият ще плати и направените по делото разноски в размер на 4113.51 лева.

            Окръжен съд - Добрич ще изготви мотивите към постановения съдебен акт в законоустановения срок.

            Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


17.07.2018 година
Условно наказание за жена, теглила пари с чужда банкова карта

            Условно наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3 - годишен изпитателен срок ще търпи 33-годишна жена от село Оброчище, използвала платежен инструмент без съгласието на титуляра, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между подсъдимата и прокуратурата.

            Жената се  признава за виновна в това, че  на 31 декември 2017г., при условията на продължавано престъпление, два пъти използвала чужда дебитна карта, с която изтеглила общо 90 лв. от банкомат в курорт „Албена“.

            Пред разследващите органи тя обяснила, че била на работа в курорта и след края на работния ден, докато вървяла към автобусната спирка, видяла портфейл на пътя, намерила вътре банковата карта, към която имало ПИН код и решила да я използва, а портфейла изхвърлила.

            Разследването на деянието започнало, след като потърпевшият, който също работел в курорта, сигнализирал, че установил липсата на портфейла си, както и че една от намиращите се в него дебитни карти била използвана.

            Пред съда жената изрази съжаление за стореното. Тя декларира, че е подписала доброволно споразумението, съгласна е с неговите параметри и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Подсъдимата вече е възстановила причинените от престъплението имуществени вреди.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


13.07.2018 година
Окръжният съд призна глоба, наложена на мъж от Добрич в Германия

            Окръжен съд - Добрич призна финансова санкция, наложена в Германия на  35-годишния Д. Д. от Добрич. Той е бил глобен със 70 евро заради нарушение на разпоредбите за движение по пътищата. Мъжът е бил санкциониран за това, че на 19 юни 2017г. като водач на лек автомобил с добричка регистрация, движейки се по федерална автомагистрала в посока Берлин, е превишил максимално допустимата скорост извън населени места с 24 км/час. Българският гражданин е пътувал със 104км/час при максимално допустима от 80 км/час.

            Производството в Окръжния съд беше образувано  след изпратено от Федерална служба „Правосъдие” - Бон  удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

            Съдебният състав  прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената санкция и мъжът следва да плати 192.65лв., равностойни на 98.50 евро - наложената глобата от 70 евро и 28.50 евро за направените разноски по производството в Германия.

            Делото беше гледано в отсъствието на санкционирания добричлия, който не е бил открит на адреса му за призоваване. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


10.07.2018 година
2 години затвор за мъж, извършил кражба в условията на опасен рецидив

            Състав на Окръжен съд - Добрич потвърди 2-годишна ефективна присъда, постановена от Добричкия районен съд срещу 25-годишния Е.М. от Добрич.

            На първа съдебна инстанция подсъдимият е бил е признат за виновен в това, че на 17 септември 2017г. в Добрич, при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 338.20 лева. Мъжът извършил кражбата от къща, в която проникнал като счупил остъкленото преддверие към дома и повредил бравата на входната врата. От жилището той задигнал метална количка, кафемашина, прахосмукачка, монитор за компютър, куфар, три стенни часовника, две електрически шевни машини, инструменти и др. вещи.

            25-годишният е бил осъден в условията на съкратено съдебно следствие, след като е признал вината си и всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Впоследствие той е обжалвал постановения съдебен акт с искане за по-леко наказание, под определения в закона минимум, с твърдението, че има многобройни смекчаващи вината му обстоятелства.

            Окръжният съд прецени обаче, че определеното от Районния съд наказание в размер на 2 години „лишаване от свобода” е справедливо, ще въздейства предупредително върху подсъдимия и ще му отнеме възможността да върши други престъпления.          Съдебният състав счете, че подбудите за извършване на деянието трябва да се търсят не в липсата на доходи и трудова заетост, както твърди в жалбата си подсъдимият, а в ниската степен на общественото му съзнание, в неговия престъпен навик и в грубото незачитане на установения в страната правов ред, в частност чуждото право на собственост.

Воден от тези съображения съдът потвърди изцяло първоинстанционната присъда. Мъжът ще търпи наложеното му наказание при първоначален строг режим. Той е осъден да плати и обезщетение за причинените с деянието имуществени вреди, както и направените по делото разноски в размер на 147.50 лева.

 Постановеното от Окръжен съд - Добрич решение е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.


04.07.2018 година
Глоба от 340 британски лири ще плати българин, шофирал без предпазен колан в Англия

            Окръжен съд - Добрич призна финансова санкция, наложена в Англия на мъж от Добрич за това, че през май 2017г. е шофирал без предпазен колан. Нарушението било извършено в района на град Грейс, област Есекс, където мъжът управлявал лек автомобил с добричка регистрация без да спази задължителното изискване за поставяне на предпазни колани в моторните превозни средства.

            За извършеното деяние 32-годишният М.И. е бил глобен от компетентните органи в Обединено кралство - Англия и Уелс.

            Със съдебно решение, постановено на 1 ноември 2017г., на българския гражданин е била наложена санкция в общ размер 340 британски лири. Сумата включва глоба от 220 лири, 90 лири за направените разходи по съдебното и административно производство, както и определените със същото решение 30 лири към обществен фонд или организация за подпомагане на жертвите.

            Производството в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено удостоверение, обосновано с Рамково решение на Съвета, относно прилагането на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

             Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената глоба и мъжът трябва да плати 760.98 лв., равностойни на 340 британски лири по курса на БНБ към датата на постановяване на решението за санкцията.

            В съдебната зала санкционираният български гражданин заяви, че знае за извършеното нарушение и желае да плати наложената му глоба.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


03.07.2018 година
Осъден в Полша български гражданин ще търпи наказанието си у нас

            Окръжен съд - Добрич уважи молбата на осъден в Полша български гражданин да изтърпи наложеното му наказание от 2 години „лишаване от свобода“ в български затвор. Съдебният състав счете, че са налице основанията, визирани в Европейското законодателство, въз основа на които може да откаже да изпълни издадената спрямо 31-годишния С.С. от Каварна Европейска заповед за арест, като приведе в изпълнение у нас наложеното с полската присъда наказание на мъжа.

            В Полша българският гражданин е бил осъден за това, че на 25 юли 2015г., в местността Кринки, община Броди, умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е настъпило пътно-транспортно произшествие, довело до смъртта на един човек и причиняване на телесни повреди на други двама души.

            Постановената спрямо мъжа присъда е влязла в сила през декември 2017г., а на 20 юни т.г. той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд в полския град Киелце, с която се претендира предаване на лицето с цел изтърпяване на наложеното наказание.

            Окръжен съд - Добрич, след преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, прие за основателно заявеното от мъжа искане да търпи наказанието си в български затвор, близо до семейството си, за да може да бъде посещаван от своите роднини. По делото е установено, че той има постоянен адрес в Каварна, където живее на съпружески начала с майката на двете си деца. Съдебният състав счете, че в случая се иска предаване на български гражданин, който трайно се е интегрирал в българското общество, създал е фактически връзки - семейни и икономически, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реинтеграция, след като изтърпи наказанието си у нас.

            Съдът взе предвид и обстоятелството, че присъдата в Полша е постановена за деяние, извършено преди близо 3 години, като в този период мъжът е бил преимуществено в нашата страна, без да е извършвал престъпления.

            Воден от тези съображения Окръжният съд отказа да изпълни Европейската заповед за арест, а прие да приведе в изпълнение наложеното с присъдата в Полша наказание на българския гражданин.

            Решението подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


02.07.2018 година
Окръжен съд - Добрич допусна предаване на български гражданин на германските съдебни власти

            Окръжен съд - Добрич допусна предаване  на български гражданин на германските съдебни власти в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест с цел изтърпяване на наложено му ефективно наказание „лишаване от свобода“.

            В Германия 45-годишният А.С. е бил осъден на 1 година и 10 месеца „лишаване от свобода“, след като е бил признат за виновен в склоняване към проституция, трафик на хора и нанасяне на телесна повреда. Присъдата е била постановена на 10 април 2014г. от Областен съд - Берлин. На 14 май т.г. компетентните германски власти са обявили мъжа за международно издирване с Европейска заповед за арест.

            От получените в Окръжния съд документи става ясно, че той трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, след като от него се приспадат 220 дни, времето през което е бил в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража".

            Задържаният даде пред Окръжен съд - Добрич доброволно съгласие да бъде предаден на германските власти, за да изтърпи присъдата си. Той заяви, че не се отказва от принципа на особеността, според който германските власти могат да го преследват само за престъпленията, посочени в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние.

            Окръжният съд счете, че не са налице основания за отказ от изпълнение на Европейската заповед за арест и следва да постанови предаването на 45-годишния мъж на германските съдебни власти.

            Съдебният състав потвърди наложената на мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“, като разпореди задържаният да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване на германските власти.

            Решението на Добричкия окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.


27.06.2018 година
Задържаха под стража мъж от Каварна, издирван за изтърпяване на присъда в Полша

            Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на мъж от Каварна, издирван за изтърпяване на присъда в Полша. 31-годишният С.С. е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена на 20 юни т.г. от Окръжен съд в полския град Киелце във връзка с влязла в сила присъда, с която му е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години. В Полша мъжът е бил осъден за това, че умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е настъпило пътно-транспортно произшествие, довело до смъртта на един човек и причиняване на телесни повреди на други двама души.

            Тежкият пътен инцидент е станал на 25 юли 2015 година в местността Кринки, община Броди. Българският гражданин шофирал с по-висока от разрешената скорост, предприел маневра „изпреварване“ без да има достатъчно място за това и навлязъл в лентата за насрещно движение, където последвал челен сблъсък с движеща се насреща кола.

            В съдебната зала мъжът заяви, че е запознат с постановената спрямо него присъда в Полша, участвал е в делото и е имал адвокат, който го е защитавал по време на съдебния процес.

            31-годишният декларира пред Окръжния съд, че не се отказва от принципа на особеността в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, според който полските власти могат да го преследват само за престъплението, посочено в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние. Той изрази желание да не бъде предаван в Полша, а да изтърпи у нас наложеното му наказание.

            Окръжният съд прецени, че са налице основанията за вземане спрямо българския гражданин на най-тежката мярка за процесуална принуда. Мъжът е бил осъден  за престъпление, което е наказуемо и по българския Наказателен кодекс и освен това е необходимо да се обезпечи присъствието му на делото за разглеждане по същество на Европейската заповед за арест, което е насрочено за 2 юли, посочва съдът.

            Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


26.06.2018 година
Мярка „задържане под стража“ за неправоспособен мотоциклетист, разследван за причинена по непредпазливост смърт на пешеходец

            Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 22-годишния Р.К., разследван за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Младежът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Първо РУ на МВР - Добрич за това, че на 23 юни т.г., в Добрич, по ул.“Хр.Ботев“ на кръстовището с ул.“Гривица“, при управление на мотоциклет „Сузуки“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 66-годишен пешеходец. Според обвинението младежът е извършил деянието след употреба на наркотично вещество - канабис и без да има необходимата правоспособност, като след инцидента е избягал от местопроизшествието.

            В проведено съдебно заседание защитникът на младежа изрази становище, че не са налице предпоставките за задържане под стража и поиска по-лека мярка за неотклонение - „домашен арест“. Представителят на прокуратурата настоя обвиняемият да бъде задържан под стража.

            Окръжният съд наложи на 22-годишния най-тежката мярка за процесуална принуда, след като прецени, че в данните по делото има достатъчно доказателства за неговата съпричастност към извършеното тежко престъпление, което се наказва с “лишаване от свобода“ от 3 до 15 години. Съдът счете, че с оглед на предвиденото в закона наказание, съществува реална опасност обвиняемият да се укрие с цел избягване на евентуална бъдеща наказателна репресия.

            В мотивите за определението си съдът посочва високата обществена опасност на разследваното престъпление, факта, че младежът е управлявал мотоциклет без да има необходимата правоспособност и след приемане на наркотично вещество, както и обвинението, че е избягал от местопроизшествието без да окаже помощ на пострадалия и без да подаде сигнал за станалото.        

            22-годишният е с чисто съдебно минало и срещу него не се водят други наказателни производства, но от приложена по делото справка е видно, че той вече е бил наказван по административен ред за шофиране без книжка, коментира още съдът.

            Предвид изложеното Окръжният съд прецени, че трябва да постанови спрямо обвиняемия мярка за неотклонение " задържане под стажа“.

Съдебният акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.


26.06.2018 година
Български гражданин даде съгласие да бъде предаден в Германия за изтърпяване на ефективна присъда

            45-годишен мъж даде пред Окръжен съд - Добрич доброволно съгласие да бъде предаден на германските власти, за да изтърпи влязла в сила ефективна присъда. В Германия българският гражданин А.С. е бил осъден на 1 година и 10 месеца „лишаване от свобода“, след като е бил признат за виновен в склоняване към проституция, трафик на хора и нанасяне на телесна повреда. Присъдата е била постановена на 10 април 2014 година от Областен съд - Берлин. На 14 май т.г. компетентните германски власти са обявили мъжа за международно издирване с Европейска заповед за арест.

            От получените в Окръжния съд документи става ясно, че той трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, след като от него се приспадат 220 дни, времето през което е бил в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража".

            Задържаният декларира пред съда, че не се отказва от принципа на особеността, според който германските власти могат да го преследват само за престъпленията, посочени в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние.

            След като 45-годишният мъж заяви, че дава доброволно съгласие да бъде предаден на германските власти, съдът разясни, че в тридневен срок той има право да се откаже от изразеното заявление. След изтичане на този срок Добричкият окръжен съд ще се произнесе по същество по делото за предаване на българския гражданин.


25.06.2018 година
Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на разследван за убийство

            Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на мъж от село Лозенец, общ. Крушари, разследван за извършено убийство в Добрич. 33-годишният П.М. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР за това, че на 21 срещу 22 юни т.г., при условията на опасен рецидив, умишлено е умъртвил 69-годишен мъж от Добрич.

            Според събраните на този етап данни от разследването 33-годишният е бил в дома на загиналия. Между двамата възникнал конфликт и задържаният нанесъл удари на възрастния мъж, в резултат на които той е починал. Тялото на загиналия е било открито на 22 юни сутринта в жилището му в Добрич.

            След като се запозна с материалите по досъдебното производство и изслуша изразените в съдебно заседание доводи на страните, Окръжният съд прецени, че към настоящия момент е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към извършеното тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

            Съдът счете, че неналагането на най-тежката мярка за процесуална принуда би довело до реалната опасност мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление.

            По тези причини и като взе предвид тежестта на извършеното престъпление, данните за минали осъждания и лошите характеристични данни на задържания, съдът реши, че единствено адекватната мярка за неотклонение към настоящия момент е "задържане под стража".

            В съдебната зала мъжът заяви, че не е извършил деянието, за което е обвинен. Окръжният съд обясни обаче, че конкретните доказателства по делото, както и изложеното от обвиняемия, не  биха могли  да се обсъждат в настоящото производство,тъй като те ще бъдат предмет на друго съдебно производство по същество.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред  Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


21.06.2018 година
Условно наказание за младеж, използвал данни от чужда банкова карта

            Условно наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3 - годишен изпитателен срок получи 27-годишен младеж  от Добрич, използвал данни от чужда банкова карта без съгласието на титуляра. До наказанието се стигна, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между подсъдимия и прокуратурата.

            27-годишният се призна за виновен в това, че на 28 юли 2017г. в Добрич е използвал данни от чужд платежен инструмент и извършил  транзакция в размер на 161.56 лв. чрез онлайн платежна система. Към днешна дата той вече е възстановил парите на ощетеното лице.

            От данните по делото става ясно, че подсъдимият е намерил случайно банковата карта, която била изгубена близо до ПОС терминал. Впоследствие той използвал номера на платежния инструмент, за да направи поръчка от сайт за търговия с козметични продукти.

            Младежът декларира пред съда, че е подписал доброволно споразумението, съгласен е с неговите параметри и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Възпитателните грижи за условно осъдения бяха възложени на съответния районен полицейски инспектор по местоживеенето му.

            Постановеният съдебен акт е окончателен.


20.06.2018 година
Български гражданин, осъден за сводничество в Полша, ще търпи наказанието си у нас

            Окръжен съд - Добрич отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от полските съдебни власти, с която е поискано предаването на осъден за сводничество български гражданин. Съдебният състав се съобрази с изразеното от осъдения желание да изтърпи наказанието си в български затвор и прие да приведе в изпълнение постановената от Окръжен съд във Варшава ефективна присъда, която е влязла в сила на 11 декември 2017 година.

            В Полша 35-годишният С.Е. е бил осъден за деяния, извършени в периода от май 2008г. до декември 2011 година. Полският съд го е признал за виновен в това, че е склонявал жени към проституция и е извличал  изгода като събирал от тях неопределени суми. Наложено му е било ефективно наказание за срок от 4 години и 6 месеца.

            Мъжът е бил обявен за издирване с Европейска заповед за арест, издадена на 22 май т.г., от съда във Варшава. На 14 юни е бил задържан в Генерал Тошево, а на следващия ден му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

            Днес в последната си дума пред Добричкия окръжен съд мъжът поиска да изтърпи наказанието си в България, за да може да бъде посещаван от роднините си. Желанието му беше подкрепено от неговия защитник и от представителя на Окръжна прокуратура.

            След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, Окръжен съд - Добрич счете, че искането на задържания трябва да бъде уважено. В мотивите за решението си съдебният състав посочва, че в случая се иска предаване на български гражданин, който трайно се е интегрирал в българското общество, създал е фактически връзки - семейни и икономически, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реинтеграция след изтърпяване на наложеното наказание.

            Съдът взе предвид и обстоятелството, че мъжът е осъден за деяния, извършени преди близо 10 години, като в дългия период от време е бил преимуществено в нашата страна, без да е извършвал престъпления. Съдебният състав прецени, че отдалечаването на българския гражданин от семейството, при наличие на малолетно дете, не би представлявало необходима и пропорционална намеса на държавните власти в упражняването на неговото право на личен и семеен живот.

            Воден от тези съображения съдът отказа да изпълни Европейската заповед за арест, а прие постановената в Полша присъда да се приведе в изпълнение от Окръжна прокуратура - Добрич. Решението подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


19.06.2018 година
Окръжен съд - Добрич допусна предаване на българска гражданка на френските съдебни власти

            Окръжен съд - Добрич допусна предаване  на българска гражданка на френските съдебни власти в изпълнение на издадена срещу нея Европейска заповед за арест. Искането за предаване на 28-годишната К.С., е издадено на 24 май т.г. от прокурор при Областен съд - град Бобини, Франция с цел провеждане на наказателно преследване срещу нея за 3 престъпления, квалифицирани като съучастие в трафик на хора, утежнено сводничество и участие в престъпна асоциация. Посочено е, че деянията са извършени от 2015г. до 23 януари 2018г., в Париж, Кретей, в регион Ил дьо Франс. Максималният размер на наказанието, което френските закони предвиждат за такива престъпления е 10 години „лишаване от свобода“.

Пред Окръжен съд - Добрич жената даде съгласие доброволно да бъде предадена на френските съдебни власти за провеждане на наказателно производство срещу нея. Тя декларира, че не се отказва от принципа на особеността, което означава, че френските власти могат да я преследват само за престъпленията, посочени в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние. От Франция е получено уверение, с което се гарантира, че след приключване на наказателното производство срещу българската гражданка, ако бъде призната за виновна и осъдена, при нейно желание тя ще бъде върната в България за изтърпяване на евентуално наложено й наказание лишаване от свобода.

Съдебният състав разпореди жената да бъде приведена в затвора в Сливен до фактическото й предаване на френските власти.

            Постановеното от Окръжния съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване.


04.06.2018 година
Собственик на засегната от свлачище вила търси обезщетение от община Балчик

            Собственик на вила във вилна зона „Фиш - фиш“ в община Балчик търси по съдебен път обезщетение за претърпени в резултат на свлачищни процеси имуществени вреди. В Окръжен съд - Добрич беше разгледано дело, образувано по жалба на собственика срещу решение на Районен съд - Балчик, с което е бил отхвърлен внесения от него иск срещу Община Балчик.

            От данните по делото става ясно, че 65-годишният мъж е собственик на вилна сграда със застроена площ от 30 кв.м, изградена в поземлен имот, разположен в свлачищен район, на място с голяма денивелация. В последните години свлачищните процеси в района силно се активизирали, в резултат на което част от дворното място с изградените от собственика огради, тротоари и други подобрения, както и отглежданите трайни насаждения пропаднали, а по притежаваната от него вила имало големи напуквания до степен на невъзможност за ползването й по предназначение. Преустановено било водоподаването и електрозахранването на имота, а на вратата залепено предупреждение от общинската администрация, че сградата е опасна и не следва да се ползва.

            Собственикът сочи, че има право на обезщетение, тъй като причинените вреди са произлезли от свлачище в общински поземлен имот и в резултат на бездействието на Община Балчик, която не е предприела никакви действия за укрепване на земята, извършване на отводняване и изграждане на канализация на територията на вилна зона „Фиш-фиш“, така че да не допусне свличането на терена.

Мъжът претендира, че общината му дължи обезщетение в общ размер на 100000лв., равняващи се на пазарната стойност на причинените вреди, като е предявил частичен иск за заплащане на 10000 лв. - една десета от общо дължимата сума.

            След като се запозна с доказателствата по делото Окръжен съд - Добрич потвърди решението на първоинстанционния съд в частта, в която е отхвърлена претенцията на ищеца за обезщетение на вреди, които са произлезли от общински поземлен имот. Според законовите разпоредби, които уреждат отделянето на общинската от държавната собственост, държавните имоти с вилно предназначение не преминават в собственост на общините, нито пък са обявени за такива, посочва в решението си Окръжният съд. В случая поземленият имот е държавна, а не общинска собственост и претенцията на ищеца би трябвало да е насочена срещу действителния собственик на терена.

            На първа съдебна инстанция е бил отхвърлен и иска на жалбоподателя, предявен по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Окръжният съд прецени, че жалбоподателят има право на такъв иск, но той подлежи на разглеждане по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

            Воден от тези съображения съдебният състав обезсили решението на Районен съд - Балчик в тази му част като недопустимо и разпореди делото да бъде изпратено за разглеждане на Административен съд - Добрич, след като влезе в сила.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.


04.06.2018 година
Окръжен съд - Добрич отхвърли иск за над 200 000 лева, предявен от ДКЦ - 1 срещу бившия управител на здравното заведение

            Окръжният съд отхвърли, като неоснователен и недоказан, предявения от „Диагностично - консултативен център I Добрич“ООД иск за сумата от 204 777лв. срещу бившия управител на дружеството д-р Велина Комарева. Лечебното заведение претендираше да получи обезщетение за имуществена вреда в размер на 157760.52лв., причинена от незаконосъобразни разпоредителни действия, извършени от бившия управител в периода от 1 януари 2011г. до 31 август 2015г., както и 47016.15 лв. обезщетение за забава върху главницата.

            В исковата молба се твърдеше, че д-р Комарева е ощетила здравното заведение чрез извършване на действия по разпореждане на плащания над определеното й възнаграждение по договор за управление на търговското дружество. Претенциите се основаваха на Акт за начет от Агенцията за държавна финансова инспекция, издаден на 1 декември 2016г., според който д-р Комарева е причинила на дружество вреди в размер на посочената сума.

            Окръжният съд прие за установено обаче, че фактическите констатации в акта за начет не се потвърждават от събраните в хода на производството доказателства. От заключенията на назначените по делото експертизи е видно, че сумата от 157760.52 лв. представлява получените от д-р Комарева възнаграждения за работа й като офталмолог по граждански и трудов договор в ДКЦ-1. Договорите не са сключени в нарушение на законова уредба, тъй като не съществува забрана лекар с призната специалност, който е вписан като управител на Диагностично консултативен център, да полага труд като специалист в същия център, посочва в решението си Окръжният съд. По делото безспорно е доказано, че начислените в посочения период възнаграждения на д-р Комарева изцяло съответстват на договореното и на вътрешната нормативна уредба на здравното заведение по заплащането на труда на лекарите - специалисти.

            Окръжният съд заключава, че предявеният иск трябва да бъде отхвърлен, тъй като събраните по делото доказателства не установяват вина на бившия управител на ДКЦ-1 и налагат извода за недоказаност на предявената претенция.

            ДКЦ - 1 е осъдено да плати на д-р Комарева сумата от 7170 лв. за направените съдебно-деловодни разноски.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд.


01.06.2018 година
Започват пледоариите по дело срещу обвинени в кражба на тръби от водонапорен водопровод

            В Окръжен съд - Добрич са насрочени 4 поредни заседания за съдебните прения по дело, водено срещу трима подсъдими, спрямо които е повдигнато обвинение за кражба на тръби от водонапорен водопровод.

Съдебните заседания ще се проведат на 4, 5, 6 и 7 юни, от 10.00 часа.

            Подсъдими в процеса са Радко Г. от Силистра, сочен от прокуратурата като извършител на деянието, Стефан К. от София, като подбудител и помагач и Красимир Ц. от София, като помагач.

            Тримата са обвинени за това, че в периода от ноември 2011г. до 19 март 2012г., в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление, отнели от ВиК - Добрич движими вещи, които не били под постоянен надзор - общо 29 717 метра тръби от водонапорен тръбопровод „Водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав”, на стойност 77 169 798. 80 лева, като кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Според обвинителния акт в посочения период на територията на области Силистра и Добрич били изкопани и демонтирани тръби с общо тегло 10 757 554 килограма. Прокуратурата твърди, че кражбата е била извършена чрез посредственото извършителство на други 4 лица, като при изваждането на тръбите са били използвани тежка земекопна техника, моторни превозни средства и технически средства - сечива, кислородни бутилки, оксижени, бутилки с пропан - бутан, резачи.

            Делото по обвинение за кражбата на тръби от водонапорния тръбопровод започна в началото на 2015 година. По него е приет за съвместно разглеждане граждански иск от ВиК - Добрич, изготвени са множество експертизи и са разпитани над 100 свидетели.


01.06.2018 година
Мъж от Добрич ще плати глоба, наложена му от полски съд

            Окръжен съд - Добрич призна присъда, постановена по дело на Районен съд във Варшава, с която на българския гражданин Енгин М., е била наложена финансова санкция в общ размер на 1475.48 полски злоти. 45-годишният мъж от Добрич е бил признат за виновен и санкциониран за това, че на 9 май 2016г. във Варшава, в нарушение на Закона за борба с наркоманиите, е държал 0.46 грама наркотични вещества. За извършеното правонарушение му е била наложена глоба от 780 полски злоти, като е разпоредено той да плати и 695.48 злоти за направените съдебни разноски.

            Производството в Окръжния съд беше образувано след изпратено от полските съдебни власти удостоверение за прилагането на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

            Добричкият окръжен съд прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената глоба и мъжът следва да плати 664.61лв., равностойни на 1475.48 полски злоти по курса на БНБ към датата на постановяване на присъдата - 14 септември 2016 година.

            Делото премина без участието на санкционирания български гражданин, който по данни на полицията е напуснал страната през април миналата година и към момента няма данни за завръщането му. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник.

            Постановеното от Окръжен съд - Добрич решение подлежи на обжалване в 7-дневен срок.


31.05.2018 година
Неявяване на подсъдим отложи дело срещу трима души, обвинени за престъпление по служба

            Окръжен съд - Добрич отложи наказателно дело заради неявяване на един от тримата подсъдими. Отложени бяха насрочените за днес и утре 2 поредни заседания за изслушване на заключителните пледоарии на страните по делото, водено срещу бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев, бившия директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа Пламен Ганев и Костадин Костадинов - бивш началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич.

            Срещу тримата са повдигнати обвинения за престъпления по служба с цел облага. Обвинението твърди, че нарушенията са извършени при сделки с недвижими имоти, които са довели до неправомерно придобиване на имущество от държавата и от Специализираната болница за рехабилитация "Тузлата"ЕООД, от което са настъпили значителни имуществени вреди за държавата и за дружеството. Според обвинителния акт деянията са извършени от края на 2006г. до началото на 2008г. при условията на продължавано престъпление.

            Причина за отлагане на делото стана подсъдимият Костадинов, който не се яви в съдебната зала. Неговият адвокат обясни, че отсъствието се дължи на влошеното здравословно състояние на мъжа и представи медицински документи, според които той е лекуван в болнично заведение, след което му е предписано 30-дневно домашно лечение.

            Съдебният състав установи, че в представената медицинска документация не е отбелязано, че заболяването на лицето не позволява явяването му пред органите на съдебната власт, каквото е задължителното изискване. Съдът прие, че подсъдимият става причина за отлагане на заседанието без да са налице уважителни причини за това и му наложи глоба от 200 лева. Със същата сума беше санкциониран и адвокат по делото, който също без уважителни причини не се яви в съдебната зала.

            Наказателното производство ще продължи на 17 и 18 септември, от 9.30 часа.


29.05.2018 година
Съдят Народното събрание за вреди, причинени от неприлагане на правото на ЕС

            Двама души от община Добричка съдят Народното събрание за обезщетяване на вреди, причинени им от неприлагане на европейското право. В искова молба, разглеждана в Окръжен съд - Добрич, жалбоподателите твърдят, че Държавата не е изпълнила задължението си, произтичащо от правото на ЕС, да въведе в националното законодателство мерки, които да позволят справедливо обезщетяване на собствениците на имоти, отчуждавани принудително за задоволяване на държавни нужди. Отправено е искане претенцията да бъде разгледана по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

            Жалбоподателите са собственици на поземлен имот, част от който е бил отчужден във връзка с изграждането на обект от национално значение - газопроводното отклонение Добрич - Силистра. В исковата им молба се твърди, че оценката на отчуждената земя е била извършена по неправилна методика, в резултат на което са били лишени от справедливо обезщетение. Посочва се още, че в разрез с Хартата на основните права на ЕС, в българското законодателство съществува дискриминационна разпоредба, която позволява на Държавата да влияе в своя полза върху определяне на цените на отчуждаваните имоти. Собствениците настояват да бъде определена стойността на обезщетението, което би трябвало да получат при използване на международно признати методи за оценяване на отчуждената земя.

            След като разгледа внесената искова молба, Окръжен съд - Добрич прецени, че производството трябва да бъде спряно. От определението на съда става ясно, че на този етап съществува противоречива съдебна практика по въпросите дали административните или общите съдилища трябва да разглеждат исковете за отговорността на държавата за вреди, причинени от нарушение на правото на ЕС и по какъв процесуален ред трябва да се водят делата. Във връзка с водените спорове в края на 2016г. Варненският административен съд е отправил запитване до Съда на Европейския съюз, който трябва да даде отговор на въпроса кои съдилища са компетентни да разглеждат тези дела.

            Окръжен съд - Добрич стигна до извода, че трябва да постанови спиране на настоящото производството до произнасянето на Съда на Европейския съюз. В противен случай би могло да се стигне до недопустимо постановяване на съдебен акт в нарушение на правилата за подсъдност.

            Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.


25.05.2018 година
Започна съдебното следствие по наказателно дело за грабеж

            Окръжен съд - Добрич даде ход на съдебното следствие по дело за грабеж. Подсъдим в процеса е 28-годишният Ганчо Г. от Добрич, срещу когото е повдигнато обвинение за това, че на 5 май 2016г. в Добрич е ограбил две жени, като употребил за това заплашване чрез насочване на пистолет към потърпевшите. Според обвинението от едната жена бил отнет мобилен телефон заедно със СИМ карта, на обща стойност 62 лв., а от другата 250 лева, като деянията са извършени при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив.

            В обвинителния акт се сочи, че пострадалите, които работели като проститутки на околовръстния път в Добрич,  първоначално не съобщили в полицията за извършения грабеж. За него се разбрало около месец по-късно, когато при специализирана полицейска акция едната от потърпевшите била установена да проституира в същия район и била отведена в полицията за съставяне на предупредителен протокол. В една от стаите на полицейското управление тя видяла табло със снимки на издирвани лица, сред които била и снимката на подсъдимия. Едва тогава жената разказала пред органите на реда за грабежа, като заявила, че е разпознала нападателя си в лицето на подсъдимия.

            Пострадалите жени бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци по делото. Всяка от тях е предявила граждански иск за сумата от 5000 лева за причинените й от деянието неимуществени вреди, както и иск за обезщетение за нанесените имуществени вреди.

            Производството преминава по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица. Показания пред съда дадоха двете пострадали жени. Разпитани бяха и 20 от общо 26 свидетели по делото, а подсъдимият заяви, че на този етап не желае да дава обяснения. Процесът ще продължи на 6 юли, от 9.00 часа.


23.05.2018 година
Добричлия съди Общината заради падане на заледен участък

            Окръжен съд - Добрич постанови решение, с което осъжда община Добрич да плати обезщетение от над 16000 лв. на жител на града, пострадал при падане върху непочистен и заледен участък на площад „Свобода”.           Инцидентът е станал на 17 януари миналата година, около 16.30 часа, когато мъжът се подхлъзнал и при падането се ударил в парче лед. Бил откаран до Спешно отделение при МБАЛ - Добрич, където било установено, че е получил сериозна фрактура на бедрена кост, която налагала оперативна интервенция.

            Съдът прецени, че местната управа трябва да плати на пострадалия обезщетение от 15000 лв. за причинените му в резултат на падането неимуществени вреди - болки и страдания и още 1338 лева за направените от него разходи за лечение.

            До решението се стигна след анализ на събраните по делото доказателства, които налагат извода, че единствената причина за възникване на вредите за пострадалия е непочистеният участък от площада - общинска собственост.

            Съдът счете, че като собственик Общината има задължението да стопанисва и управлява общинската собственост в интерес на населението и с грижа на добър стопанин. В случая дейностите по почистване и опесъчаване са били възложени на фирма за зимно поддържане, но и като възложител Общината носи отговорност за вредите, причинени на пострадалия, посочва съдът.

            Окръжен съд - Добрич прецени, че с оглед характера на увреждането и продължителността на оздравителния период от една година, обезщетение в размер на 15000лв. за неимуществените вреди е достатъчно да възмезди ищеца и отхвърли иска за горницата до претендираните от него 30000лева.

            Постановеният съдебен акт не е окончателен и се обжалва и от двете страни по делото пред Апелативен съд - Варна.


22.05.2018 година
Германските власти бавят предаването на издирван от Окръжен съд - Добрич българин,  питат за условията в затворите ни

            Германските власти бавят изпълнение на издадена от Окръжен съд-Добрич Европейска заповед за арест заради съмнения за лоши условия в българските затвори. Това стана ясно на поредното заседание по наказателно дело срещу подсъдим за държане и разпространение на наркотици. Срещу 32-годишния Велин М. е повдигнато обвинение, че през октомври 2013г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, на обща стойност 451.74 лева.

            Спрямо подсъдимия беше издадена Европейска заповед за задържане, след като той се укри от съдебното преследване у нас, но впоследствие беше задържан в Германия във връзка с разследване за трафик на хора. Окръжният съд поиска от компетентните германски власти след приключване на разследването в Германия българският гражданин да бъде върнат у нас, за да продължи воденото тук срещу него наказателно производство.

            В отговор на искането е постъпило писмо от Главна областна прокуратура - Кьолн, в което се настоява за допълнителна информация в кой затвор ще бъде настанен българският гражданин в случай на екстрадиция и дали мястото за лишаване от свобода отговаря на минималните стандарти на Европейския съюз.

            Окръжният съд е изпратил уточнение, че мъжът ще бъде приведен в затвора във Варна, където преди година е извършен основен ремонт на жилищните помещения, като е спазено и изискването за минимална жилищна площ от 4 кв. м за всеки лишен от свобода.

             Датата на поредното заседанието по делото беше съобразена с изискване на европейското законодателство, според което окончателното решение относно изпълнението на Европейската заповед за арест се взима в срок до 60 дни от задържането на издирваното лице, а в изключителни случаи най-много до 90 дни.

            В Окръжен съд - Добрич обаче все още няма отговор от Федералната република докога ще им бъде необходим българският гражданин, образувано ли е производство по екстрадиция на исканото лице, ще бъде ли предадено то и кога. Съдебният състав обяви, че ще поиска официален отговор на тези въпроси и отложи делото за 27 юни, от 9.00 час.


21.05.2018 година
Условно наказание за шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец

            Условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на 49-годишен мъж за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Съдът го лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години и 6 месеца. Той ще плати и направените в хода на производството разноски в размер на 1431 лева.

            Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият Стамен Д. призна всички факти, изложени в обвинителния акт. Въз основа на това първоначално наложеното му наказание беше намалено с една трета.

            Мъжът се призна за виновен, че през нощта на 1 юли 2017г. , по пътя Добрич - Варна, на около три километра след местност „Пети километър“, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил по непредпазливост смъртта  на пешеходец.             Произшествието е станало около полунощ, като водачът на автомобила е блъснал мъж, който се движел около осевата линия на пътя.      По делото е установено, че подсъдимият е шофирал с превишена скорост.  При разследването е доказано и  наличие на алкохол в кръвта на пострадалия.

            Според изготвената автотехническа експертиза пътно-транспортното произшествие е могло да бъде предотвратено, ако пострадалият се е движел в края на пътното платно, а водачът с позволената извън населено място скорост, съобразена с ограничената видимост през тъмната част на денонощието.

            В съдебното заседание подсъдимият изрази съжаление за случилото се.

            Постановената от Окръжен съд - Добрич присъда подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.


21.05.2018 година
Условно наказание и 5000 лева глоба за притежание и разпространение на наркотици

            Условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 4-годишен изпитателен срок получи 25-годишен мъж от Каварна за притежание и разпространение на наркотици, чиято обща стойност възлиза на 3437.76 лева. До наказанието се стигна, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между Стефан С. и прокуратурата. Той ще плати и глоба от 5000 лв., както и направените по делото разноски в размер на 1179.71 лева.

            Подсъдимият се призна за виновен в това, че на 4 ноември 2017 г. в Каварна, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - 30.94 грама амфетамин и кофеин, 1.11 грама кокаин и 82 пакетчета с марихуана, с общо тегло 384.79 грама.

            Мъжът призна, че на същата дата продал на купувач от Каварна 4.87 грама марихуана, на стойност 29.22 лева.

            Той декларира пред съда, че е подписал доброволно споразумението, съгласен е с неговите параметри и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Възпитателните грижи за условно осъдения бяха възложени на съответния районен полицейски инспектор по местоживеенето му.

            Постановеният съдебен акт е окончателен.

            В отделно заседание съдът разпореди иззетите като веществени доказателства наркотични вещества и една електронна везна да бъдат унищожени


18.05.2018 година
Разпитаха свидетели по делото срещу бивш директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич

            С разпит на свидетели продължи наказателното дело в Окръжен съд - Добрич срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич Стилиян Митев, обвинен в престъпление по служба. Процесът преминава по реда на съкратеното съдебно следствие, без разпит на всички свидетели и вещите лица, изготвили експертни заключения в досъдебното производство. Да дадат показания в съдебното заседание бяха призовани четирима свидетели, между които и родителите на подсъдимия. Те обаче се възползваха от правото, което законът им дава, като негови близки родственици да откажат да свидетелстват. Близо 7 часа продължи разпитът на други двама свидетели по делото.

            Следващото съдебно заседание е насрочено за 28 юни, когато се очаква пред съда да даде обяснения още един свидетел, както и подсъдимият. Ако не се направят искания за събиране на нови доказателства, вероятно ще се стигне и до пледоариите на страните.

            Обвинението срещу бившия директор на Областна служба „Земеделие“ е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Според обвинителния акт, в периода от 13 ноември 2009г. до 3 септември 2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за две търговски дружества, като от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Прокуратурата твърди, че в посочения период подсъдимият е проявил бездействие, като с това е позволил неправомерно ползване на имот от държавния поземлен фонд, с площ 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, от което е могло да се стигне до неговото замърсяване и увреждане. В обвинителния акт се посочва, че Митев не е предприел действия, с които да инициира премахването на съществуващи в поземления имот строежи, както и на преместваеми обекти - бунгала, фургони и метални конструкции, поради липсата на строително разрешение или поради изтекъл временен статут на тяхното съществуване. Твърди се още, че подсъдимият не е упражнил контрол върху дейността на назначените с негови заповеди комисии за извършване на проверки на земите от държавния поземлен фонд и допуснал изготвените констативни протоколи за състоянието и ползването на посочения имот да не отговорят по съдържание на действителното положение. По този начин протоколите не можели да послужат като основание за започване на административно производство срещу неправомерните ползватели.

            Според прокуратурата подсъдимият не е изпълнил задълженията си с цел да набави облага от неправомерното ползване на имота за  концесионера на плаж „Кранево - север“ - „Макситур Бряг на изгрева“АД - Варна и на дружество „Митев“ЕООД - Добрич, собственост на неговия баща, което от ноември 2007г. до ноември 2013г., стопанисвало плажната ивица, като подизпълнител, съгласно сключен с концесионера договор.


18.05.2018 година
Глобиха с 1000 лева мъж, възпрепятствал работата на данъчни служители

            Окръжен съд - Добрич наложи глоба от 1000 лв. на подсъдим за възпрепятстване работата на данъчни служители. 39-годишният добричлия беше признат за виновен в това, че на 18 октомври 2016г. в павилион за пакетирани стоки в Добрич противозаконно попречил на двама данъчни инспектори от ТД на НАП - Варна да изпълнят свое законово задължение.

            На посочената дата данъчните служители били изпратени да връчат документи във връзка със започнала ревизия на фирмата, стопанисваща обекта. В павилиона се намирала жена, представляваща фирмата, на която служителите се опитали да връчат книжата, но тя отказала да ги приеме. Докато двамата инспектори разяснявали на жената същността на документите, в обекта дошъл подсъдимият, който бил упълномощен да управлява проверяваната фирма. Той попречил на служителите да извършат задълженията си, като влязъл в пререкания с тях, скъсал данъчни документи и ги избутал от павилиона.

            От данните по делото става ясно, че мъжът е с чисто съдебно минало. Окръжният съд го освободи от наказателна отговорност за извършеното деяние, като му наложи административно наказание - глоба в размер на 1000 лева.

            Постановеното решение подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.


16.05.2018 година
Окръжен съд - Добрич измени присъда за изнасилване, като увеличи обезщетението за пострадалата

            Окръжен съд - Добрич измени присъда за изнасилване, като увеличи присъденото в полза на пострадалата обезщетение.

            На първа инстанция 38-годишният подсъдим от село Лясково е бил признат за виновен от Добричкия районен съд, че на 24 май 2017г. е изнасилил възрастна жена, като употребил за това сила. За извършеното деяние първоинстанционният съд му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и да плати на пострадалата обезщетение от 4500 лева за причинените й от деянието неимуществени вреди.

            Делото в Районния съд е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал вината си и фактите, изложени в обвинителния акт срещу него. Впоследствие постановената присъдата е обжалвана пред Окръжния съд от двете страни по делото, но само по отношение на наложеното обезщетение, като е поискано съответно намаление и увеличение на неговия размер.

            След като се запознаха с материалите по наказателното производство, окръжните магистрати прецениха, че присъденото обезщетение за причинените от  деянието неимуществени вреди следва да бъде увеличено до пълния размер на първоначално предявения иск - 20 000 лева. Този размер в максимална степен би съответствал на критерия за справедливост, предвид преживените от пострадалата, вследствие на посегателството, болки и страдания, посочва в решението си съдебният състав.

            Тъй като първоинстанционната присъда не е атакувана по отношение на наложеното наказание на извършителя, Окръжният съд я остави в сила в тази й част.

           Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен  и  не подлежи на обжалване.


15.05.2018 година
Предават на унгарските власти румънец, издирван за измама с Европейска заповед за арест

            Окръжен съд - Добрич допусна предаване  на румънски гражданин на унгарските съдебни власти в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест. 33-годишният Габриел Г. е търсен с цел провеждане на наказателно преследване срещу него за извършена измама. Той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Околийския  съд  в унгарския град Егер, на 2 януари 2018 година.  Задържан е на 5 май на ГКПП Кардам.

В Европейската заповед за задържане се посочва, че според данните от разследването на този етап, през май 2012г. мъжът наел за 3 месеца кола от фирма, като платил за това 1500 евро. След изтичане на договора мъжът не върнал автомобила и останал в неизвестност.

В съдебното заседание мъжът даде доброволно съгласие да бъде предаден на унгарските съдебни власти, като помоли това да стане възможно най-бързо.Той декларира пред съда, че не се отказва от принципа на особеността, което означава, че унгарските власти могат да го преследват само за престъплението, посочено в Европейската заповед за арест, но не и за други деяния.

От 8 май мъжът е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, наложена му от Добричкия окръжен съд. Днес съдебният състав разпореди задържаният да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване на унгарските власти.

Постановеното от Добричкия окръжен съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване.


14.05.2018 година
85 съдии участваха в обучение, организирано от Окръжен съд - Добрич

            85 магистрати се включиха в двудневно регионално обучение, организирано от Окръжен съд - Добрич на тема ”Учредяване правото на строеж; договор за строителство; договори, свързани със строителния процес; предварителни договори за право на строеж, за покупко-продажба на бъдещ обект/сграда – облигационноправни и вещноправни аспекти”.

            Лектори и водещи на последвалата дискусия бяха Камелия Маринова и Емилия Василева - съдии от Върховен касационен съд.

            Обучението се проведе в курорт “Албена“, като в него се включиха съдии от районни и окръжни съдилища в градовете Добрич, Варна Силистра, Дулово, Разград, Търговище, Каварна, Балчик, Генерал Тошево, както и магистрати от Апелативен съд - Варна и Административен съд - Добрич.

            Семинарът беше организиран в рамките на проект „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието”, финансиран от Оперативна програма „ Добро управление “ и изпълняван  от Националния институт на правосъдието. Окръжен съд - Добрич е един от партньорите по проекта.


14.05.2018 година
Пострадала при падане на заледен тротоар съди Община Добрич

            Окръжен съд-Добрич потвърди решение, с което община Добрич е била осъдена да плати обезщетение от 12000 лв. на добричлийка, пострадала при падане на заледен тротоар. На първа съдебна инстанция Районен съд - Добрич е постановил местната управа да плати на жената 1515.83 лева за направените от нея разходи за лечение и сумата от 10484.17лв. за причинените й неимуществени вреди - претърпените болки и страдания.

            Инцидентът е станал на 2 февруари миналата година на силно заледен и непочистен тротоар по улица „Кирил и Методий” в Добрич. След падането пострадалата била откарана в Центъра за спешна медицинска помощ, където се установило счупване на бедрена шийка и на дясна лъчева кост. Периодът по възстановяването й продължил шест месеца, през които пострадалата е търпяла болки, ограничения и дискомфорт, които и понастоящем не са изчезнали напълно.

            Постановеното от Районния съд решение е обжалвано от община Добрич с искане да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно.

            След преценка на материалите по делото и становищата на страните Окръжният съд обаче прецени, че Общината не е изпълнила законовото си задължение да поддържа и почиства тротоарите в града и на това основание правилно на първа съдебна инстанция е била осъдена да плати обезщетение на пострадалата жена. Съдът отчита факта, че задължението за почистване и обезопасяване на улиците е било на фирмата, с която община Добрич е имала договор за зимно поддържане на града, но коментира, че възложеното очевидно не е било изпълнено, поне що се отнася до района на инцидента, който е бил заледен и хлъзгав.   В случая са налице вреди, причинени по повод изпълнение на работа, възложена от Общината, посочва съдебният състав. Определеният размер на обезщетението съответства на справедливостта с оглед претърпяното от пострадалата, допълват в решението си магистратите.

            Воден от посочените съображения Окръжен съд - Добрич потвърди изцяло първоинстанционния съдебен акт.

            Решението на Окръжния съд подлежи на касационно обжалване.


11.05.2018 година
Окръжен съд - Добрич измени мярката за неотклонение на разследван за две престъпления

            Окръжен съд - Добрич уважи молбата на мъж от село Българево и измени наложената му от Районен съд - Каварна мярка за неотклонение от „задържане под стража” в „парична гаранция“ в размер на 100 лева.

            Срещу 60-годишния Н.К. е предявено обвинение, че на 27 април в село Българево, като съизвършител, с цел да  набави облага за себе си и за свой съучастник, се сдобил с около 77 метра медни електрически проводници, за които се знае, че са били придобити от другиго чрез кражба. Разследващите твърдят, че  освен това, без надлежно разрешение, той е държал в дома си самоделно направена въздушна пушка, въздушна пушка с оптика и боеприпаси за тях.

            Съдът, след като се запозна с материалите по досъдебното производство и след преценка на доводите на страните, намeри, че към настоящия момент продължаването на постановената най-тежката  мярка за неотклонение спрямо мъжа би било твърде тежко.  Действително срещу задържания е повдигнато обвинение за две тежки умишлени престъпления и е налице обосновано подозрение за неговата съпричастност към деянията, но към настоящия момент той не би могъл да повлияе по какъвто и да е начин за изхода  на  разследването, посочва в мотивите си съдебният състав.

            Мъжът има предишни осъждания, но те са отпреди повече от 30 години и към момента той е реабилитиран, т.е. с чисто съдебно минало, коментира още съдът.

            Воден от тези съображения съдебният състав счете, че не са налице основанията за продължаване на постановената мярка за неотклонение "задържане под стража" и я замени с „парична гаранция“ от 100 лева.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно.


09.05.2018 година
Ученици научиха повече за европейското законодателство в Деня на отворените врати в Окръжен съд - Добрич

            Среща с евродепутата от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк се проведе в Деня на отворените врати в Окръжен съд - Добрич. Интерес към възможността да разговарят с него проявиха ученици от десетите и единадесетите класове на двете учебни заведения - СУ“Димитър Талев“ и СУ“П.Р. Славейков“, с които съдът работи по Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

            Евродепутатът запозна младите хора с работата на Европейския парламент, със законодателния процес в ЕС и акцентира върху възможността гражданите на Съюза да внасят петиции до Европейския парламент и да участват пряко в разработването на законодателството чрез Европейската гражданска инициатива.

            В разговора с младежите се включи и председателят на Окръжен съд - Добрич съдия Галатея Ханджиева, която обясни как се осъществява съдебното сътрудничество между страните - членки. С примери от съдебната практика съдия Ханджиева илюстрира как националните съдилища си сътрудничат по граждански, търговски и наказателни дела, какво означава Европейска заповед за запор на банкови сметки, Европейска заповед за арест и как се прилага механизма за взаимно признаване на финансови санкции.

            По време на срещата  Илхан Кючюк призова младежите да се трудят, да бъдат активни и информирани, да търсят своята реализация, както в страната, така и в ЕС, „който несъмнено им дава огромни възможности“. „Колкото повече и колкото по-добре се знаят чужди езици, толкова повече възможности ще имате пред себе си“, каза още евродепутатът. Учениците се възползваха от срещата, за да разговарят и да се  снимат с българския евродепутат и с председателя на Окръжния съд.

            В рамките на събитието бяха обявени и победителите в организирания от съда видеоконкурс под наслов „Моята Европа е …”.  Конкурсът беше насочен към участниците в образователната програма и имаше за цел да провокира младежите да изразят чрез кратко видео, с продължителност до 3 минути, своето разбиране за обединена Европа. В Окръжния съд постъпиха общо 5 видеоклипа, в които младите автори говорят за европейските символи, за правата си като европейски граждани и определят Европа като „свобода, любов, вдъхновение, нови възможности и път към успеха“. Ученическите филми бяха оценявани от тричленно жури, което класира на първо място клипа на ученици от 10-а клас на училище „П.Р.Славейков“. Второто място беше отредено за творчески екип от 11а клас на училище „Д.Талев“, а третото за младежи от 11а клас на училище “Славейков“, представили видеото „Моята Европа е България“. За победителите в конкурса бяха подготвени награди, а всички участници в образователната програма получиха удостоверения.

            Окръжен съд - Добрич проведе традиционната си инициатива Ден на отворените врати на празника на Европа, за да насочи вниманието на  гражданите върху една от основните ценности на ЕС - върховенството на закона. Проявата премина под наслов „Открито за съдебната власт“. Посетителите имаха възможност да се запознаят с работата на регистратурата, деловодствата и служба „архив“,  където беше показана книга за закрити заседания от 1941г., а също азбучник, срочна и описна книга от 60-те и 70-те години на миналия век.


08.05.2018 година
Окръжен съд - Добрич организира Ден на отворените врати на 9 май

            На 9 май, от 13.30 до 16.00 часа, в Окръжен съд - Добрич ще се проведе „Ден на отворените врати“. Инициативата ще премине под наслов „Открито за съдебната власт“ и ще започне с информационен тур в съдебната палата, в който могат да се включат всички желаещи граждани. Интерес да научат повече за дейността на регистратурата, деловодствата и служба „архив“ предварително заявиха ученици от десетите и единадесетите класове на СУ“Димитър Талев“ и СУ“П.Р.Славейков“ - двете учебни заведения, с които съдът работи по Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

            Участниците в програмата вече имаха възможност да посетят съдебна зала, да присъстват на поредица от лекции на правна тематика и да говорят с магистрати и съдебни служители. По повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз при срещите си с учениците лекторите отделяха внимание и на начина, по който се прилага правото на ЕС. В Деня на отворените врати ще бъде финализирано тазгодишното издание на програмата като на всички преминали обучението младежи ще бъдат връчени удостоверения.

Преди това учениците ще могат се включат в среща-дискусия с българския евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк, която ще започне в 14.00 часа и ще се проведе в учебния център на Окръжния съд. Евродепутатът е в Добрич по покана на СУ“П.Р. Славейков“, което е едно от 30-те училища в страната, включено в Програмата за училища-посланици на Европейския парламент. В срещата ще участват и възпитаниците на училище „Димитър Талев“, които също работят по европейски проекти и проявяват интерес към темите, свързани с ЕС. В разговора с младите хора ще се включи и председателят на Окръжен съд - Добрич съдия Галатея Ханджиева, която ще обясни на учениците как се осъществява съдебното сътрудничество между страните - членки.

По време на събитието ще бъдат обявени и победителите в организирания от Окръжен съд - Добрич видеоконкурс под наслов „Моята Европа е …”. Конкурсът беше насочен към участниците в образователната програма и имаше за цел да провокира младите хора да изразят чрез кратък филм своето разбиране за обединена Европа.

Окръжен съд - Добрич организира Деня на отворените врати на 9 май с намерението да насочи вниманието на гражданите към една от основните ценности на ЕС - върховенството на закона.


04.05.2018 година
Окръжен съд - Добрич върна за ново разглеждане дело за закана с убийство към съдия

            Състав на Окръжен съд-Добрич отмени присъда, постановена от Районния съд в Балчик срещу подсъдим по обвинения за закана с убийство и хулиганство и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

            На първа съдебна инстанция 43-годишният Янко К. от Варна е признат за виновен в това, че на 10 ноември 2016г., в Окръжен съд - Варна се заканил с убийство на длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му. Заканата била отправена в съдебна зала към съдията по делото, по което той бил подсъдим. Мъжът е признат за виновен и в извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той викал, ругаел и отправял обиди и заплахи към съдията и прокурора по делото, като деянието се отличавало с изключителен цинизъм и дързост и било извършено при условията на опасен рецидив. Мъжът извършил двете престъпления след като разбрал, че е осъден на 7 години лишаване от свобода за държане на наркотици и че съдът му налага мярка за неотклонение "задържане под стража“. В момента, в който служител на съдебната охрана му поставил белезници, подсъдимият се заканил на председателя на съдебния състав, че ще го намери и убие. Докато охраната го извеждала от съдебната зала, той продължил да отправя обиди както към съдията, така и към прокурора.

            За извършените деяния съдът в Балчик е наложил на мъжа общо наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 години при „строг” затворнически режим.

            Последвало е групиране на това наказание с наказанието, което мъжът е получил от Варненския окръжен съд, като е определено той да изтърпи по-тежкото от тях - лишаване от свобода за срок от 7 години при първоначален строг режим, като се зачете вече изтърпяната част от тази присъда. Към това наказание са присъединени и две глоби - от 30 000 лв. и 5 000 лв., наложени на мъжа по делото в Окръжен съд - Варна.

            Така постановената присъда беше атакувана пред Окръжен съд - Добрич от прокуратурата с настояване да бъде увеличен размера на наложеното на мъжа наказание. Искането е мотивирано с многобройните осъждания на подсъдимия и високата обществена опасност както на личността му, така и на извършените  от  него  деяния.

            След като извърши цялостна проверка на първоинстанционната присъда Добричкият окръжен съд заключи, че при постановяването й са допуснати процесуални нарушения, които са отстраними, но не могат да бъдат отстранени от въззивната инстанция, поради което следва да отмени присъдата и да върне делото на Районния съд за ново разглеждане от друг състав.

            Наказателното дело срещу 43-годишния мъж е разпределено в Районен съд - Балчик, след като всички съдии от Варненския районен съд са си направили отвод от разглеждането му.

            Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на жалба и протест.


30.04.2018 година
Една година затвор и глоба от 3000 лева за притежание и разпространение на наркотици

            Ефективно наказание „лишаване от свобода” за срок от 1 година при първоначален общ режим ще изтърпи 30-годишен добричлия за притежание и разпространение на наркотици. Мъжът ще плати и глоба от 3000 лева, както и направените разноски по делото в размер на 1762.30 лева. До наказанието се стигна след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между 30-годишния Сунай А. и прокуратурата.

            С него страните по делото приемат за безспорно установено, че на 6 април миналата година в Добрич, без надлежно разрешително, мъжът е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - 20 пакетчета амфетамин, с общо тегло 25.22 грама, на обща стойност 756.60 лева и 9.23 грама марихуана, разпределена в 13 пакетчета, на обща стойност 55.38 лева. На същата дата и на същото място подсъдимият продал 0.81 грама амфетамин и 0.41 грама марихуана на купувач от Добрич, на обща стойност 28.76 лева.

            По делото е установено още, че на 29 август 2016г., в Добрич, без надлежно разрешително, мъжът е държал 0.92 грама марихуана на стойност 5.52 лева.

            Добричлията декларира пред съда, че е съгласен с постигнатото споразумение и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред.

            Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен и вече е приведен в изпълнение.


20.04.2018 година
Окръжен съд - Добрич увеличи общото наказание на мъж с две присъди

            Наказание лишаване от свобода за срок от 4 години при първоначален общ режим да изтърпи 34-годишният Ивайло П. от Перник, постанови Окръжен съд - Добрич, след като обедини наказанията му по два влезли в сила съдебни акта и увеличи общия размер с 1 година.

            В момента мъжът излежава присъда за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. Деянието, причинило впоследствие смъртта на жертвата, е извършено на 29 август 2011г. в землището на село Камен бряг, общ.Каварна. Делото срещу подсъдимия е гледано в Окръжен съд - Добрич, като след инстанционен контрол, през февруари т.г., с решение на ВКС, той е осъден на 3 години лишаване от свобода.

            Междувременно в края на 2016г. с определение на Софийски градски съд мъжът е бил осъден за извършени от него общо пет деяния, изразяващи се в държане с цел разпространение и разпространяване на наркотици, държане на прекурсори за производство на високорискови наркотични вещества, държане без надлежно разрешително на боеприпаси - ловен бездимен барут и на силно действащи отровни вещества - метален живак. Наложено му е било условно наказание за срок от 3 години с 5-годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 20 000 лева.

            Окръжен съд - Добрич обедини наказанията по двете присъди и постанови мъжът да търпи по-тежкото от тях - лишаване от свобода за срок от 3 години. Едновременно с това съдът прецени, че общата санкция спрямо мъжа трябва да бъде завишена с 1 година. Съдебният състав стигна до това решение, след като отчете факта, че при всеки от предходните процеси наложените на мъжа санкции са определени в размер на законоустановените минимуми, тъй като съдът е разполагал единствено със справки за необременено съдебно минало на извършителя и не е могъл да вземе предвид наличието на паралелното наказателно производство.

            На този етап обаче е очевидно, че лице, което собственоръчно и при наличие на съучастник е нанесло брутален побой, причинил впоследствие смъртта на жертвата, предадено на съд и с невлязло в сила наказание лишаване от свобода, се е възползвало от инстанционния преглед на казуса, за да осъществи съвкупност от общоопасни престъпления, посочва в мотивите си Окръжният съд.

            Воден от тези съображения съдът прие, че завишаването с една година на общото наказание на мъжа е справедливо и съответно на извършените деяния.

             Съдебният състав счете, че към така групираното и увеличено общо наказание лишаване от свобода за срок от 4 години следва да бъде присъединена изцяло и глобата в размер на 20 000 лева.

            Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.


18.04.2018 година
Ученици от Добрич се срещнаха със съдия от Окръжния съд

            Седмокласници от основно училище “Стефан Караджа“ и деца, с които работи превантивно Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, посетиха Окръжен съд - Добрич. С групата ученици се срещна съдия Петър Монев, който е ръководител на наказателното отделение и зам.-председател на съда.

            Той разясни на децата какви са правилата, по които протичат съдебните заседания, кои са страните и участниците в наказателния и граждански процес, а също, че съдебното производство по граждански и наказателни дела е триинстанционно. Всеки има право на справедлив и публичен процес, като всички съдилищата са длъжни да осигуряват равенство и условия за състезателност в него, подчерта съдия Монев.

            Децата научиха още, че когато съдебният състав влиза или излиза от залата, всички присъстващи трябва да се изправят на крака, а по време на заседанието всеки е длъжен да изпълнява указанията на съдията, председател на състава.

            Учениците поставиха множество въпроси, между които престъпление ли е удрянето на шамар, могат ли непълнолетните сами да се обърнат към съда и при какви обстоятелства може да се стигне до настаняване на дете в приемно семейство.

            В разговор с магистрата стана ясно, че в залата има момиче, което вече е решило да учи право, за да стане прокурор. Ученичката получи възможност да застане на мястото на обвинителя, а нейните съученици заеха местата на другите участниците в съдебно производство и си направиха снимки. За „членовете на съдийския състав“ бяха осигурени тоги.

            Посещението на групата ученици в Окръжния съд беше реализирано по инициатива на секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Наталия Франгова и със съдействието на инспектора от Детска педагогическа стая Нели Павловска и педагогическия съветник в ОУ“Стефан Караджа“ Катя Косева.


17.04.2018 година
Делото срещу бивш директор на Областна дирекция „Земеделие“ започна отново в Окръжен съд - Добрич

            Наказателното дело срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич Стилиян Митев, обвинен в престъпление по служба, започна отново в Добричкия окръжен съд. Делото ще се гледа от трети пореден съдебен състав, избран на принципа на случайното разпределение, след връщането му от контролната апелативната инстанция и след направени отводи от двама магистрати.

            Новият съдебен състав вече проведе разпоредително заседание и прецени, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

            Обвинението срещу бившия директор на Областна служба „Земеделие“ е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Според обвинителния акт, в периода от 13 ноември 2009г. до 3 септември 2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за две търговски дружества „Митев“ ЕООД - Добрич и „Макситур Бряг на изгрева“АД - Варна, подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Според прокуратурата, в резултат на неговото умишлено бездействие е могло да се стигне до замърсяване и увреждане на имот с площ от 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, съставляващ част от държавния поземлен фонд.

         Процесът ще премине по реда на съкратеното съдебно следствие, след като при предварителното изслушване бе допуснато искането на защитата да не се призовават всички свидетели и вещите лица, изготвили експертните заключения по три графически експертизи, комплексна геодезична, агротехническа и строителнотехническа експертиза.

            В съдебна зала ще бъдат разпитани петима от общо 49 свидетели по делото. На този етап не са направени искания за събиране на нови доказателства.

        Делото ще продължи на 17 май т.г. с разпит на посочените от защитата свидетели.


13.04.2018 година
Прекратиха дело за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган

            Окръжен съд-Добрич прекрати дело за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“ЕАД, след като кредиторът, поискал производството, се отказа от иска си. Делото беше заведено от Енерго Про Продажби"АД заради непогасени задължения за доставка на електроенергия.

            В днешното заседание по делото стана ясно, че ищецът оттегля иска си, тъй като дружеството-длъжник е превело по сметка на кредитора  сумата от 450 000 лева, с което натрупаните задължения са били погасени.            Поради тази причина ищецът поиска производството по делото да бъде прекратено.


11.04.2018 година
Окръжен съд - Добрич постанови „подписка“ за българина, издирван със заповед за арест от САЩ с цел последваща екстрадиция

            Окръжен съд - Добрич наложи най-леката мярка за неотклонение „подписка“ на българския гражданин Желяз Андреев, издирван със заповед за арест от САЩ. Съдът остави без уважение искането на Окръжна прокуратура за временното задържане под стража на родения в Добрич 29-годишен мъж до образуването на производство по екстрадиция по искане на компетентните власти на САЩ. Молбата за временно задържане е подадена на основание на Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати.

             От данните по делото става ясно, че Желяз Андреев е издирван въз основа Заповед за арест, издадена на 21.10.2016г. от Областен съд на Южен окръг Флорида, САЩ, по обвинения в „Заговор за нарушаване на Федерален закон и измама на държавата“ и „Износ и опит за износ на стоки към страна под ембарго - в шест случая“, квалифицирани като престъпления, наказуеми по законите на САЩ с лишаване от свобода до пет, респективно - до двадесет години.

            В повдигнатите обвинения срещу българския гражданин се твърди, че между септември 2013г. и юни 2015г., в качеството си на служител на позиционирана в София българска компания, представлявана от ирански гражданин, Андреев е участвал в конспирация с други непосочени лица, целяща снабдяването на Сирийските арабски авиолинии/SAA/ със самолетни части и оборудване, определени като стоки с двойна употреба, от доставчици в САЩ, въпреки установената с федерален закон забрана за експорт и реекспорт на стоки и технологии с национален произход до определени дестинации, в т.ч. Сирийската арабска република. Според обвинението извършителите осъществявали доставките чрез съставяне на документи с невярно съдържание, укриващи действителните характеристики и страната получател на стоките.

            След като обсъди и прецени приложените по делото материали, становищата и доводите на страните, Окръжен съд - Добрич изрази резерви по отношение на твърдението на представителите на прокуратурата, че вменените от американските власти деяния имат своите аналози в българския НК, като престъпления, свързани с нарушение на ембаргов режим и контрабанда.

Съдът коментира още, че обвинението не е посочило действащия на територията на ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на посочените сделки.

„От друга страна работата на Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ - технически характер, поради което с действията си лицето не е могло да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат“, посочва Окръжният съд.

По силата на двустранния договор между България и САЩ, основна предпоставка за реализиране на предварителното временно задържане е случаят да не търпи отлагане, коментира още съдът. В случая обаче обвиненията срещу Андреев са били повдигнати към 21.10.2016г. посредством обвинителен акт, внесен в Районния федерален съд на САЩ за Южния район на Флорида, а издирването с червен бюлетин на Интерпол е от 30 март тази година. За период от близо две години не е била използвана нито една от международно приетите форми на издирване и уведомяване за започналото наказателно преследване, а тези обстоятелства дават достатъчно основание да се приеме, че в случая липсва неотложност, годна да мотивира продължаване на задържането, сочи съдът.

Окръжният съд прецени още, че опасността българският гражданин да се укрие или да извърши престъпление до депозиране на молбата за екстрадиция е изключително ниска. Андреев е с висше образование, неосъждан, с постоянен адрес в Добрич и настоящ в София. Той има постоянна работа по трудов договор, няма данни да е напускал страната, няма данни и за каквито и да било противообществени прояви. За евентуално започналото разследване на американските власти е разбрал преди повече от година и като добросъвестен гражданин на страната е изчакал предприемането на евентуални правни действия спрямо него. „Особено съществен е и фактът, че разбирайки за предприетото от полицейските органи издирване, доброволно и без да е бил призован Андреев се е явил лично в Първо РУП-Добрич, за да окаже съдействие по случая“ посочва съдът.

Отчитайки изложените констатации, съдът прецени, че задържането под стража на Андреев би довело до напълно неоправдано ограничаване на гражданските му права. Воден от тези съображения съдът прие, че мярката за неотклонение „подписка“ е адекватна и достатъчна да гарантира участието на мъжа в процедурата по екстрадиране.

 Окръжният съд определи 29-годишният мъж да изпълнява наложената му мярка „подписката“ за срок от 60 дни по настоящия му адрес в София.

Определението подлежи на незабавно изпълнение. То може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Варна в 3-дневен срок от днес.


10.04.2018 година
Осъдиха двама за притежание на наркотици с цел разпространение

            Окръжен съд - Добрич одобри споразумения, постигнати между прокуратурата и двама подсъдими за притежание на наркотици с цел разпространение. 33-годишният Исмаил Д. от Добрич и 24-годишният Калоян К. от Варна се признаха за виновни в това, че на 26 юли миналата година в Добрич, в съучастие помежду си, без надлежно разрешително, са държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества - 188.50 грама марихуана и 4.83 грама кокаин, на обща стойност 1903.80 лева.

            Добричлията признава още, че на същата дата в жилище в Добрич е държал 0.32 грама кокаин. За всяко от деянията мъжът получи  различни наказания, като беше определено той да изтърпи по-тежкото от тях - лишаване от свобода за срок от 11 месеца при първоначален общ режим.

От данните по делото става ясно, че той има и предишни осъждания.

24-годишният варненец, който е с чисто съдебно минало, ще търпи условно наказание  „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, с 3-годишен изпитателен срок.

            Двамата заявиха пред съда, че са подписали доброволно споразуменията и са наясно, че те имат последиците на влезли в сила присъди.

            Постановените от Окръжен съд - Добрич съдебни актове са окончателни.


02.04.2018 година
Ученици получават правни знания в Окръжен съд - Добрич

            Магистрати и съдебни служители от Окръжен съд - Добрич  продължават работата с младежи в рамките на Образователната програма „Съдебната власт -  информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.           Пред ученици от десетите и единадесетите класове на  СУ“П.Р. Славейков“ и СУ“Димитър Талев“ бяха изнесени две поредни лекции на правна тематика.

            Съдия Калиптен Алид от наказателното отделение на съда представи темите „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления извършвани от наркозависими лица“ и „Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“. Тя даде примери от своята практика и обясни каква е наказателната отговорност за притежание и разпространение на наркотици, какви са рисковете от тяхната употреба и кои са най-честите престъпления, извършвани от наркозависими.

            Учениците се интересуваха при какви обстоятелства органите на реда могат да извършват проверки за притежание на наркотици, кога деянието се определя като маловажен случай, къде и в какви срокове се извършват назначените експертизи по делата за наркотици. За младежите беше интересно да научат и как магистратите стигат до извода, че подсъдимите са осъзнавали свойството и значението на извършеното деяние и са могли да ръководят постъпките си.

            Съдия Алид предупреди учениците, че държането дори на една цигара марихуана е наказуемо и подчерта, че навършилите 14 години лица вече са наказателно отговорни и могат да бъдат съдени. Разяснено беше и какви са възпитателни мерки за деца, извършили противообществени прояви.

            Юристът посочи още, че между държавите членки на ЕС се осъществява съдебно сътрудничество, което ограничава възможностите на подведените под наказателна отговорност да се укрият от правосъдието. Компетентните органи на държава - членка могат да издадат Европейска заповед за арест на търсено лице, която е валидна за цялата територия на Европейския съюз, обясни съдия Алид.

            Пред учениците от двете училища беше изнесена и лекция на тема „Трафик на хора”, представена от съдебния помощник Венцислава Печанска. Младежите научиха какви видове трафик съществуват, какъв е профилът на трафиканта, кои са най-честите жертви. В каналите за трафик на хора може да попадне всеки човек, посочи лекторът, като очерта най-често срещаните рискови ситуации - пътуване в чужбина, търсене на работа, организиране на срещи чрез страници за запознанства в Интернет. Всички участници в срещата получиха списък със съвети как да се предпазват от въвличане в схеми за трафик на хора.


30.03.2018 година
Окръжен съд - Добрич призна глоба, наложена в Румъния на мъж от село Стражица

            Окръжен съд - Добрич призна финансова санкция, наложена в Румъния на 38-годишния Неджатин Ш. от село Стражица, общ. Балчик. Той е бил глобен с 2000 леи за това, че на 21 декември 2016г. на влизане в Румъния през ГКПП Надлак, шофирал лек автомобил с немска регистрация, без да притежава Свидетелство за управление на МПС. Контролните органи на румънската гранична полиция установили, че книжката на мъжа е била отнета от българските власти на 1 декември същата година поради управление под въздействието на алкохол. Българският гражданин е признал вината си и е изразил съжаление за стореното. За извършеното деяние  Районен съд - Арад му е наложил финансова санкция в размер на 2000 леи, като е разпоредено мъжът да плати и  направените от румънската държава съдебни разноски в размер на 800 леи.

 Производството в Окръжния съд беше образувано след изпратено удостоверение за прилагането на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

Окръжните магистрати прецениха, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената глоба и мъжът следва да плати 1176 лв., равностойни на 2800 леи по курса на БНБ към датата на постановяване на решението за глобата - 5 септември 2017 година.

Делото премина без участието на санкционирания български гражданин, който не е бил открит на адреса си за призоваване. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник.

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт подлежи на обжалване в 7-дневен срок.


28.03.2018 година
90 жалби против действия на съдебни изпълнители са постъпили в Окръжен съд - Добрич за една година

            90 дела по жалби против действия на съдебни изпълнители са образувани в Окръжен съд - Добрич през 2017г., сочат данните от годишния отчет на институцията. Броят им е почти идентичен спрямо предходната година и по-висок в сравнение с 2015г., когато са били 81.

            С изключение на едно, всички постъпили за разглеждане дела от този вид са приключили още същата година, като в 33 случая действията на съдебните изпълнители са счетени за законосъобразни и потвърдени от съда, а в 18 - отменени или изменени. Останалите 38 производства, образувани по този ред през миналата година, са били прекратени.

            Действията на съдебните изпълнители се обжалват както от длъжниците по изпълнителни дела, така и от взискателите, коментира председателят на Окръжния съд Галатея Ханджиева. По съдебен път се оспорват оценките на изнесени на публична продан недвижими имоти, разпределението на събраните по изпълнителните дела суми, постановленията за възлагане на недвижими имоти, прекратяването и спирането на принудителното производство, отказите за приключване, постановления за разноски - неправилно изчислени такси и разноски за изпълнението. В съда постъпват и жалби от длъжници, които смятат, че предприетите от съдебните изпълнители действия за принудително изпълнение на вземанията са били насочени върху несеквестируемо /неподлежащо на принудително изпълнение/ имущество - доходи, имоти или вещи.

            „Всеки случай е различен и съдът отхвърля или уважава жалбата срещу действията на съдебни изпълнители въз основа на конкретните данни по делото“, отбеляза Ханджиева. Тя поясни, че жалбите се оставят без разглеждане, когато са процесуално недопустими.

             „В закона е казано коя от страните в изпълнителния процес кои действия може да обжалва. Не всичко, което извършват съдебните изпълнители, може да бъде обжалвано и не всеки може да обжалва“, обясни съдия Ханджиева, като допълни, че с последните промените в ГПК обхватът на подлежащите на обжалване действия на съдебните изпълнители е разширен, но отново не всяко тяхно действие подлежи на обжалване.


27.03.2018 година
Бивш областен управител и още двама подсъдими за престъпления по служба дадоха обяснения пред Окръжен съд - Добрич

            С изслушване на тримата подсъдими продължи наказателно дело в Окръжен съд - Добрич срещу бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев, заемал поста от 2005 до 2008 година, бившият директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа Пламен Ганев и Костадин Костадинов - началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич. Срещу тримата са повдигнати обвинения за престъпления по служба с цел облага. Обвинението твърди, че нарушенията са извършени при сделки с недвижими имоти, които са довели до неправомерно придобиване на имущество от държавата и от Специализираната болница за рехабилитация "Тузлата"ЕООД, от което са настъпили значителни имуществени вреди за държавата и за дружеството.

Бившият областен управител  е подведен под отговорност за 6 сделки със земя, която е била част от капитала на специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" в Балчик. Окръжна прокуратура твърди, че Хаджиев е превишил властта и правата си като е извършил действия от компетентността на СБР„Тузлата”, от което са настъпили значителни вредни последици за лечебното заведение и случаят е особено тежък.

Според обвинението бившият областен управител е действал в съучастие с Пламен Ганев, който е съгласувал процедурата по изготвяне на договорите. Твърди се, че двамата, заедно с третия подсъдим по делото, са нарушили служебните си задължения и при продажбата на един имот в Добрич и един в Шабла. От бившия областен управител се търси отговорност за още една сделка, при която е продаден държавен апартамент в Добрич. Според обвинителния акт деянията са извършени в периода от края на 2006г. до началото на 2008г. при условията на продължавано престъпление.

И тримата подсъдими не се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения.

В обясненията си пред съда Динчер Хаджиев подчерта, че изпълнявайки задълженията си на областен управител е бил подпомаган и е разчитал на помощта на тясно специализирана в различни области администрация. Той изрази убеждението си, че е работил с опитни професионалисти, които няма за какво да упрекне. „Ако са допуснати грешки, едва ли това е било с пряк умисъл. Аз мога да кажа за себе си, че съм абсолютно невинен по всички тези обвинения“, заяви Хаджиев.

И Пламен Ганев определи като неоснователни всички повдигнати срещу него обвинения. „Не виждам моята вина и моя умисъл къде е по всяка точка от обвинителния акт. Работил съм по правила – най-вече по Закона за държавна собственост и по Правилника за прилагането му. Не сме нарушили и вътрешните правила на Областна администрация“, каза той.

Подсъдимия Костадин Костадинов също заяви, че не приема обвиненията, повдигнати срещу него.

Делото ще продължи на 31 май и 1 юни т.г., когато ще бъдат изслушани пледоариите на защитата и на обвинението.


23.03.2018 година
Оставиха в ареста мъж, заловен с над 300 грама амфетамин

            Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на мъж от село Долина, разследван за притежание на наркотици. 53-годишният Т.П., който понастоящем живее в Добрич, е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР за това, че на 20 март т.г. без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - около 315 грама амфетамин.

            В хода на съдебното заседание представителят на прокуратурата мотивира искането си за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда с високата степен на обществена опасност на деянието, като отбеляза, че става въпрос за голямо количество амфетамин, което е следвало да бъде разпространено сред голям кръг от лица.

            Защитникът на обвиняемия акцентира върху чистото съдебно минало на задържания и оказаното от него пълно съдействие на разследващите органи, и поиска спрямо мъжа да бъде взета мярка за неотклонение „домашен арест“.

            Окръжният съд, след като прецени изразените от страните становища и материалите от делото, счете, че 53-годишният трябва да остане в ареста. Налице е обосновано подозрение за неговата съпричастност към извършеното престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от пет до двадесет хиляди лева, предвид което съществува реална опасност мъжът да се укрие с цел избягване на евентуална бъдеща наказателна репресия, посочва в мотивите си съдът.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


20.03.2018 година
За пореден път Окръжен съд - Добрич отказа да измени мярката за неотклонение на подсъдим за грабеж

            Окръжен съд - Добрич за трети пореден път остави без уважение молбата на 29-годишния Ганчо Г. от Добрич за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека.

            Срещу мъжа е предявено обвинение за това, че на 5 май 2016г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, е ограбил две жени, след като ги заплашил чрез насочване на пистолет към тях. От едната жена обвиняемият взел мобилен телефон заедно със СИМ карта, на обща стойност 62 лв., а от другата 250 лева.

Окръжният съд, след като се запозна с материалите по делото и след преценка на доводите на страните, прецени, че към момента не са възникнали нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за неотклонение, наложена на мъжа през юли миналата година.

Не е отпаднало обоснованото предположение за съпричастност на задържания към престъплението, за което е привлечен под отговорност и което е дало основание на прокуратурата да внесе в съда обвинителен акт срещу задържания, посочва в мотивите си съдебният състав.

            Допълва се, че е налице реална опасност от укриване или извършване на ново престъпление от подсъдимия, обусловена от обстоятелството, че срещу него е повдигнато обвинение за престъпление с висока степен на обществена опасност, извършено при условията на опасен рецидив, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

            Воден от тези съображения Окръжен съд - Добрич остави в ареста 29-годишния мъж. Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.


20.03.2018 година
Осъдиха двама добричлии за грабежи и ползване на чужда банкова карта

            Двама мъже от Добрич ще търпят условни наказания от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, след като всеки от тях се призна за виновен в извършен грабеж и ползване на чужда банкова карта. Подсъдимите са сключили споразумения с прокуратурата, които бяха одобрени от Окръжен съд-Добрич.

            От данните по двете дела става ясно, че 28-годишният Деян Д. и 24-годишният Светослав Н. са извършили престъпленията в нощта на 16 декември миналата година в Добрич. Подсъдимите употребили алкохол, след което излезли навън, видели две жени, които се разхождали в града и решили всеки от тях да ограби една от потърпевшите. Чрез сила и заплашване от едната жена били отнети 20 лева, а от другата дамската й чанта, в която имало 120 лева, банкова карта  и лични вещи на стойност 410.20 лева.  Още същата нощ в съучастие помежду си двамата  използвали банковата карта, с която изтеглили 450 лева.

            На подсъдимите са наложени отделни наказания за двете извършени престъпления, като е определено те да изтърпят по-тежкото от тях.

            Двамата заявиха пред съда, че са подписали доброволно споразуменията и са наясно, че те имат последиците на влезли в сила присъди. Извършителите вече са възстановили нанесените имуществени вреди на потърпевшите.

Постановените от Окръжен съд - Добрич съдебни актове са окончателни.


19.03.2018 година
Отсъствието на подсъдим доведе до поредно отлагане на дело за държане и разпространение на наркотици

            За пети пореден път Окръжен път - Добрич бе принуден да отложи наказателно дело за държане и разпространение на наркотици поради отсъствието на 31-годишния Велин М. от Добрич, който е подсъдим в процеса. Съдебният състав не даде ход на делото, тъй като мъжът в момента е задържан в Германия във връзка с водено срещу него разследване за трафик на хора по дело на съда във Франкфурт на Майн. До компетентния германски съд е изпратена Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд - Добрич, с искане след приключване на разследването в Германия мъжът да бъде върнат у нас, за да продължи воденото тук срещу него наказателно производство. Към днешна дата обаче няма отговор от федералната република докога ще им бъде необходим българският гражданин.

            Окръжен съд - Добрич насрочи следващото заседание по делото за 21 май. Датата е съобразена с изискване на европейското законодателство, според което окончателното решение относно изпълнението на европейската заповед за арест се взима в срок до 60 дни от задържането на издирваното лице, а  в изключителни случаи най-много до 90 дни.

             Присъствието на подсъдимия при разглеждане на наказателното дело в Добрич е задължително, тъй като той е привлечен под отговорност за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева. Не е възможно делото срещу него да бъде разгледано задочно, тъй като по настоящем отсъствието на подсъдимия се дължи на неговото задържане в Германия, а не на укриването му от наказателно преследване.

            Срещу 31-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че през октомври 2013г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, с общо тегло 75.29 грама, на стойност 451.74 лева. Според обвинителния акт на 27 октомври 2013г. подсъдимият е разпространил на мъж от Карапелит 31.32 грама марихуана, а на 31 октомври 2013г. в същото село е държал с цел разпространение 43.97 грама от наркотичното вещество.

            31-годишният мъж спря да се явява на съдебни заседания през септември миналата година и Окръжният съд предприе поредица от мерки за неговото издирване. Разпоредено беше принудителното му довеждане в съдебна зала, повторното му щателно издирване, след което той беше обявен за общодържавно издирване. През януари т.г. срещу него беше издадена Европейска заповед за арест, след като от служебно събраната от Окръжния съд информация стана ясно, че мъжът е задържан в Германия.


16.03.2018 година
Запазва се тенденцията за бързо и качествено правораздаване в Окръжен съд - Добрич

            Запазва се тенденцията за бързо и качествено правораздаване в Окръжен съд - Добрич, показват данните за дейността на институцията през 2017 година. В съда са постъпили общо 1415 дела за разглеждане, които заедно с неприключилите в началото на отчетния период 200 дела формират общия брой на делата за разглеждане през годината - 1615. С най-голям дял сред тях са гражданските - 43%, следвани от наказателните - 29%, търговските - 26% и фирмените дела - 2%. Констатирано е намаление в делата за разглеждане спрямо предходните две години, но то е в рамките на 6% и позволява да се направи извод, че като цяло делата в трите отчетни периода запазват приблизително еднакъв обем. Забелязва се тенденция на увеличаване на търговските производства и относителна стабилност в постъплението на наказателни дела. Налице е продължаващо намаляване на гражданските, които независимо от това все още са най-много в съда.

            Магистратите са приключи през годината общо 1441 дела, като 90% от тях са свършени в тримесечен срок, което показва устойчиво високо ниво на приключилите в кратки срокове дела. 98.6% от всички постановени през годината съдебни актове са изготвени в едномесечен срок.

Съотношението между потвърдените и недопуснатите до касационно обжалване съдебни актове - 74% и отменените и изменените актове - 26%, говори за традиционно прецизната работа, добрата подготовка на делата, съблюдаването на закона и съдебната практика, и високия професионализъм на съдиите.

Наказателно отделение

            През отчетната година в Окръжен съд - Добрич са постъпили 448 наказателни дела, които са по-малко в сравнение с 2016г., но повече от 2015 година. Анализът на данните показва, че намалялото постъпление спрямо предходната година е резултат преди всичко на по-малкия брой частни първоинстанционни производства, образувани по искания на органите на досъдебното производство за разпит пред съдия и претърсване и изземване, които са с 80 по-малко в сравнение с предходната година.

            През 2017г. са образувани 51 първоинстанционни наказателни производства от общ характер. 18 от тях са за престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотици, и 6 за причиняване на смърт при управление на МПС, което е показателно за протичащите в обществото процеси.

            Десет са първоинстанционните дела за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, като е отчетен значителен ръст спрямо предходната година, когато в съда е имало само едно дело от този вид и увеличение с 3 дела спрямо 2015 година. В тази категория попадат делата за пране на пари, за използване на чужди платежни инструменти, за пласиране на подправени парични знаци и укриване на данъчни и осигурителни задължения.

            Девет са постъпилите първоинстанционни дела за престъпления против стопанството, 4 за престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции. Две от образуваните наказателните производства са за престъпления против личността - опит за убийство. Няма нито едно  постъпило дело за престъпления против собствеността. За сравнение в предходните две години по тези престъпни състави са били образувани съответно 8 и 6 дела. 12 са производствата, образувани по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

            През отчетната година са издадени 17 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства и са постановени също толкова откази, като един от тях е бил частичен. В резултат на използването на специални разузнавателни средства е внесено само едно веществено доказателствено средство, за разлика от предходната година, когато са били четири. Статистическите данни показват, че през всяка следваща година броят на разрешенията за използване на СРС-та намалява.

            През отчетния период разглеждането на наказателните дела се е осъществявало своевременно и без необосновано забавяне. Само 3 са наказателните дела, чието разглеждане е продължило повече от година, но причините за това за обективни. Две от тях са с изключителна фактическа и правна сложност, множество свидетели и вещи лица, а подсъдимият и свидетели по третото дело се издирват в чужбина.

            През годината са осъдени общо 47 души. 38 от тях са получили наказание „лишаване от свобода“ за срок до 3 години, като за 32-ма то е било условно, а за останалите 6 - ефективно. Шест са присъдите, с които е определено наказание от 3 до 10 години затвор. Постановена е една 10-годишна ефективна присъда. Двама души са наказани с пробация и глоба. Не са постановявани оправдателни присъди. Сред осъдените през годината няма непълнолетни.

Гражданско отделение

 

            В Гражданското отделение на съда през 2017г. са постъпили 586 дела, от които114 първоинстанционни и 472 въззивни. Над 37% от първоинстанционните производства са свързани със спорове по Семейния кодекс - искове за произход, за допускане на осиновяване и един за получаване на информация за осиновяване. 18 броя или 16% са производствата по искове за поставяне под запрещение, като сравнението с предходните години сочи почти двукратно увеличение на постъплението на тези дела. Намаление се отчита в постъплението на облигационни искове за изплащане на договорни задължения или установяване на несъществуващи такива, които през отчетния период са били 11, при 33 и 22 за предходните години.

            Гражданските дела по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество са 7, от които 4 за обезпечения на бъдещ иск. Отчита се намаление на този вид дела спрямо предходната година, когато те са били 9 и увеличение спрямо 2015г., когато са постъпили 3 такива дела. През отчетния период са постъпили и 3 дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

            Окръжният съд отчита трайно намаление в постъплението на въззивни граждански дела, които са 472, при 549 и 659 за двете предходни години. Най-много от образуваните въззивни дела са по спорове по Закона за задълженията и договорите и други облигационни спорове, следвани от постъпилите производства по Закона за собствеността, съдебните спорове по Кодекса на труда, делбените спорове и делата, образувани по спорове по Семейния кодекс.

В отчетния период са образувани 90 дела по жалби против действия на съдебен изпълнител, като броят им е почти идентичен спрямо предходната година и по-висок в сравнение с 2015г., когато са били 81.

            Гражданските съдии са свършили през отчетната година общо 609 дела.

 

Търговско отделение

348 са новообразуваните търговски дела през отчетната година, от които 183 първоинстанционни и 165 въззивни. 43% или 79 броя от образуваните първоинстанционни търговски дела са по Търговския закон и Закона за търговския регистър. Сравнението с предходните години, когато тези видове дела са били 58 и 30, показва значително нарастване на постъплението. 18% са били частните производства за обезпечение на бъдещ иск, 10% от делата съставляват облигационни искове от и срещу търговци.

13 са делата, образувани по молби за обявяване в несъстоятелност, при 6 и 11 за предходните години. Справката показва, че 8 от производствата по несъстоятелност са започнали по молба на кредитори, а останалите 5 - по молба на длъжника.

Свършените през отчетната година търговски дела са 353, като за поредна година всички решения по тях са постановени в едномесечен срок, което е красноречив факт за бързината на търговското правораздаване.

Статистиката показва, че за трите наблюдавани години, 2017-а е с най-висок процент потвърдени и с най-нисък процент отменени съдебни актове по търговски дела.

През отчетния период в Търговско отделение са образувани и 33 фирмени дела за първоначална регистрация. От тях 32 са били за регистриране на новоучредени сдружения, фондации и читалища и едно за регистриране на религиозни институции и местните им поделения. Заличени са две сдружения и една фондация.

 

Отчет за работата на районните съдилища от Добрички съдебен окръг

 

Общо 10899 дела са постъпили през отчетния период в петте районни съдилища в региона - в Добрич, Балчик, Каварна, Генерал Тошево и Тервел, като е отчетен сериозен ръст от 11% и 10% спрямо предходните две години. С най-голям брой постъпили дела е РС - Добрич - 6612 броя, следван от РС - Балчик с 1262 дела. В РС - Каварна са постъпили 1167 дела, а в районните съдилища в Генерал Тошево и Тервел - съответно 994 и 864.

Анализът на данните показва, че във всички районни съдилища е налице увеличение на постъплението по граждански дела. По наказателни дела увеличение на постъплението липсва само в районните съдилища в Добрич и Тервел, като и при тях не се отчита намаление, а запазване на нивата от предходната година.

Общият брой на свършилите дела в районните съдилища през 2017г. е 10739 броя, като 86% са приключили в тримесечен срок.

Отчетът за дейността на Съдебно-изпълнителните служби в районните съдилища показва, че през годината са постъпили общо 1312 изпълнителни дела. Приключили са 1107, като събраната по тях сума възлиза на 1112931 лева. Общият брой на молбите за вписвания, отбелязвания и заличавания, постъпили в Службите по вписванията в районните съдилища е 25143, като се запазени нивата от предходните години..


 

12.03.2018 година
Окръжен съд - Добрич остави в ареста 21-годишен, разследван за кражба

            Състав на Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на 21-годишен младеж от село Видно за изменение на наложената му от Районен съд - Каварна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Той е привлечен като обвиняем за това, че в началото на март т.г. в Каварна, при условията на продължавано престъпление и с участието на малолетно момче, което не подлежи на наказателна отговорност, е извършил кражба и опит за кражба, като използвал за това технически средства.

            На първи срещу втори март т.г. с помощта на отвертка задържаният проникнал в частен дом в Каварна, откъдето заедно със съучастника си задигнал пластмасов куфар с инструменти. В ранните часове на 3 март последвал опит за кражба на инструменти и лични вещи от друга къща в морския град, но деянието останало недовършено, тъй като двамата били заловени от обитателите на жилището, а впоследствие задържани от полицията.

            В съдебното заседание днес 21-годишният помоли мярката му за неотклонение да бъде променена в „подписка”. Адвокатът му заяви, че младежът се разкайва за извършеното и е съдействал на разследващите органи за разкриване на престъплението. Защитата смята, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като имал постоянен адрес и разполагал със средства, които родителите му изпращали от чужбина. Представителят на прокуратурата определи като основателно искането за изменение на наложената мярка, която в случая била „нецелесъобразна“.

            Съдебният състав прецени обаче, че задържаният е разследван за престъпление с висока степен на обществена опасност, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години и е налице реална опасност той да се укрие с цел избягване на евентуална бъдеща наказателна репресия.

Въпреки че младежът не е осъждан, правилно и обосновано Районен съд - Каварна е приел, че наличните материали по делото, включително и представените характеристични данни, водят до извода за опасност от извършване и на други престъпления, посочват още окръжните магистрати.

            От данните по делото става ясно, че миналата година същият младеж е откраднал две одеяла и възглавница от историческия музей в Каварна, за което му е било наложено административно наказание.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно не подлежи на обжалване и протест.


09.03.2018 година
Делото по обвинение за кражба на тръби върви към финал

            Делото по обвинение за крупна кражба на тръби, гледано в Окръжен съд - Добрич върви към финал. Двама от подсъдимите вече дадоха обяснения по повдигнатите им обвинения. Третият подсъдим изяви желание да бъде изслушан на следващото съдебно заседание, което е насрочено за 13 април. Междувременно съдът предяви на страните веществените доказателства, сред които фактури, стокови разписки, приемно-предавателни протоколи, кантарни бележки и др.

            Подсъдими в процеса са Радко Г. от Силистра, сочен от прокуратурата като извършител на деянието, Стефан К. от София, като подбудител и помагач и Красимир Ц. от София, като помагач.

            Тримата са обвинени за това, че в периода от ноември 2011г. до 19 март 2012г., в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление, отнели от ВиК - Добрич движими вещи, които не били под постоянен надзор - общо 29 717 метра тръби от водонапорен тръбопровод „Водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав”, на стойност 77 169 798. 80 лева, като кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Според обвинителния акт в посочения период на територията на области Силистра и Добрич били изкопани и демонтирани тръби с общо тегло 10 757 554 килограма. Прокуратурата твърди, че кражбата е била извършена чрез посредственото извършителство на други 4 лица, като при изваждането на тръбите са били използвани тежка земекопна техника, моторни превозни средства и технически средства - сечива, кислородни бутилки, оксижени, бутилки с пропан - бутан, резачи.

            Очаква се след изслушването на третия подсъдим, ако страните нямат допълнителни искания за доказателства, да се премине към пледоарии, като определените за тях дати са в началото на юни.

Делото по обвинение за кражбата на тръби от водонапорния тръбопровод започна в началото на 2015 година. По него е приет за съвместно разглеждане граждански иск от ВиК - Добрич,  изготвени са множество експертизи и са разпитани над 100 свидетели.


01.03.2018 година
Окръжен съд - Добрич прекрати две дела за отнемане на имущество

            Окръжен съд - Добрич прекрати две дела за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, поради недопустимост на предявените искове. Причината за прекратяване на делата са неспазени от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество законови срокове, в които би трябвало да започне и да приключи процедурата по проверката на нечие имущество.

            В едното от прекратените  дела се  искаше отнемане на имущество от Анелия Ц. - бивш председател на Варненския административен съд. Ищецът е направил искане за отнемане на сумата от 153 548 лева, като се е позовавал на влязла в сила на 7 октомври 2015г. осъдителна присъда за подкуп срещу бившата съдийка и предположението, че има косвена връзка между това престъпление и претендираната за отнемане сума.

            Другото дело беше образувано по иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество от Петър П. от Добрич, неговата бивша съпруга и дружество, еднолична собственост на първия ответник и контролирано от него през 2010г. и 2011година. Комисията е започнала проверка на имуществото, след като първият ответник е бил привлечен като обвиняем за данъчни престъпления. След частичен отказ от първоначално предявените искове, Комисията настояваше от тримата ответници да бъде отнето имущество на обща стойност 342 662.33 лева.

            Съдебните състави и по двете дела са преценили обаче, че Комисията не е спазила определените срокове, в които трябва да започне и приключи процедурата по проверката на имуществото на проверяваните лица. И в двата съдебни акта се посочва, че визираните срокове са задължителни, а не инструктивни и след като Комисията не ги е спазила, тя е изгубила правото си да предяви искове в съда срещу проверяваните лица.

            По делото срещу бившия председател на Варненския административен съд производството пред Комисията е образувано през юли 2008г., а решението за внасяне на мотивираното искане за отнемане на имущество е от май 2016г., почти 7 години след изтичане на законовия срок.

            По другото дело Комисията не е спазила срока, в който би трябвало да вземе решение за започване на проверка на имуществото на Петър П. от Добрич.

                        Определенията на Окръжния съд съответстват на решение на Върховния касационен съд, постановено в началото на тази година по идентично гражданско дело. Те подлежат на обжалване пред Апелативен съд - Варна.

Преди дни, по същите съображения - недопустимост на предявения иск, в Окръжния съд беше прекратено и друго производство за отнемане в полза на държавата на имущество на стойност 310 818 лева.


23.02.2018 година
Окръжен съд - Добрич разглежда иск за обявяване в несъстоятелност на „Евроманган“ ЕАД

            В Окръжен съд - Добрич е образувано дело по внесен иск за откриване на производство по несъстоятелност по отношение на „Евроманган“ ЕАД - с.Църква, община Балчик, заради непогасени задължения за доставка на електроенергия. В молбата, подадена от „Енерго Про Продажби”АД - Варна, се твърди, че натрупаните от длъжника задължения, заедно с лихвите за забавено плащане, възлизат общо на 359 442.95 лева. В качеството си на кредитор доставчикът на електроенергия иска Окръжният съд да постанови решение, с което „Евроманган”ЕАД да бъде обявено в несъстоятелност поради неплатежоспособност и свръхзадълженост.

            В молбата си ищецът уточнява, че заради нарастващия дълг е възнамерявал да предприеме поетапно прекъсване по график на преноса на електрическа енергия на мина „Оброчище“, на която „Евроманган" ЕАД е концесионер, като за това са били уведомени ответникът, КЕВР и  Министерство на енергетиката. В отговор Министерството на енергетиката е препоръчало да се положат всички усилия за провеждане на диалог и постигане на споразумение, тъй като дейностите, осъществявани в подземната част на мина „Оброчище“ са пряко зависими от доставката на електрическа енергия, като всяко продължително преустановяване на захранването би могло да доведе до материални щети и невъзможност за продължаване на дейността на мината.

            Ищецът смята обаче, че създалата се ситуация неминуемо ще доведе до генерирането на нови и нови задължения. В молбата си той твърди още, че разполага с информация за наличието на задължения на ответника и към други дружества. Изразяват се опасения, че „Евроманган" ЕАД не е в състояние да изпълни изискуемите парични задължения към ищеца, както и че поетите от него задължения многократно надвишават имуществото му.

            Окръжен съд - Добрич прецени, че за изясняване на фактическата и правна обстановка по делото са нужни специални знания, поради което назначи изготвяне на съдебно - счетоводна експертиза, която трябва да изясни има ли проверяваното дружество финансови затруднения, какъв характер имат те - временен, траен или необратим и в състояние ли е бил ответникът да покрива краткосрочните си задължения за посочените периоди. Ще се установява още извършва ли в момента дружеството търговска дейност, какви са месечните приходи от тази дейност и възможно ли е с тези приходи да бъдат покрити съществуващи задължения към кредиторите.

            Съдът задължи „Евроманган“ ЕАД да представи заверен препис от годишни финансови отчети за периода 2015-2018г., баланс, опис и оценка на активите и пасивите към датата на подаване на молбата, както и списък на кредиторите с посочване вида, размера и обезпеченията на вземанията им.

            Насроченото за днес първо заседание по делото беше отложено поради нередовно призоваване на ответника. Разпоредено беше той да бъде призован за следващото заседание, което ще се проведе на 29 март.


23.02.2018 година
Окръжен съд - Добрич прекрати дело за отнемане на имущество поради недопустимост на иска

            Окръжен съд - Добрич прекрати дело за отнемане в полза на държавата на имущество на стойност 310 818лв., поради недопустимост на предявения иск. Производството в Окръжния съд е образувано по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, преименувана с разпоредба на новия антикорупционен закон /ЗПКОНПИ/ в Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество - ЗПКОНПИ.

            Предявеният иск е срещу 34-годишния Е.М. от село Пчелино, община Добричка и в него се настоява за отнемане в полза на държавата на имущество на ответника на стойност 310 818 лв. поради неустановяване законен източник на средства за придобиването му.

            Исковата молба е била внесена въз основа на проверка на имуществото на ответника, обхванала периода от юли 2004г. до юли 2014 година. Проверката е започнала, след като мъжът бил привлечен като обвиняем за изнудване, придружено с повреждане на имущество - деяние, което попада в обхвата на престъпленията, при които Комисията има право да започне проверка на дадено имущество, ако е налице обосновано предположение, че то е незаконно придобито.

            Окръжният съд установи обаче, че Комисията не е спазила законовия срок, в който би трябвало да приключи процедурата по проверката на нечие имущество. Според законовото изискване, проверката на Комисията може да продължи максимум една година и 6 месеца, след което тя разполага с още около 2 месеца - за изготвяне на доклад и за вземане на решение дали проверката да бъде прекратена или да се предяви иск пред съда.

            От данните по настоящото дело става ясно, че в случая процедурата е продължила повече от 2 години. Окръжният съд счете, че щом като проверката не е приключила в рамките на законоустановения срок, Комисията е изгубила правото си да предяви иск срещу проверяваното лице.

            Съдът посочва в решението си, че визираният в закона срок е задължителен, а не инструктивен. Ако се приеме, че срокът на проверката е инструктивен, то териториалните органи на Комисията биха могли неограничено във времето да осъществяват разширените си правомощия и извън законоустановения разумен срок да въздействат неблагоприятно на проверяваното лице, коментира съдът. Този извод, според Окръжния съд, се налага и от трайно установената практика на Европейският съд по правата на човека, като в тази насока е и решение на ВКС, постановено в началото на тази година по идентично гражданско дело.

            Воден от тези съображения съдът реши, че предявеният иск е недопустим и не следва да се разглежда по същество. Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред горната инстанция в едноседмичен срок.


22.02.2018 година
Осъдиха мъж за кражби и ползване на чужда дебитна карта

            Условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 години с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 500 лв. получи мъж от село Пчеларово, община Генерал Тошево, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между него и прокуратурата.

            34-годишният Камен Щ. е признат за виновен, че в периода от 22 октомври до 18 декември 2017г., на територията на община Ген.Тошево, при условията на продължавано престъпление, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот, е отнел чужди движими вещи, на обща стойност 381.90лв., от владението на различни лица без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

            Между откраднатите вещи била и дебитна карта, с която мъжът изтеглил 460 лева без съгласието на титуляра.

            От данните по делото става ясно, че  платежният инструмент, заедно със 135 лева, бил откраднат от частен дом в Генерал Тошево.

            Последвала кражба от къща в село Пчеларово, в която извършителят прониквал няколко пъти и успял да изнесе  вещи на обща стойност 170.90 лева. От частния дом били задигнати ъглошлайф, дрелка, машинка за подстригване, мобилен телефон и още - брадва, 7 пакета захар, тава, тиган, метла, прах за пране, два чифта вълнени чорапи.

            На 18 декември 2017г. подсъдимият за пореден път влязъл в същата къща, взел 6 лева и телевизор, на стойност 70 лева, но бил заловен.

            Мъжът е стигнал до споразумение с прокуратурата, след като е възстановил изцяло нанесените от деянията му имуществени вреди. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 184.44 лева.

            Окръжен съд - Добрич прецени, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено. Постановеният съдебен акт е окончателен и има последиците на влязла в сила присъда.


21.02.2018 година
Окръжен съд - Добрич върна за ново разглеждане дело за държане и разпространение на порнографски материали

            Състав на Окръжен съд - Добрич отмени присъда, постановена от Добричкия районен съд срещу подсъдим по дело за държане и разпространение на порнографски материали, с която му е било наложено наказание 1 година „пробация“ и глоба от 1000 лева. Делото е върнато на Районния съд за ново разглеждане от друг състав.

На първа инстанция 28-годишният Г.Г. е бил признат за виновен в това, че в периода от 3 до 25 март 2014г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление, разпространил, посредством преносим компютър чрез интернет, порнографски материали - 3 файла с различно съдържание, за създаването на което са били използвани лица ненавършили 18 години. Мъжът е бил признат за виновен и по повдигнатото му второ обвинение, че в периода от 9 до 25 март същата година е държал за себе си чрез преносимия си компютър други 2 файла с подобно съдържание.

            За всяко от деянията подсъдимият е получил отделно наказание, като Районният съд е определил той да изтърпи по-тежкото от тях.

            Добричкият окръжен съд извърши цялостна проверка на правилността на обжалваната от подсъдимия присъда и заключи, че при постановяването й са допуснати процесуални нарушения, които са отстраними, но не могат да бъдат отстранени от въззивната инстанция, поради което следва да отмени присъдата и да върне делото на Районния съд за ново разглеждане от друг състав.


21.02.2018 година
Петокласници от СУ“Климент Охридски“ гостуваха в Окръжен съд - Добрич

            Петокласници от СУ“Климент Охридски“ посетиха Окръжен съд - Добрич и се срещнаха с председателя на институцията съдия Галатея Ханджиева. Визитата беше реализирана в рамките на програмата на съда за повишаване на правната култура на подрастващите. Децата имаха възможност да разгледат съдебна зала и да застанат на местата, отредени за съдебния състав, прокурора, защитника и останалите участници в съдебната процедура.

            Съдия Ханджиева разясни пред учениците каква е разликата между наказателно и гражданско дело и в какви случаи може да се наложи пред съда да бъдат изслушвани деца. Дискутирана беше и темата за наказателната отговорност на малолетните и непълнолетните и видовете наказания, които могат да им бъдат налагани. Учениците се интересуваха как се наказва разпространението на наркотици, какво представлява свидетелството за съдимост, а също заклеват ли се призованите по делата свидетели да казват истината и какви са последиците за хората, които са излъгали в съда. Поставен беше и въпросът задължително ли е при раздяла на родителите децата да остават при майката.

            Посещението завърши с обща снимка, а най-активните участници в срещата получиха възможност да облекат съдийски тоги и да седнат до председателя на съда, като членове на съдийски състав.

            Петокласниците споделиха, че след визитата си в съда вече знаят повече за работата на магистратите, за начина, по който протичат съдебните процеси и за правилата, които трябва да се спазват по време на съдебно заседание.

            Посещението на групата ученици в Окръжния съд беше реализирано със съдействието на Детска педагогическа стая - Добрич, чиито инспектори работят със същите деца в рамките на програмата „Детско полицейско управление“.


19.02.2018 година
Условно наказание за млада жена, изтеглила 170 лева с чужда дебитна карта

            Условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок ще търпи млада жена от Генерал Тошево, изтеглила пари с чужда дебитна карта. До наказанието се стигна, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между 19-годишната Камелия С. и прокуратурата.

            Подсъдимата  се призна за виновна в това, че на 21 август миналата година в Генерал Тошево е използвала дебитна карта и изтеглила сумата от 170 лева, без съгласието на титуляра.

            Жената е с чисто съдебно минало и добри характеристични данни. Към днешна дата тя вече е възстановила щетите от извършеното престъпление.

            Пред съда подсъдимата декларира, че е подписала доброволно споразумението, съгласна е с неговите клаузи и е наясно, че то има  последиците на влязла в сила присъда.

            Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.


19.02.2018 година
Осъдиха добричлия на 1 година и 4 месеца затвор за държане и разпространение на наркотици

            Ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 4 месеца получи добричлия, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между него и прокуратурата.

            40-годишният Филип Ф. се призна за виновен в това, че на 2 септември миналата година в Добрич, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - хероин с общо 0.15 грама, на стойност 9.75 лева и от тях по същото време и на същото място е разпространил 0.06 грама хероин - на стойност 3.90 лева.

            Той декларира пред съда, че е съгласен с клаузите на постигнатото споразумението и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Мъжът, който вече е осъждан, ще търпи наложеното му сега наказание при първоначален „строг режим“. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 139.29 лева.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


16.02.2018 година
Осъдителна присъда за жена, причинила по непредпазливост смърт на пътя

            Наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на 29-годишна жена за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Съдът я лиши и от право да управляват моторно превозно средство за срок от 3 години.

            Подсъдимата Ваня В. беше призната за виновна, че на 8 декември 2016г. по пътя от Добрич за Генерал Тошево, в района на Т-образно кръстовище за село Царевец, при управление на лек автомобил, е нарушила едно от правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинила смъртта на 47-годишен мъж, както и две средни телесни повреди на неговата 18-годишна дъщеря.

            По делото е установено, че управляваният от подсъдимата автомобил се е движел на разстояние под 21 метра зад колата на пострадалите. Поради късата дистанция жената не успяла да намали навреме скоростта на движение и се блъснала в спрелия на кръстовището автомобил на пострадалите. Вследствие на удара колата на потърпевшите навлязла в лентата за насрещно движение, където се ударила челно в товарен автомобил.

            Съдът прие, че младата жена е нарушила законова разпоредба, която задължава водачите на МПС да се движат на такова разстояние от движещото се пред тях друго превозно средство, че да могат да избегнат удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.    

            Подсъдимата беше оправдана по първоначално повдигнатото й второ обвинение, че не е спазила задължението на водачите да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.

            Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание на подсъдимата беше намалено с една трета. Процедурата беше приложена, след като жената призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти. В последната си дума пред съда тя изрази съжаление за случилото се.

            Съдебният състав ще изготви мотивите по настоящата присъда в 15-дневен срок. Това е и периодът, в който постановеният съдебен акт може да бъде обжалван пред Апелативен съд - Варна.


16.02.2018 година
Една година затвор за мъж, държал и разпространявал наркотици

            Наказание от 1 година „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим ще търпи 25-годишният Драгомир П. от Добрич за държане и разпространение на наркотици. До наказанието се стигна, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумение, постигнато между подсъдимия и прокуратурата.

            Мъжът, който вече е осъждан, се призна за виновен, че на 26 септември миналата година в Добрич без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – амфетамин с  общо тегло 39. 57 грама на стойност 1187.10 лв.  и от тях по същото време и на същото място продал на купувач 1.87 грама амфетамин на стойност 56.10 лева.

             Подсъдимият признава, че на същата дата, без надлежно разрешително, е държал и 0.24 грама марихуана, на стойност 1.44 лева.

            За двете деяния той получи отделни наказания, като беше определено да изтърпи по-тежкото от тях.

            Мъжът декларира пред съда, че е съгласен с клаузите на постигнатото споразумение и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Той прие да плати и направените по делото разноски в размер на 150.87 лева.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно.


15.02.2018 година
Осъдиха 42-годишен мъж за пране на пари, придобити от сводничество

            Окръжен съд - Добрич осъди мъж от варненското село Кипра за пране на пари, придобити от сводничество. 42-годишният Мирослав М. беше признат за виновен в това, че през периода от 16 февруари 2009г. до 14 юни 2011г., при условията на продължавано престъпление, в село Кипра, Франция и Германия, е извършил финансови операции и сделки с имущество на обща стойност 23 558.68 лв. със средства, за които е знаел, че са придобити от него чрез тежко умишлено престъпление - трафик на жени през граница с цел да бъдат използвани за развратни действия.

За извършеното деяние мъжът беше осъден на лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца, както и да заплати в полза на държавата цялата придобита от престъплението сума от 23 558.68 лева.

Подсъдимият беше оправдан за разликата до първоначално повдигнатото му обвинение за пране на пари в особено големи размери - 73 290.30лв., квалифицирано от  прокуратурата като особено тежък случай.

Съдебният състав счете, че са налице основания за групиране на наложеното по настоящото дело наказание с друго 4-годишно ефективно наказание, наложено на същия мъж във Франция. Като се позова на Европейската конвенция за международно признаване на присъдите, постановени в държавите - членки на Съвета на Европа, съдът определи общо наказание за българския гражданин в размер на по-тежката от постановените срещу него санкции,  а именно - лишаване от свобода за срок от 4 години.

 Мъжът е бил осъден от Върховния съд на Страсбург за това, че заедно с още 3 жени и двама мъже от България, през 2010-а и 2011 година в Страсбург и на територията на цяла Франция е подпомагал, насърчавал и улеснявал проституцията на няколко млади жени или е упражнявал натиск върху тях, за да проституират.

Подсъдимият вече е излежал изцяло присъдата си във Франция, като така на практика е изтърпял и наложеното му от Окръжния съд общо наказание от 4 години.

Мирослав М. е последният от общо седем души, привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за пране на пари. Останалите шестима се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения и сключиха споразумения с прокуратурата, които Окръжен съд - Добрич одобри.


13.02.2018 година
Осъдиха младеж за притежание на над 500 грама амфетамин

            Условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 4-годишен изпитателен срок получи 24-годишен младеж, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между него и прокуратурата.

24-годишният Георги Г., който досега не е бил осъждан, се призна за виновен в това, че  на 12 юли миналата година, на главен път в землището на село Оброчище, общ. Балчик, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – амфетамин с общо тегло 504.78 грама, на обща стойност 15 143.40 лева.

От данните по делото става ясно, че младежът е превозвал наркотика с мотоциклет и е направил опит да избяга от органите на МВР, като не се подчинил на дадените му указания за спиране. Бил е задържан след като полицаи от две районни управления на МВР го преследвали близо 10 километра с включени звукови и светлинни сигнали. Впоследствие било извършено претърсване на обитаван от младежа апартамент във Варна, където била намерена и везна с наличие на следи от същото наркотично вещество по нея.

В проведеното съдебно заседание подсъдимият декларира, че е подписал доброволно споразумението и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Младежът ще плати и направените по делото разноски в размер на 210.44 лева. Възпитателната работа с условно осъдения през изпитателния срок е възложена на полицейски инспектор от съответното РУ на МВР - Варна по настоящия адрес на младежа.

            Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последствията на влязла в сила присъда.


31.01.2018 година
Окръжен съд - Добрич организира срещи с ученици на тема „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последиците от тях“

            Окръжен съд - Добрич организира поредни срещи с младежи в рамките на Образователната програма „Съдебната власт -  информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. В два последователни дни пред  ученици от десетите и единайсетите класове на  СУ“П.Р. Славейков“ и СУ“Димитър Талев“ беше изнесена лекция на тема „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детско насилие“.

            Съдебният помощник в Окръжен съд - Добрич Венцислава Печанска разясни пред младежите каква е разликата между „престъпно хулиганство“ и „дребно хулиганство“. Тя обърна внимание на дребните хулигански прояви, които макар и да не съставляват престъпление по смисъла на НК поради своята ниска степен на обществена опасност, все пак са свързани с налагането на наказания.

            По покана на Окръжния съд в срещите с учениците се включиха секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ Наталия Франгова и инспекторът от Детска педагогическа стая Нели Павловска.

            През миналата година МКБППМН в Добрич е разглеждала 55 възпитателни дела, съобщи Наталия Франгова, като уточни, че за щастие на територията на общината не са били регистрирани тежки престъпления, извършени от деца и младежи. Тя предупреди учениците, че шофирането без книжка, притежанието на наркотици, сбиванията, бягството от дома, кибертормозът във фейсбук или чрез имейли са наказуеми, като на извършителите се налагат възпитателни мерки, които започват с „порицание“ и стигат до най-тежката мярка „настаняване във възпитателно училище - интернат“.

            Инспектор Нели Павловска разясни по време на срещите кога може да се извърши полицейско задържане, като подчерта, че  всеки задържан има права, които трябва да се спазват. Тя обърна внимание на учениците, че навършилите 14 години лица вече са наказателно отговорни и могат да бъдат съдени, ако извършат престъпление.

            Младежите проявиха интерес към обсъжданите теми и  отправиха  много въпроси  към лекторите, между които могат ли настанените във възпитателно училище деца да бъдат посещавани от родителите си и дали полицаите имат право да посягат на задържаните. Младежите споделиха, че са ставали свидетели на хулигански прояви -  най-често на сбивания в дискотеки.


23.01.2018 година
Окръжен съд - Добрич остави в ареста 24-годишен, разследван за държане и разпространение на наркотици

Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на младеж от Каварна за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Срещу  24-годишния С.С. е предявено обвинение за това, че на 4 ноември миналата година в дома си в Каварна, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 460.11 грама марихуана, 1.80 грама амфетамин и 32.5 грама метамфетамин. Според обвинението, на същото място и по същото време, той е разпространил 5.46 грама марихуана.

            Най - тежката мярка за процесуална принуда е наложена на младежа на 7 ноември миналата година от Окръжния съд, като след обжалване тя е била потвърдена от горната съдебна инстанция.

Днес защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че вече са извършени всички процесуално-следствени действия по разкриване и документиране на престъплението. Адвокатът изтъкна, че младежът е оказал активно съдействие на разследващите органи - при претърсване на обитаваното от него жилище той сам е посочил мястото, където са се намирали наркотичните вещества, а впоследствие сам е поискал да бъде разпитан пред съдия.

От прокуратурата настояха задържаният да остане в ареста.

            Окръжният съд, след като се запозна с материалите от разследването и след преценка на доводите на страните прецени, че не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение. Според съда, независимо, че младежът е съдействал на разследващите органи за разкриване на обективната истина, все още не е отпаднала опасността той да извърши ново престъпление, именно предвид откритото в дома му значително количество наркотични вещества.  Съдът остави без уважение молбата на задържания като отчете още, че  разследването се извършва в разумни срокове, не само съобразно нормите на НПК, но и на Европейската конвенция за правата на човека.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.


23.01.2018 година
Мъж от Каварна ще плати глоби за две пътни нарушения, извършени в Холандия

Окръжен съд - Добрич призна две финансови санкции, наложени в Холандия на 29-годишния Д. Д. от Каварна заради извършени от него пътни нарушения. Провиненията на българския гражданин са били засечени по магистрала в района на Ротердам на 5 ноември 2016 година, когато в рамките на 2 минути той два пъти е нарушил разпоредбите на холандския Кодекс за движение по пътищата. В 6.40 часа мъжът е бил засечен да изпреварва неправилно на място, където това е било забранено, а минута по-късно да шофира по пътна маркировка, с която било обозначено събиране и разделяне на пътища и пътни платна. За всяко от извършените нарушения мъжът ще плати по 230 евро. Санкциите са били постановени на 24 май миналата година с решения на Централно инкасаторско бюро към Министерството на правосъдието в Холандия.

Производствата в Окръжен съд - Добрич бяха образувани след изпратени от Холандия удостоверения за прилагането на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

И двата съдебни състава прецениха, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на санкциите и мъжът трябва да плати левовата равностойност на наложените му глоби.

            Делата преминаха без участието на санкционирания български гражданин, който не е бил открит на адреса си за призоваване. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник.

Постановените съдебни актове подлежат на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


22.01.2018 година
Окръжен съд - Добрич издаде Европейска заповед за арест на подсъдим по дело за притежание и разпространение на наркотици

Окръжен съд - Добрич издаде Европейска заповед за арест на добричлия, подсъдим по дело за притежание и разпространение на наркотици. Заповедта е за 31-годишния Велин М., срещу когото е повдигнато обвинение за това, че през октомври 2013г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, с общо тегло 75.29 грама, на стойност 451.74 лева. Според обвинителния акт на 27 октомври 2013г. подсъдимият е разпространил на мъж от Карапелит 31.32 грама марихуана, а на 31 октомври 2013г. в същото село е държал с цел разпространение 43.97 грама от наркотичното вещество.

            На 11 октомври миналата година, с определение на Окръжния съд, мъжът беше обявен за общодържавно издирване, поради неявяването му на две поредни заседания. Впоследствие, тъй като мъжът продължи да се укрива от съдебното преследване, съдът разпореди неговото повторно щателно издирване.

            Европейската заповед за арест беше издадена, след като стана ясно, че добричлията е бил задържан в Германия, въпреки че има забрана да напуска пределите на страната ни, наложена му още през февруари 2014г. в хода на досъдебното производство срещу него. По неустановен начин мъжът е нарушил наложената му ограничителна мярка и впоследствие е бил задържан в град Висбаден от служители на Интерпол във връзка с разследване за трафик на хора.

            Окръжният съд ще изпрати Европейската заповед за арест на компетентния германски съд  с искане след приключване на разследването в Германия мъжът да бъде върнат у нас, за да продължи воденото тук  срещу него наказателно производство.


18.01.2018 година
Окръжен съд - Добрич върна на прокуратурата делото срещу бивш директор на Областна дирекция „Земеделие“

Окръжен съд - Добрич прекрати съдебното производство по наказателното дело срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич Стилиян Митев и върна делото на прокурора с оглед отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения, както и за отстраняването на явна фактическа грешка. Това стана в открито разпоредително заседание, проведено съгласно последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.

            До определението се стигна, след като съдът констатира, че  обвинителния акт не отговаря на изискванията на НПК, поради несъответствие между обстоятелствената и диспозитивна част и поради наличие на непълнота и вътрешно противоречие в самия диспозитив.

            Съдебният състав намери, че делото трябва да бъде върнато на прокурора за отстраняване на допуснатите, отстраними съществени нарушения на процесуални правила, довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемия. Прокурорът е следвало да развие в дължимата пълнота предявяваната обвинителна теза, както от фактическа, така и от правна страна, тъй като именно обвинителният акт поставя рамките на предмета на доказване в процеса, които са предпоставящи и за осъществяването на правото на защита, коментира съдът.

            Обвинението срещу бившия директор на Областна служба „Земеделие“ е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Според  обвинителния акт, в периода от 13 ноември 2009г. до 3 септември 2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за две търговски дружества - „Митев“ЕООД - Добрич и „Макситур Бряг на изгрева“АД - Варна. В резултат на това негово бездействие е могло да се стигне до замърсяване и увреждане на имот с площ от 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, съставляващ част от държавния поземлен фонд, посочва прокуратурата.

            Наказателното производство срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ започна дни преди влизането в сила на промените в НПК, но делото трябваше да продължи по новите правила, тъй като все още не беше даден ход на съдебното следствие.

            Постановеният днес съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.


17.01.2018 година
Окръжен съд - Добрич призна глоба, наложена на добричлия за пътно нарушение в Германия

Окръжен съд - Добрич призна решение, с което е била наложена  финансова санкция от 120 евро на мъж от Добрич заради извършено от него пътно нарушение в Германия. 28-годишният Айдан А. е бил санкциониран за това, че като водач на лек автомобил с добричка регистрация, пътувайки по провинциален път в землище Брухмюлбах, е превишил максимално допустимата скорост извън населени места. Нарушението му било засечено на 17 август 2016 година, когато българският гражданин е шофирал с 87 км/час, при позволени в района 50 км/час. Заедно с глобата от 120 евро, той ще плати и направените разходи по производството в размер на 28.50 евро.

            Делото в Окръжния съд беше образувано въз основа на изпратено удостоверение от Федерална служба „Правосъдие”, Германия за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.

            Тричленният съдийски състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на наложената санкция и мъжът трябва да плати 290.45 лв., които са равностойни на глобата от общо 148.50 евро. След влизане на решението в сила, препис от него ще бъде изпратен на органите на НАП за изпълнение.

            Делото беше гледано в отсъствието на санкционирания добричлия, който не е бил открит на адреса му за призоваване. Според представена

пред съда справка мъжът е напуснал страната в края на 2015г. и няма данни за завръщането му. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник.

            Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.


11.01.2018 година
Условно наказание за мъж, държал и продавал марихуана

Условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок получи мъж от Добрич за притежание и продажба на наркотични вещества. До наказанието се стигна, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между  35-годишния Шенол Х. и прокуратурата.

            Мъжът се призна за виновен в това, че на 28 април миналата година в Добрич, без надлежно разрешително и при условията на продължавано престъпление, е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - марихуана, с общо тегло 70.99 грама, на стойност 425.94 лева. Подсъдимият признава още, че на същата дата е продал на двама добричлии  общо 1.81 грама марихуана срещу сумата от 10.86 лева.

            Мъжът декларира пред съда, че е съгласен с клаузите на постигнатото споразумение и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 329.85 лева. Възпитателната работа с него по време на изпитателния срок се възлага на районен инспектор от Първо РУ на МВР - Добрич.

Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


10.01.2018 година
Приключиха разпитите на свидетели по делото срещу бившата председателка на читалище „Йордан Йовков“ в Добрич

Приключиха разпитите на свидетели по делото срещу бившия председател на читалище „Йордан Йовков“ в Добрич Юлия Ст.

Днес пред Окръжния съд показания дадоха последните трима от общо 59 свидетели. Изслушани бяха и 2 вещи лица, като съдът прие направените от тях заключения по назначените експертизи.  

            Срещу бившата председателка на читалището е повдигнато обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение е извършила престъпление по служба, от което са настъпили значителни имуществени вреди за читалището в размер на 611 885.95 лева.

            Според внесения в съда обвинителен акт в периода от 6 юли 2004г. до 15 декември 2014г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление, Юлия Ст. не е изпълнявала служебните си задължения - да организира дейността на читалището съобразно Закона за народните читалища, устава на институцията и решенията на общото събрание, като не е контролирала изпълнението на задълженията на „Карина 90”ООД - Добрич, произтичащи от сключените между читалището и фирмата 4 договора за съвместна дейност. С тези договори на фирмата е дадена под наем застроена площ от сградата, в замяна на което тя е поела задълженията да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещения в читалището. С първите два договора фирмата получила под наем 117 кв. метра, а с вторите два - 345.15 кв. метра застроена площ на приземния етаж в сградата, която е собственост на община Добрич, отдадена безвъзмездно за нуждите на читалището.

            Според обвинението подсъдимата не е упражнила контрол върху изпълнението на посочените задължения на фирмата с цел да набави за „Карина 90”ООД Добрич и "Сейфти билд"ЕООД Добрич - правоприемник на първото дружество, облага в размер на 262 937 лева. Прокуратурата твърди, че от действията на Юлия Ст. са настъпили значителни вредни последици от имуществен и неимуществен характер за читалището, като тези с имуществен характер са в размер на 611 885.95 лева, като деянието е свързано с даването под наем на общинска собственост.

            Делото се гледа по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица, след като подсъдимата не се призна за виновна и отказа процесът да премине по реда на съкратеното съдебно следствие. Следващото съдебно заседание е насрочено за 9 март, когато ще бъдат изслушани още три вещи лица.


10.01.2018 година
Окръжен съд - Добрич допусна разкриване на тайната на осиновяване

Окръжен съд - Добрич допусна да бъде разкрита тайната на произхода на осиновено лице, потърсило информация за биологичните си родители по здравословни  причини - наличието на хронично заболяване, лечението на което изисква текущо проследяване и информираност за фамилната обремененост.

Семейният кодекс дава възможност на навършилите 16 години осиновени да поискат информация за биологичния си произход по съдебен път, „когато важни обстоятелства налагат това”. В закона обаче не е дадено определение на понятието „важни обстоятелства“, а преценката за това е оставена на съда. В конкретния случай Окръжен съд - Добрич счете, че са налице достатъчно основания за предоставяне на търсената информация.

В мотивите си съдът посочва, че при наличие на данни за генна обремененост, фамилната анамнеза способства и разширява възможностите за лечение, особено през последните години с навлизането на съвременни високотехнологични методи, основани на генетиката.

„Тайната на осиновяването се разкрива по изключение. Произходът е биологична връзка на детето с родителите му. Регламентацията му засята въпроси, извънредно съществени както за отделната личност, така и за цялото общество. То опира до най-интимни страни от личния живот на индивидите, до честта и достойнството на човека, до здравината на семейството, до най-сложни взаимоотношения”, коментира още съдът.

В решението, постановено в края на миналата година, съдът се позовава и на практиката на Европейския съд по правата на човека, основана на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, в която правото на достъп на осиновените деца до данни за биологичния им произход е широко признато. В хода на съдебното дело представителят на прокуратурата също e дал становище за основателност на отправената молба.

От влизането в сила на новия Семеен кодекс - на 1 октомври 2009г.,  в  Окръжния съд са гледани общо 12 граждански дела по молби за разкриване на тайната на осиновяването и това е първото, по което молбата е уважена. В останалите случаи се е стигало до отказ или до прекратяване на делото.


09.01.2018 година
Осъдиха добричлия за притежание и разпространение на наркотици

Условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок получи 31-годишен добричлия, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между подсъдимия и прокуратурата. С него страните по делото приемат за безспорно установено, че на 17 май миналата година в Добрич без надлежно разрешително 31-годишният Мартин Н. е държал с цел разпространение и разпространил на мъж от Добрич високорисково наркотично вещество - хероин с тегло 0.05 грама, на стойност 3.25лева. На същата дата без надлежно разрешително подсъдимият е държал хероин с тегло 0.07грама, на стойност 4.55лева.

            Мъжът получи отделни наказания за всяко от извършените деяния, като беше определено той да изтърпи по-тежкото от тях.

Подсъдимият декларира пред съда, че е съгласен с постигнатото споразумение и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Възпитателните грижи за условно осъдения бяха възложени на съответния районен полицейски инспектор по местоживеене на подсъдимия. Съдът разпореди иззетите като веществени доказателства наркотични вещества да бъдат унищожени.

Постановеният съдебен акт е окончателен.


08.01.2018 година
2 години затвор и глоба от 5000 лева за мъж, държал наркотици с цел разпространение

Окръжен съд - Добрич наложи ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години при първоначален общ затворнически режим на 42-годишен добричлия, след като го призна за виновен в държане на наркотици с цел разпространение. За извършеното деяние мъжът ще плати и глоба от 5000 лева.

            Делото срещу 42-годишния Сезгин К. премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

            По делото е установено, че на 15 май миналата година в Добрич, без надлежно разрешително, подсъдимият е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - марихуана с общо тегло 4.13 грама, на стойност 24.78 лева и амфетамин с общо тегло 19.03 грама, на обща стойност 570. 90 лева.

            Той е бил задържан, след подаден сигнал на телефон 112  за това, че неизвестно лице продава наркотици от микробус, паркиран пред къща в Добрич. Изпратените на мястото полицаи открили подсъдимия в микробуса, като до него имало черна найлонова торбичка с около 40 пликчета с амфетамин и електронна везна, както и метална кутия от парфюм, в която имало 0.15 грама марихуана и празни найлонови пликчета. При обиск на подсъдимия в него било намерено още едно пликче с амфетамин. Последвало претърсване на апартамент, собственост на майката на подсъдимия, където били открити още 3.98 грама марихуана.

            Пред съда 43-годишният мъж изрази съжаление за стореното и поиска по-леко наказание. Той има 4 предишни присъди - 3 за грабежи и една за кражба, извършена при условията на опасен рецидив.

Постановеният днес съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.


08.01.2018 година
Задържаха под стража  мъж от Каварна, разследван за притежание на 20 кг марихуана

Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на мъж от Каварна. 37-годишният Данаил П. е привлечен като обвиняем за това, че на 4 януари в село Спасово, в съучастие с друго лице, без надлежно разрешително е държал около 20 кг наркотични вещества с цел разпространение. В съдебното заседание защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение с мотив, че към настоящият момент няма категорични доказателства, че мъжът е участвал в деянието, за което му е повдигнато обвинение.

            Окръжният съд прецени обаче, че на този етап обвинението е с достатъчна степен на вероятност и не се разколебава обоснованото подозрение за съпричастност на обвиняемия към престъплението, което е дало  основано на разследващите органи и прокурора за привличането му като обвиняем.

            С оглед високата обществена опасност от деянието - държане с цел разпространение на значително количество наркотични вещества, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, Окръжен съд - Добрич счете, че следва да му бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда. Приложените характеристични данни за обвиняемия са недобри, а срещу него се води и друго висящо наказателно производство, посочва още в мотивите си съдът.

            Определението подлежи на обжалване пред АС-Варна в тридневен срок.


08.01.2018 година
Оставиха в ареста румънец, разследван за незаконно превеждане на иракчанин през границата ни

Състав на Окръжен съд - Добрич остави в ареста 35-годишен румънски гражданин, срещу когото е повдигнато обвинение за това, че на 29 декември миналата година на ГКПП - Кардам, общ. Генерал Тошево, е превел през границата на страната ни мъж от Ирак без разрешение на надлежните органи на властта. За превеждането е използвано моторно превозно средство - товарен автомобил с ремарке. Иракчанинът бил открит под леглото на шофьора в кабината на камиона.

            Първоначалната мярка за неотклонение спрямо румънския гражданин Л. К. е била взета на 31 декември от Районен съд - Генерал Тошево. Мъжът обжалва определението на Районния съд, като защитата му  излага доводи за липса на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил вмененото му деяние.

Добричкият окръжен съд, след като се запозна с материалите  по досъдебното производство и след преценка на доводите на страните, намери жалбата за неоснователна и я остави без уважение.

            Според окръжните магистрати правилно първоинстанционният съд е приел, че с оглед събраните материали по делото обвинението е със достатъчна степен на вероятност и не се разколебава обоснованото подозрение за съпричастност на обвиняемия към престъплението, дало основание на разследващите органи и прокурора за привличането му като обвиняем. Съдебният състав приема и аргументите на Районния съд за съществуваща опасност при по-лека мярка обвиняемият да се укрие, тъй като е привлечен под отговорност за тежко умишлено престъпление което се наказва с „лишаване от свобода“ за срок  от 1 до 10 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно.


05.01.2018 година
Окръжен съд - Добрич отне имущество за над 4.3 милиона лева от бившия главен архитект на Каварна

Окръжен съд - Добрич отне в полза на държавата имущество за 4 306 026 лв. от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев, бившата му съпруга и двете им дъщери. С решението на съда, постановено в края на миналата година, от семейството се отнемат земеделски земи, поземлени имоти, апартаменти, автомобили, стойността на дружествени дялове от търговски дружества и средства от продажбата им, както и суми по множество банкови сметки. Отнетото от  Илиев  имущество е на стойност 1 033 551 лв., от съпругата му - на стойност 2 954 684 лв. и от двете им дъщери - на стойност 137 254 и 180 537 лева.

            Производството в Окръжния съд е образувано в края на 2014 година по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, внесен въз основа на извършена проверка за установяване на значително несъответствие в имуществото на Юлиян Илиев. Проверката е започнала, след като Илиев бил привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Срещу него тогава е било повдигнато обвинение за това, че в периода 24 април 2007г. до 28 ноември 2008г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект при Община Каварна, в условията на продължавано престъпление, е използвал служебното си положение, за да набави за съпругата си противозаконна облага, като от деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Каварна.

            Проверката на КОНПИ е обхванала  периода от 24 юни 2003г. до 24 юни 2013 година. Комисията е проверявала и имуществото на бившата му съпруга, тъй като е доказано, че независимо от формалния си развод, двамата са продължили да живеят заедно и да имат общо домакинство. Ответници по същия иск са и двете им дъщери, на които са били прехвърлени незаконно придобити имуществени права.

            За да установи основателността на претенциите към семейството, Окръжният съд  разгледа доходите и разходите на всеки от ответниците.

В хода на делото са назначени съдебни технически, автотехническа, оценъчни и икономическа експертизи. Въз основа на заключенията на вещите лица е установено, че за проверявания период е налице значително несъответствие между доходите на семейството и придобитото от тях имущество.

            Съдът прие, че в хода на съдебното производство четиримата не са доказали законен произход на средствата за придобиване на процесното имущество, предявените от КОНПИ искови претенции са изцяло доказани - и по основание, и по размер, поради което ги уважи  изцяло.

            Първоначално претендираната от КОНПИ сума беше в размер на 4 690 825 лева. Впоследствие Комисията се отказа от предявен иск за отнемане на двуетажна жилищна сграда в Каварна, тъй като тя е била придобита преди началото на проверявания период. Направени бяха и корекции  в исканите суми от продажби на  един поземлен имот в Каварна, две ниви и лек автомобил. В резултат на това общата цена на първоначалния иск  беше намалена - от 4 690 825 лв. на 4 306 026 лева.

Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.


 

АРХИВ НОВИНИ

 

9300 гр. Добрич, ул. Д-р Константин Стоилов 7; тел.: (058) 652030, факс (058) 601480  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР